Cine face un VOICEPRINT in Romania?

Voiceprint - website

Ce imi propun sa discut azi, in legatura cu serviciul asta AUDIO, GRATUIT,  pentru orbi; care nu e numai pentru orbi:

= ce e Voiceprint in Canada

= de ce cred ca ar fi o idee buna si in Romania

Ori imi placea cum zicea maica-mea povestile alea cu Pacala, ori erau povestile in sine bine alese, ori nu prea era nimic pe la televizor.
Cert este ca sint fan povesti, si sursa mea preferata este audio, nu video.

De aia am fost, cred, atit de impresionat de VOICEPRINT, adica ceea ce fac canadienii pentru cei care nu au alte optiuni ca privitul la televizor sau cititul, si sint legati de ascultare.

Astia nu sint numai orbii, zic ei pe site, vezi si in poza de mai sus, dar si:

 • cei cu vazul slabit
 • cei care au probleme de invatat, de invatare
 • cei care nu se pot misca
 • cei care isi cultiva vocabularul si limbajul in general
 • cei care invata engleza
 • si cei care pur si simplu imbatrinesc

Voiceprint e ca si un canal de radio, doar ca nu e la radio. E la cablu. Fiecare distribuitor de televiziune prin cablu din Canada e obligat sa ii difuzeze, prin lege.

Si mai sint si pe internet.

**
Sigur, intrebarea e cum ajung cei din lista de mai sus sa gaseasca un canal pe telecomanda. Sau pe internet.

Cred ca cineva ii ajuta, si chiar si asa tot cred ca merita.

**

Ei, si ce zici ca face Voiceprintu asta?

Pai, sa-ti zic ce imi place mie. Citesc articole din ziare si reviste.

Asta nu-i totuna cu revista presei de la televizor sau radio. Sint articole intregi.

Au inceput citind de prin ziare pentru orbi, inclusiv anunturi de la cine a mai murit.

Dar treaba s-a extins din cauza fantasticului interes al celor peste 5 milioane de ascultatori. 5 milioane!

Uite aici o lista completa a programelor de pe Voiceprint. Lectura acestei liste e o inspiratie pentru orice om de radio care cauta idei de emisiuni. E o emisiune in care se difuzeaza coloana sonora a unui film, si cineva explica ce se intimpla pe ecran in acelasi timp. Ii zice AudioCinema Playhouse. Interesant conceptul, nu? Imi place si mie sa ascult din cind in cind.

Si care e treaba in Romania?

Nu-i chiar asa rau, aflu dintr-o stire de Octavian Coman la Radio Romania (din octombrie 2009). Asociatia nevazatorilor are echivalent si in Canada, ii zice CNIB. Biblioteca audio a canadienilor e fabuloasa, si gratuita. Au citeva milioane de membri si ei.

Mai sint si proiecte superbe pe web, cum ar fi cel al lui Gramo, Habarnam. Cititorii sint toti voluntari. Aici insa sintem la granita intre audienta matura si cea a povestilor pentru copii.

Tot gratuit e si proiectul carteaaudio.ro –  destinat profesorilor de limba romana, ca un aparat de folosit la clasa ca sa ii ajute in predarea manualului (va recomand Mircea Cartarescu lecturat din manualul de-a Xa)

Mi-a mai picat sub radar si excelentul inceput de la Biblioteca Judeteana din Baia Mare, explicat aici.

**

Si atunci?

Atunci, da, mai e loc de un serviciu Voiceprint, ca o parte a unei organizatii caritabile.

Mi se pare ca e o idee buna aplicata aici, care asteapta sa fie pusa in practica si acasa.

Sint sigur ca exista bani pentru asta. Europeni, nerambursabili. Raspinditi ideea, fani audio!

** ** *

Credite si referinte:

Voiceprint – website.

Am  vorbit despre Voiceprint in emisiunea asta. Nu am luat examenul.

