Graiul Maramuresului e pocit

Mama, iubitoare de limba romana fiind, ii trimite fiului (eu) peste ocean (in Canada) pagini scrise in graiul lui Nichita.

Uite ca am reusit sa duc la capat o fraza de nivelul clasei a V-a.

**

Ceea ce nu pot sa spun despre gazetarul X de la Graiul Maramuresului, care ne loveste in primele 5 rinduri cu 3 ‘poame’ putrede ale limbii atit de frumos declarate in numele gazetei:

Trei greseli in primele 5 rinduri de ziar
Trei greseli in primele 5 rinduri de ziar

 • una … din edificii
 • cele mai emblematice. Zau, o fi graiul mai emblematic decit glasul? MAI EMBLEMATIC????????????????
 • lipsa unei virgule (…edificii, care…), ca altfel stam sa numaram edificiile de pe stema, in loc sa fim informati ca palatul apare si pe stema
 • nu mai numar la greseli fabuloasa logica ducind de la Palat la stema intr-o singura rasuflare. Asta ar insemna sa am pretentii de la jurnalistii de la Graiul MM

O fi fost obosit omul cind a scris introducerea (sa ignoram banalul fapt ca o introducere trebuie sa presare sare si piper), dar capul limpede al gazetei ce a pazit? Si cum a aterizat un pirtz din asta chiar pe prima pagina, sus?

Pe aceeasi pagina, in finalul editorialului e citat Nichita. Lasati-l, ba, sa doarma.

P.S.

Am rugat-o pe mama sa nu mai trimita Gr.MM si in loc sa puna Playboy.

Ah, nu stiati ca in Playboy se scrie? Se scrie bine, asta e regula dintotdeauna, din vremuri in care Ray Bradbury isi punea semnatura acolo.

4 Comments

Leave a Comment

 1. Te miri? Eu nu. Cunosc pe cineva care a terminat Jurnalismul si nu stie sa desparta ortogramele sau sa deosebeasca prefixul de sufix. 😦

  In plus (asta nu-l disculpa pe “ziarist”), stiam ca la “Graiul” exista corectori. Sau nu se mai practica?

 2. Bine măi dragă; acum vii şi cu pretenţii. Dar ce pretenţii poţi să ai de la jurnaliştii din zona crepusculară, care nici măcar imaginaţie n-or avut să dea nume la ziare, astfel că exista Graiul, Vocea şi va urma Glasul, Hangul şi Voroava.
  „ Doamnă, v-o vinit graiu? “ cum se zice pe la noi. Şi care se poate înţelege greşit la fel ca întrebarea „ Ciorbă de păsulă aveţi ?”
  Conaţionalii noştri sunt luaţi la mişto ( mischteaux, ca suntem francofoni, ce Le Pen – is –ul meu) de maghiarii din Ungaria mumă, deoarece pocesc limba maghiara. Pentru că românul, văr primar cu fotosinteza şi frate cu codrul, la fel cum crede că “urda”, “mămăliga”, “parizer”, “telemea”,”zacusca” sunt feluri internaţionale de mâncare, aşa se trezeşte cerând acolo „ egy naylon punga” sau “ egy hálba sör “.
  Televiziunea română de douăzeci de ani promovează la greu incultura, submediocritatea, prostul gust , bădărănia şi kitchul. De ce ar fi altfel ziarele? Doar pentru că nişte oameni care lucrează acolo cunosc literele din alfabet? Şi nici alea în ordine alfabetică? Nu, sunt la fel.

  O coadă la alimentară în Tg. Mureş. La un moment dat o femeie ajunge în faţa tejghelei şi-i spune vânzătoarei: – ve rog frumos se daţi la mine doi ouă. Se aude o voce din spate: – nu daţ la ea che nu vorbează corect romuneşte. La care vânzătoarea: – auz, cine se găseşte se comentează?

  Dar, precum spunea marele VILLON:
  „ Vânt, ploaie, frig, ai pâine, nu înduri !
  Îs curvalău, că-mi plac ai curvei nuri?
  La fel suntem, ca două picături.
  La mâţa rea un şoarec rău e leacul,
  Otreapă eşti, de-otreapă te-nfăşuri,
  Nu ţii la cinste? N-ai de un’ s-o furi
  În crâşma asta-n care ni-i ogeacul.”

 3. apăi graiu’, mă? de ce să citeşti graiu’?

  ioa, şi vezi că cică playboy românia nu se simte pre bine, s-ar putea să-l taie. gânde-te din timp să-ţi schimbi opţiunea 🙂

  @ jeff – există şi graiu’ mm, şi glasu’mm. a fost şi opinia mm. a fost şi răcnetu’, da’ era al carpaţilor. vocea n-am auzit să fie. în schimb e viaţa mm şi estrada mm. până la urmă, maramureşenii sunt oameni mândri, nu? 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.