Iar imi fac tricou cu pixu’

Pentru a doua oara consecutiv, CSM Ştiinţa Baia Mare e campioana nationala la rugby.
Felicitari sportivilor care au pus osul la bataie, antrenorilor, medicilor si conducerii clubului. Sint mindru pina la nerusinare ca sint baimarean!

La ora finalei din 2009 ma gaseam in Baia Mare. “Noa, ce fain – mi-am zis – cumpar calendarul echipei si vreo 5 tricouri sa le duc in Canada. Ca si-asa mi se tot lauda vecinu de cartier cu care vad campionatu englez la circiuma din colt cu tricoul lui din ceva fundatura, de-acolo, de la canguri. Ia sa-i dau  io peste bot cu campionii Romaniei.”

N-am avut ce cumpara.

N-am avut nici in 2010.

Am ramas cu dolaru in mina.

Clubul de rugby din Baia Mare e in situatia paradoxala de a bate tot pe teren si de a fi codas la marketing. Poti sa fii cel mai infocat suporter al echipei, ca daca vrei sa ii porti numele pe un tricou trebuie sa-l scrii cu pixul.

Situatia e exact pe dos cu echipa de fotbal din orasul unde locuiesc, FC Toronto.

Astia is niste bombalai pe terenul de fotbal, niste ciurucuri, ca deja se vorbea sa desfiinteze clubul.

Da, dar au facut stadion plin la toate meciurile, au vindut tone de tricouri/calendare/sepci al dracu’ de scumpe, au academie de fotbal unde parintii dau bani cu ghiotura. Ce mai tura vura, au facut rahatu bici, cum se zice in spatele blocului.

Inapoi la Baia Mare: doua titluri de campioana a Romaniei la rind – asta e o baza solida pentru facut performanta SI bani, in acelasi timp.

Daca m-ar intreba careva, io in primul rind mi-as face un sediu serios, eventual la terenul unde joc. In sediul ala as angaja 3-4 oameni pe marketing. Astia m-ar invata:

  • Cum sa vind tone de bilete. Nu numai persoanelor fizice, dar si firmelor, corporatiilor.
  • Cum sa vind chintale de tricouri faine/sepci/fulare/calendare. Atit in ziua meciului dar si printr-o retea de distribuitori, din Sighet pina in fundu Caracalului. Si online, desigur, pentru atitia baimareni departe de casa.
  • Cum sa conving parintii sa-si aduca copiii la rugby
  • Cum sa fac promotii cu  bravii nostri rugbysti, atit in zona caritabila, dar si in scopuri pur mercantile.
  • Cum sa fac un mic muzeu al rugby-ului baimarean. As incepe modest, cu 2 sali si 5 lei biletul, dar mi-as face datoria fata de cei care au inceput totul
  • Cum sa fac bani din meciuri demonstrative. Eu as da bucuros banu ca sa vad o echipa din Franta sau Noua Zeelanda la Baia Mare, asa cum am vazut Juventus la Toronto.
  • Cum sa deschid un cabinet de consultanta medicala, transformind clubul meu intr-un focar de sanatate si facind medicina sportiva si nu numai, de calitate, pe bani buni. As angaja numai pentru club medicul echipei, si i-as da mina libera si toate conditiile.
  • In general, cum sa scot bani din piatra seaca.

Sigur, daca te uiti la membrii conducerii clubului, sint toti oameni care au facut bani, care au trecut prin multe in viata. Nu trebuie sa le spuna cineva ce sa faca si cum. Dar, cumva, eu n-am putut sa-mi iau un amarit de tricou.

Nici nu vreau sa aud cliseul cu “nu sint bani, bai pierdutule din Canada”. Investitorii stau cu ei pregatiti, si acum avem ce sa le aratam.

Hai Baia Mare!

1 Comment

Leave a Comment

  1. Draga George, eu sunt de acord cu tot ce zici, dar cand ai vazut tu sa investeasca romanul ceva in marketing? Mai ales in Baia Mare! Marea majoritate a firmelor de la noi, indiferent in ce domeniu activeaza, se zgarcesc pana si sa bage un amarat de banner pe Internet, sau sa faca un spot radio ori TV! Ce sa mai vorbesc de site-uri, tricouri, cabinete medicale, “strategii de marketing” etc.! Ei stiu una si buna: profitul se investeste in propria persoana, nu in firma respectiva. Adica: inca o masina de nspe mii de euro, concedii prin Bermude, ceas de aur de la Longines si asa mai departe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.