Vazute la Baia Mare, in septembrie 2009

La serviciul de pasapoarte din Baia Mare

In septembrie trecut, mi-am facut pasaport nou acasa, la Baia Mare.

Sint inca marcat (si voi fi pe viata) de mele-ul din fata ghiseului de la primul meu pasaport, in 1998. Cred ca m-am si pisat pe mine la asaltul ghiseului cind s-a deschis biroul.

Asa ca ce s-a intimplat in 2009 la Baia Mare e ca de la cer la pamint, ca de la conserva de costita la gratarel, de la ‘ciocanu’ din gara Ulmeni la votca la cutie Polar luata de la non-stop:

– avem un hol larg, larg la pasapoarte

– avem ghisee baricadate care nu pot fi luate cu asalt

– avem numere (care nu le foloseste nimeni)

Dar…am stat o ora la coada, cu o singura persoana in fata mea la ghiseu.

IO CE-AS FACE, si n-ar costa nici un ban:

– as pune semne clare si mari: “pasapoarte ghiseele 1-8, permise conducere ghiseele 9-12” Ca m-am plimbat citeva minute pina am deslusit geografia.

– as pune un ghiseu, o masa la intrare cu o persoana care sa raspunda la intrebari: “pasapoarte in stinga, permise in dreapta” “modelul pentru completarea formularului de pasaport e in vitrina aia”. Era o masa, intr-un colt, unde aparea din cind in cind unu si zicea “ce vreti, domnu?”

– as pune un formular pentru pasapoarte GATA COMPLETAT, model, cu litere de-o schioapa,  in vitrina. Cum erau pe vremuri la CEC. Si la Posta. Persoana din fata mea a stat o ora la ghiseu sa completeze un futut de formular. Iar persoana din spatele ghiseului nu avea ce sa-i faca.

– avem un tabel electronic cu lista de acte necesare: apesi pe un buton si iti afiseaza lista aleasa: pasapoarte, permise de conducere. Am apasat pe PASAPOARTE, si la mijlocu listei vine unu din spatele meu si apasa butonul PERMISE. Fiecare cu butonu si muschiu lui. Io l-am lasat sa termine, ca avea muschiu la el. Da’ as fi facut tandari macar tabloul ala, cu tot cu electronii lui cu care s-o fi mindrit vreunu la lansarea noului sediu. Io as pune, tot in vitrina, listele de acte, scrise frumos de mina. Si as scoate tabelu lui peste din priza lu ma-sa.

Da’ cred ca lista cu sugestii nu mai e deschisa.  Avem numere? Avem.

Reciclabile in Baia Mare, pe Victoriei, linga complexul Albina

Sincer, locul din poza de mai sus e un focar de infectie, bintuit de tigani. I-as fi pus si pe ei in poza, dar mi-au cerut 10 euro pentru sedinta foto.

Ti-ai trimite copilul, ca sa-l educi ca reciclabilele’s reciclabile, sa le depoziteze acolo?

Nu.

Mama ma trimitea insa linistita cu plasele cu hirtie,  borcane + sticle, la Albina. Nu departe de locul din poza de mai sus, in spatele complexului alimentar, era un ghiseu de preluat sticle si borcane. Stateam cu rabdare pina cind tanti controla cu degetu’ marginea borcanului, imi luam banutii si alergam fericit la chioscul de inghetata: “un fistic, va rog!”

Io asta as face, si nu cred ca-i foarte complicat:

As prelua reciclabile pe bani.

As face-o si daca as fi privat, si primaria. Banii aia marunti dati unui copil il fac fericit si educat. Unui amarit banii aia ii cumpara o piine.

Si n-am mai vedea containere hidoase, captusite cu sloganuri generoase pe dinafara, si pline de gunoi amestecat cu sticle de bere cu lichid statut inauntru.

10 Comments

Leave a Comment

 1. sal’ joe, chestia cu reciclatu’ la noi este foarte clara in poza ce ai postat-o. ii de ochii UE. si noi selectam gunoiul dar nu pot s-o trimit pe rebeca sa arunce hartiile ca abia ajung eu la pubela respectiva printre gunoaie si mai nou caini vagabonzi de talie destul de mare. una peste alta drusalu, care se ocupa cu reciclarea la noi, s-a gandit sa nu mai adune hartia, sticla si plasticu pt ca, fii atent, NU ARE LA CINE SA LE VANDA!!! si numa le depoziteaza dea moaca cine stie pe unde. made in romania. … no, m-am mai racorit un pic… si nu esti incrancenat, asta este realitatea in romania.

  • Hei, Cris, ai mare dreptate. Poti face cite ceva cu solutii de bun simt, dar cind dai de aberatii cum descrii tu mai sus (stringem plastic si sticla, dar nu le ia nimeni)…
   Poate un privat ar putea face un business din asta, de aia ziceam si de privati si de primarie. Primariei nu-i pasa, dar un privat vivace / un profit iti face.

