Spitalul Judetean Baia Mare nu vrea sa imi ia donatia

Am mai scris despre subiectul asta.

Mai scriu o data, si  mai incerc la anu, in decembrie 2009.

(2009, 30 Decembrie: Nu s-a schimbat nimic.)

Diferenta e ca acum o sa trimit un link directorului spitalului judetean din Baia Mare, si citorva jurnalisti.

In fine, uite pe scurt problema.

Am o usoara jena sa vorbesc despre subiect, pentru ca daca faci o donatie, gestul trebuie insotit de discretie.

Dar acum nu asta e subiectul, ca io fac donatii. Nu.

** **
In fiecare decembrie, de citiva ani incoace, mi-am facut un obicei sa donez o suma, micutza, spitalelor prin care am trecut prin Canada. Slava Domnului, nu au fost multe, si niciodata pentru motive grave. A fost o nastere, a fost un umar dislocat.

Dar am fost tratati, eu sotia si juniorul, cu profesionalism si compasiune in acelasi timp. Se poate. Combinatia e valabila.

Asa ca le dau cu drag un ban, la sfirsit de an, in pragul Craciunului.

** **
Era normal sa extrapolez si sa vreau sa fac acelasi gest si cu (macar) un spital de acasa. Cel mai la indemina, Spitalul Judetean Baia Mare, unde am stat in diverse ocazii aproape de moarte si am fost tratat la superlativ.

Am gasit website-ul spitalului, cu gindul ca (asa cum sta treaba cu spitalele canadiene), sa donezi e cel mai usor lucru pe website.

De toata jena. Un website facut probabil prin 2002 (judec dupa copyright-ul la texte), si ramas abandonat de cam atunci.

** **
Vina e a managerilor (de la CEO la ala cu marketingul si economicu).

Parca aud: ” pai, ba, canadianule, noi n-avem bani de pansamente si tu vrei website cu donatii!!”

Exact!

Fa-mi un website unde pot dona, ca nu costa mult, si liniuta aia din buget pe care scrie DONATII nu o sa fie zero (vezi poza):

fireshot-capture-5-www_spitaljbm_ro_buget20200720redus_htm

** **
Situatia e la fel si pe la alte spitale din Romania.

Ma gindesc ca managerii de spitale nu au o lecutza de timp sa fie creativi cind e vorba de facut bani. Desi, zic io, ca gestionar de resurse, un manager tre sa isi faca timp si sa ia notite de la altii (de ex. spitale din alte tari, sau… fratilor, mergeti la poarta spitalului si vedeti acolo cum se fac banii, de la cersetorii de pe scari!)

** **

Mi-ar place sa vad un jurnalist bun secind subiectul.

Si cel mai mult mi-ar place sa vad un buton mare pe care scrie DONEAZA pe websiteul spitalului in care mi-a fost salvata viata. Sint primul care sar cu banu, nu numai de Craciun.

Sa fiti sanatosi!

**
PE ACEEASI TEMA (sanatatea in Romania) am un episod de podcast audio aici.

7 Comments

Leave a Comment

 1. Ai si nu, dreptate. Bantui prin mediul online, romanesc si canadian de multisori ani, mai ales prin cel romanesc desigur, si crede-ma ca mai mare deziluzie cu site-urile canadiene n-am intalnit niciodata. Or fi ele poate functionale dar is intr-un hal de neprofesionalism facute de iti spun sincer ca mi-e jena mie sa recomand celor din romania sa intre pe un site canadian. Nu vorbesc de bloguri sau alte site-uri din categoria personale, vorbesc de site-uri guvernamentale cum este cel al spitalelelor, institutiilor etc.
  Da ce sa-i faci, daca indianul n-are habar sa faca un design.

 2. @Un roman in Canada:
  De acord cu tine relativ la serviciile web ale guvernelor canadiene (federal, provincial, municipal). Durerea mea de data asta era ca – din cite stiu si vad – spitalele romanesti nu stiu sa ceara bani.
  ** **
  Daca te duci la biserica peste drum de spital, o sa vezi ca pina se termina slujba vin aia sa te controleze la buzunar de vreo 4 ori, in numele Tatalui. Pina si pensionara de maica-mea gaseste un leutz pentru biserica, si il da – confortabil, nu tre sa alerge sa dea banu.
  ** **
  Cit despre site-urile pe care donez eu (Mount Sinai si Toronto East General Hosp), procesul de donare e fara dureri de cap. In 3-4 clickuri ai scapat de bani si ai si chitanta in mina.

 3. Sincer, mie imi place site-ul, e cam vechi dar privind partea buna – functioneaza!
  E adevarat ca manajerii de la spitale sunt cam saracuti la inmultit banii.

  Pentru sistemul de donatii, sunt sigur ca se pot accesa bani europeni, trebe una bucata consultant sa faca un proiect – are toate sansele de castig!

 4. asta cu bisericile romanesti poti sa o ma zici odata. Popii stiu sa-ti ia banii. Probabil ca biserica ortodoxa romaneasca si bancile sunt ce mai profitabile institutii romanesti. Asta dupa perioada SOV :))

 5. Si eu de mult ma gandesc cum as putea face o mica donatie spitalului judetean mai ales dupa ce am vazut in ce stare deteriorata e; si sa nu mai vorbim de sala de fizioterapie care nu a avut un “upgrade” din anii 60. Unde ai gasit sit-ul spitalului pt ca eu nu reusesc nicicum sa il gasesc. Sa speram ca se vor destepta si romanii la un moment dat ca sunt alti oameni care vor sa re-investeasca in comunitatea locala de unde au pornit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.