Radio ZU si Europa FM e tot ce se asculta in Romania

Evident ca in titlu nu se spune adevarul, e doar de atras cititori si radioascultatori revoltati! Cititorii mei sint insa inteligenti si trec peste capcana din titlu, urmarind mai degraba continutul, nu?

** **

Am adunat insa niste bucatele de informatie pe care vreau sa le discut cu voi.

Folositi-le cum stiti voi mai bine. Audienta pe care o astept sint oameni care fac radio si oricine cu microbul radio in singe.

DE ACASA

1. Am vizitat Romania la sfirsitul lunii septembrie 2009. Timp de 2 saptamini am umblat zilnic cu taxiul prin Baia Mare si am auzit doar 2 posturi de radio: Radio ZU si Europa FM. Taximetristii baimareni nu asculta nici un post local, nici postul national, nimic altceva.

2. Singura persoana in masina careia am intrat, inafara de taximetristi, e taica-meu. El locuieste la tara si asculta Radio Antena Satelor. Il asculta si pe radioul de acasa.

3. Citisem undeva prin septembrie (scuze, am uitat sursa) ca Radio Transilvania are o fatza noua online, la www.radiotransilvania.ro Am intrat, am stat vreun sfert de ora pe site, si n-am gasit nici o boaba de audio. Un post de radio care nu pune audio pe website face o risipa impardonabila. Arunca cel mai bun lucru pe care-l produce, emisie audio, la gunoi. Orice website de radio trebuie construit in jurul intrebarilor: cit si ce audio on-demand (nu streaming), din ceea ce producem, punem pe site?

4. Tot in septembrie aflasem de pe ziare.com de noutatile aduse – in emisie dar si online – de postul national de radio. Deschid prima pagina a postului national de stiri, Radio Romania Actualitati, si nu gasesc nicaieri inregistrarea ultimelor stiri. Astia-s incompetenti, sa fie cu iertare.

Esti radioul national de actualitati si nu prezinti nicaieri pe website ultimele stiri date pe post?? Sau poate-s eu orb.

Degeaba au avut Europa Libera si BBC ani intregi website romanesc, nu a invatat nimeni nimic de la ei. La aia aveam nu numai ultimele stiri, dar si zeci de emisiuni.

Duceti-va fratilor de luati notite de la RFI Romania. Numarati acolo pe prima pagina cite butonase cu “Asculta” sint!

5. Postul national Radio Romania Cultural lanseaza proiectul online eteatru.ro

Ideea e de a folosi fabuloasa arhiva de teatru radiofonic a Radiodifuziunii Romane. Buna ideea, proiectul insa e aruncat in online mestecat pe jumatate. Adica numai sub forma de streaming; nu poti asculta on-demand o piesa de teatru favorita. Trebuie sa fii pe internet la ora exacta ca sa asculti ce-ti place.

E bine si asa pentru un inceput modest, dar o arhiva sonora cu piesele lunii e obligatorie pentru cei care nu pot urmari orele exacte de difuzare.

Aflati, daca nu stiati deja, ca internetul (si podcasting-ul) tocmai asa i-au taiat craca de sub picioare radioului in direct: omul poate sa asculte ce vrea, cind vrea.

photo by David Jones on Flickr - thank you
photo by David Jones on Flickr - thank you

DE AICI (Toronto, Canada)

1. O promotie excelenta merge pe postul #2 al radiodifuziunii nationale canadiene, CBC Radio 2

Se numeste “The great Canadian song quest”, si e numai buna de aplicat de un post romanesc cu audienta larga geografic. E condusa la foc maxim in eter, si insotita de o puternica componenta online (ascultatorii voteaza pe internet).

In principiu e un concurs de compus cintece despre locuri geografice de o frumusete rara din Canada. Pe regiuni (judetele in Romania), pe artisti din fiecare regiune.

Chiar ca mi-ar face placere sa votez cine sa imi compuna un cintec despre Vama Veche. Sau despre malul Begai. Sau despre Sibiul in luna martie, la jazz.

2. KISS FM a ajuns si in Toronto: 92.5 este din iunie KISS FM; a fost JACK FM. E concurenta sufocanta pe hit-radio la ora actuala in piata din Toronto, cu Kiss FM pe 92, Virgin pe 99 si Z103 (favoritul prietenilor mei nativi canadieni).

3. PPM-urile au intrat si pe piata canadiana la nivel national. Pentru detalii urmariti-o la CBC pe Nora Young, showul ei se numeste Spark.

******************** **********************
LATER EDIT (09 noiembrie 2009)

Lucrurile incep sa se miste!

1. Websiteul Radio Romania Actualitati are un buton mare in dreapta sus, PODCAST. Dai click pe el si merge radiojurnalul.

2. Acelasi site a s-a impinzit de “pureci”, un fel de bulinute care indica prezenta unui fisier audio linga materialul scris. Uite, de exemplu, un material excelent cu Paul Grigoriu, din casa lui unde e acu’ pensionar. Replicile maestrului sint de pus in manual. Auzi, “radioul e negru, e intuneric; e foarte greu sa faci alb in intuneric”

3. Website-ul e-teatru.ro a inaugurat (pe 30 octombrie) o noua pagina, Colectii. Oamenii arhiveaza diverse materiale audio acolo (piesele de teatru inca nu). E un inceput excelent, bravo! (stiu ca sint probleme complexe de rezolvat inainte sa arhivezi piesele de teatru pe net – inclusiv copyright – dar ajungem acolo).

5 Comments

Leave a Comment

 1. nu inteleg de ce doresti sa ne dati lectii de viata

  fa un lucru bun acolo unde ai plecat.esti canadian,asta sa fi.
  ai plecat de-aici.

  • Pentru ca vreau un lucru banal, sa ascult stirile de acasa pe internet. Nu le pot asculta in direct.
   La fel si cu piesele de teatru.
   Pentru ca multe din chestiile care le scriu aici pot fi aplicate fara cheltuiala, doar cu putina vointa.

   ** **
   Banuiesc ca “te-am atins” cu una din remarcile de mai sus. Dar daca-ti trece supararea, si lucrezi pentru unul din radiourile de mai sus, incearca sa pui niste audio pe website. Daca nu creste traficul, n-ai pierdut nimic.

  • Mersi, Cristi. Realitatea si City sint printre exemplele bune. La Realitatea FM imi place mult butonul mare AUDIO. Stii imediat unde sa mergi. Si eu mai pun City cind sint la computer, mai ales cind e prietenu’ Kirk in emisie.
   Problema era insa stirile si emisiunile inregistrate. Dupa cum vad mai nou, Radio Romania se misca in directia buna, am si scris la final. La fel si site-ul cultural e-teatru.ro
   Ce nu gasesc inca sint fisiere audio care pot fi si download-ate. Sa le iau pe mp3 player si sa le ascult pe metrou. Drum bun spre Canada!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.