Jurnal de Barcelona

Barcelona - ianuarie 2010

Aeroport, 1 ianuarie dupamasa

Bagaj uitat de Lufthansa la Munchen, unde am schimbat avionul. Noroc ca l-au uitat, ca altfel nu incapeam in cutia asta de chibrituri pe care scrie Taxi.

**

Masinile sint minione la Barcelona, comparat cu Toronto. Vad un Citroen – mic si asta –  si ma mir ca prostu; marca asta nu se gaseste la canadieni.

Taxi minion, pret grandisim. 25 de euro de la aeroport pina in Placa Espanya. Io vad 19 euro pe ecran in masina, da’ soferu apasa butonu magic si se transforma in 25. Pare socat cind ii las si ciubuc, cred ca aveam o fata de bugetar inainte de salar. “Nu-ti mai ajung de tricou cu Barcelona – imi zic in gind – cred ca ti-o ramas de un fular sau o pereche de sireturi”

**

Hotel, 1 ianuarie

Panorama din holul de la etaju 3 la hotel

Panorama, vazuta din taxi iesind din aeroport, imi aminteste de Baia Mare: dealuri inalte flancheaza orasul, iar in spatele lor vezi muntii.

Atita doar ca in Barcelona dealurile cad in Mediterana. La Baia Mare cad in riul Sasar.

**

Hotelul (Fira Palace, in Placa Espanya) e generos cu noi si ne da o camera la etajul 3 cu o vedere senzationala, ca in poza de mai sus. In virful Muntelui Tibidabo e o biserica, iluminata ireal noaptea. Scriu rindurile astea sub lampa din poza de mai sus, in carnetul meu de notite.

Cobor la o alimentara si cumpar cu 5 euro o sticla de vin local, excelent dupa un drum de 11 ore pe avion. Vad mai multe internet-cafe-uri, la fel cum vazusem in Londra, in octombrie 2008. Chiar asa incet intra internetu p’aci, ca mai e nevoie de cafe-uri? Se pare ca da: in zilele urmatoare aveam sa intru in mai multe case de oameni din Barcelona, si de multe ori n-aveau computer.

**
Plec cu autobuzul inapoi la aeroport, sa imi recuperez valiza ajunsa cu urmatorul zbor. La sugestia Georgiei – care a locuit aici 2 ani – iau un autobuz. Biletul e 1,40 euro, ceva mai respirabil ca 25 pe taxi. In plus vad orasul din autobuz; in 2 minute iesim din zona turistica si ma amestec printre localnici.

De a doua zi aveam sa folosim cartela de 10 bilete, la 7,85 euro bucata. Sa calatoresti unde vrei in Barcelona sub 1 euro e perfect. In Toronto fara 2,50 dolari nu scapi cu toate reducerile, iar transportul in comun e subnutrit.

Hotel, 1 ianuarie seara

Stradute linga hotel
Straduta linga hotel

Pentru prima oara in viata vad la TV stirile de dupa revelionul spaniolilor.

Vad fete intorcindu-se spre casa desculte, la 5 dimineata, cu pantofii in mina. Primul copil nascut la Barcelona in 2010 e o fetita, o cheama Esperanza, si e mulatra. Mai vad imagini cu valuri de oameni aruncindu-se in mare in 1 inauarie dimineata, e un obicei local. In alte locuri din Spania se schiaza, sint inundatii, iar la Valencia sufla un vint ca la capatul lumii, nu la inceputu deceniului.

Trec pe un post local, in limba catalana: mi se pare ca suna un pic a portugheza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.