5 Comments

Leave a Comment

 1. Maestre, toate bune si frumoase, teoretic. Practica insa ne omoara aici in romanica. In primul rand, nimeni nu are timp sa faca asta doar ca hobby, pe langa job. La ce futai e aici in tzara asta de cacat zi de zi…. Deci asta trebe s-o faci full time. Iar despre bani europeni nerambursabi, cred ca ai citit multe romane de science-fiction la viata ta.La noi, ca sa prinzi asa ceva trebuie sa fii superman+actionman+spiderman+bitumen+sa ai pile mari in administratie sau pe la ministere sau…..Doar in visele tale. Si ca sa-ti dau un exemplu: o fundatie la care lucreaza harpia si care se ocupa cu copilasi micuti abandonati. Si au depus un proiect pentru a izola termic casa si a o reamenaja, spre binele copiilor. Si au fost refuzati deoarece e curte comuna cu inca o familie si in cartea funciara scria ca au instalatiile( curent, gaz, apa) ca parte comuna a imobilului. Si au intrebat : mai, nu conteaza ca activam de 15 ani si facem un lucru bun in locul statului si suntem cinstiti si…. Si le-au raspuns ca ii doare-n cur, ca pe ei doar actele ii intereseaza, nu activitatea. Astea-s fondurile europene. Ma cac pe ea Europa. Stati voi acolo si vedeti-va de viata voastra.Ca aici…..

  • Stiu, stiu, si iar stiu.
   Se pot scrie romane groase despre aberatii si frustrari de genul descris de tine. Ma intereseaza insa mai mult romanele subtiri scrise de caposi care au facut cit au facut, si au mers inainte si dupa rateuri, si iarasi fac cite ceva (chiar si tu ai raportat pe blog o poveste – doua din astea, cu copilul care a fost la voi de sarbatori, de ex.)
   Deja m-am obisnuit cu uratura “stati voi acolo” asa ca o iau exact cum trebuie, in freza cu garda jos -) (altfel cum, de la tine?). De tacut insa n-oi tacea, ase sa stii -))

 2. Dragule, poate tu nu te-ai saturat inca, dar eu m-am saturat pana peste cap de cacatul si prostia de aici si de ipocrizia asa-ziselor tari democratice si civilizate, dar care, cica, vor sa te ajute. Nu ne ajuta deloc. E ca si in Haiti, unde se duc americanii si voluntarii si fac mai mult rau decat bine, ca se incurca unii pe altzii acolo. E ca si cand merg medicii in Africa sa vaccineze copii de-acoli, iar copii aia mor din cauza organismului slabit( in care tu bagi voit un virus – ce tampenie), ca nu de vaccin au nevoie ci de vitamine si apa.Doar ca vitamina si apa nu ajunge la ei ci se opreste la barosanul care ar trebui sa le imparta.
  Dar tu esti tanar si probabil mai putin stresat asa ca zi-le mai departe, ca incercarea moarte naşte.Iar eu o sa fac lucruri de+astea mici, marunte, o sa mai iau copii la joaca in week+end, o sa fiu Moş Craciun, o sa faca harpia psihoterapie gratis la copilasi ai caror parinti nu pot plati asta si o sa lasam fondurile europene celor care is mai inteligenti decat noi; pentru băieţii deştepţi.Apropos, Harpia a scris zeci de proiecte pentru copii cu AIDS si a stat la pula lor pentru 2-3 000 de dolari, iar ei de cele mai multe ori ne+au tratat cu flit.Iar ea le facea pro bono, adica for free.Dar, cum zice românu: facerea de bine – dragoste de mamă ( scuzaţi cuvântul floare). Cine visează, ăla e !!!

  • a stat la pula lor, adica a celor care decideau soarta proiectelor, cerand 2+3000 de dolari pe proiect. a nu se intelege gresit.Ea ramanea cu gloria vesnica.

 3. Sunt ft. de acord cu Jeff!!

  In Romania stim cu totii cum e…

  Dar e RAIUL pe Pamnat fata de ce e in America de Sud!! Va recomand Peru, macar odata in viata voastra…
  Ajutor?! Ce-i ala ajutor? Cei saraci se separa cu ziduri de peste 4m inaltime de cei saraci. Ca saracia pute, stiati, asa-i?!
  Ajutorul e doar mijlocul de reasigurare a profitului. Te ajut ca sa poti sa lucrezi mai departe pentru mine! Jalnic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.