 2. Eu as recicla cu mare drag hartiile, ca folosim in familie cam o tona de hartoage in fiecare an (eh, poate exagerez): de la hartie de scris, la ambalaje alimentare, cutii de carton etc. Dar unde?! (Banuiesc ca e intrebare filosofico-retorica, pentru ca nimeni din urbea noastra nu m-a lamurit.)

  La finele lui 2008 m-am dus si eu in zona Mara sa-mi scot cazierul. Am stat vreo 2 ore afara, in frig, la coada, impinsa si inghiontita de tot felul de betivi si de smecheri, insa inauntru nu mi-au trebuit mai mult de 15 minute sa revolv ce am avut de rezolvat – cu bilet cu numar, platit timbru si inca nu stiu ce taxa, recuperat cazier (e adevarat ca mi-am facut inainte cu 24 de ore cerere online pentru cazier, sa nu mai stau si dupa aia).

  Concluzia: Lucrurile se misca in ritmul Baii Mari. Un pic mai bine, cu loc de mult mai bine.

  • Corecta concluzia ta, Alexandra. Daca numeri doar de la o generatie-doua incoace, lucrurile sint “un pic mai bine, cu loc de mult mai bine”.
   Daca insa te uiti la anii 70, parca stiam sa culegem mai bine gunoiul, si reciclabilele. Parca era mai usor sa te descurci la cec sau oficiul postal, pentru ca pe mesele alea era o sticla, iar sub sticla formulare gata completate.
   Undeva s-a produs o ruptura, si lucrurile simple care nu costa nimic dar fac viata mai usoara s-au pierdut.

 3. ce s-a intamplat maestre? Parca zilele trecute eu eram cel prea incrancenat. Dar asa cum zicea ala care l-a batut pe preot: vezi mai Batman, ca nu-i ca-n filme! Esti plecat deja de multa vreme; ori traiul bun se-nvatza repede. Te-ai deconectat de jungla de aici si nu mai esti in priza non-stop ca noi, cei care facem “bangi-giamping” in fiece zi. Dar putem sa spunem: ” sa traiesti partid iubit ca ne-ai calit”. Iar cand o sa mai vii acasa cu fiul tau, va fi pentru el ca un safari, demn de povestit prietenilor canadieni din tata-n fiu, inmuiati de viatza buna si imbuibati de prea multa democratie.
  Mai stii ce gust are pita cu unsoare, cu boia si ceapa verde?

  • Jungla e si-aci, fii tu linistit ca nu-i musai “inmuiere de viata buna si imbuibare cu prea multa democratie”. Io am fost de ambele parti asa ca stiu ce zic. Cind ii trece si tu p’aci, cind ii incerca sa minci pita de emigrant, atunci sa te vad cum ii cu viata buna.
   **
   Si daca vad o aberatie ca cele descrise mai sus, ii trag de mineca si pe astia de aici. Nu-s din ala care arunca cacat in ventilatie, asezat in moale si puf.
   Ma mir ca tu asa ma stii.
   **
   Concluzia mea, una si aceeasi ca data trecuta, e ca se pot face multe lucruri fara scuza “n-avem bani”. Si daca nu le zice nimeni, nime nu le’a face, sohan!
   **
   Si io si fiu’mio am fost acasa anu trecut si am halit tot ce-o pus mama si tata pe masa, pita cu unsoare, ardei culesi cu mina din gradina.
   Si-am avut si inundatie in garsoniera, duminica seara la Sarb.Castanelor, cind toata Baia Mare plutea pa alcool. Si m-am descurcat, ase sa stii, si nu m-am plins.

 4. In vara anului 2008 m-am dus si eu sa-mi schimb pasaportul-sunt din Sighetu-Marmatiei-am pornit pe la 6 dimineata si -m-am intors seara acasa,bucuroasa ca l-a schimbat in aceeasi zi.Am stat la rand afara,apoi inauntru,intr-un spatiu stramt,plin de lume de tot felul,ca si de mirosuri de tot felul,pana cand mi s-a facut rau.Nici vorba de numere.Si am mai platit si taxa de urgenta.Tu ai stat numai o ora,deci,ceva se misca inspr-e bine si sa speram ca nu se va opri aici.Complimente pentru articol,conserva bine simtul umorului ca valoreaza aur.S-auzim de bine.

  • Multumesc, Elena, ca mi-ai lasat povestea ta aici.
   **
   N-am stat numai o ora -)
   Ce zic io mai sus era doar ultima din cele 6 ore petrecute la pasapoarte, cu taxa de urgenta platita ca si tine.
   Dar ora aia a fost cea mai “dulce”. Ca si atunci cind sint 3 ghisee, si alegi coada cea mai scurta, si dureaza cel mai mult, hahaaaa…Trebuie sa ridem, ca altfel imbatrinim prematur, ai dreptate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.