Oras Oriental

Am umblat la lista. La ‘bucket list’.

Toti avem o lista din asta – baiu’ este ca nu prea umblam la lista asta. Sta cam mult pe coltul cel mai indepartat al biroului si aduna praf.

La inceput de 2012 am inchis ochii si am pus degetul la nimereala pe lista. S-a nimerit “faci un cintec, cap coada”.

Zis si facut.

Am  si noroc ca il cunosc pe Mihai Zaharia.

La lucru in studioul de acasa al lui Mihai Zaharia.

 

Inafara de faptul ca Mihai e un muzician desavirsit (compune, cinta la toate instrumentele, stie business-ul), e un mentor innascut.

A “crescut” zeci si zeci de copii in spiritul muzicii atita timp cit a trait in Baia Mare. I-a invatat sa cinte la un instrument, sa compuna, sa puna de-o trupa, sa se prezinte live.

Dupa ce a venit in Canada, Mihai m-a ademenit de mai multe ori inspre a face muzica, iar atunci cind in sfirsit am zis da, a avut usa deschisa.

Ce ascultati mai jos e munculita lui si a mea din ultimele 2 luni.

Mihai a scris un cintec da capo al fine, dupa o idee pe care i-am fredonat-o. Mi-a ascultat toate sugestiile, le-a incurajat  si le-a incorporat in cintecul nostru, fie ca era vorba de un efect de chitara sau “vreau la mijloc un funk innecat in wah-wah care se termina cu o explozie”.

**

CREDITS

Trupa: No George (Mihai Zaharia / George Motoc)

Titlu: Oras Oriental

Versuri: Ana Blandiana

Compozitie Zaharia & Motoc dupa un cintec PRIMA LINIE din pacate neinregistrat (vezi mai jos)

**

FISIERE AUDIO

NEGATIVUL: Oras Oriental – negativul piesei (karaoke version)

** **

ASCULTA ACUM:

ASCULTA NEGATIVUL:

 

** **

VARIANTA YouTube (slide foto):

**
ORAŞ ORIENTAL – de Ana Blandiana

Oraş oriental de câmpie
Cu seva prelinsă pe străzi,
Cu soarele fără ruşine
Sorbindu-şi sordidele prăzi

** **
Oraş lichefiat, râu fierbinte,
Şi crâncene-arome urcând
Spre cerul de fructe în care
Se strică ultimul gând.

Ana Blandiana

**

Prima Linie a fost o trupa jazz-rock de pe linga Cineclubul studentilor din Petrosani.   A activat in anii ’80 fiind bine cunoscuta si foarte apreciata in circuitul studentesc. Sora-mea, studenta acolo din 1982, ii stia bine si le-a filmat un concert.

Din componenta Prima Linie, din cite imi amintesc din povestile surorii mele, erau Razvan “Morsanu” Slama (chitari, voce), Nelu Dumitrescu “Ane” (tobe)**** NOTA MEA: vezi mai jos, in comentariul lui Tzetzu, componenta exacta a trupei Prima Linie.

LATE EDIT – Am gasit pe YouTube si proiectul cel mai recent al lui Razvan Slama, se numeste Night Passage, un grup infiintat in 2011 cu romani si sirbi la un loc.

13 Comments

Leave a Comment

 1. Si eu am umblat la lista. Si iata, m-am apucat sa invat un instrument. Chitara, ce altceva, fiind mai la indemana. Numai ca la 50 de ani imi e cam greu. Chitara clasica, sa ne intelegem.

  • Ai umblat la lista! Atita conteaza.
   Nici eu nu ma astept sa o vad pe Ana Blandiana fortind usile postului national de radio ca sa imi difuzeze cintecul.

 2. Excelent cantec ,super ritm si sound !
  Bravo fratioare, felicitari Mihai !
  Suna absolut uluitor !
  Caut adresa Anei Blandiana sa i-l trimit si ei, si lui Ane Dumitrescu, bineinteles ….
  Vezi ca ti-a ramas pe lista si obiectivul ‘sa plantezi un pom’, si eu la Ocolis sunt acum in campanie agricola 😉 !

 3. Comentariile (de pe Facebook) lui Tzetzu, bun prieten al celor din Prima Linie:
  ===================
  Ioan Buda Tzetzu ‎… de cimpie, cu seva prelinsa pe strazi. Cind a inceput Morsanu sa cinte asta la Timisoara, Edi Somicu (o folkista din Craiova care voia sa iasa din sala cind a auzit de trupa din Petrosani) s-a blocat. A ramas sa asculte. Apoi a plouat cu premii peste Relu Vatuiu, Ovidiu (dragan, daca nu ma insel – Dumnezeu sa il ierte), Ane Dumitrescu si, normal, Morsanu Razvan Slama.
  ** **
  Ioan Buda Tzetzu Acuma am citit ce ai scris despre componenta. Oleg nu era, la clape cinta Morsanu in formula aia. Chitara Ovidiu (locul I pe tara la chitara clasica, dupa care s-a spinzurat, multe de zis), Relu era la chitara bas si Ane la tobe.

  • La orga era Costel Rosu,adica eu,eram pe vremea aia elev la Liceul Industrial.(doar pentru update:))))

 4. Primit de la Ane, tobarul la Prima Linie si co-nascator la Orasul Oriental original.
  ** ** **
  Salut George !

  Ca sa respect ,,dialectul” am sa incerc si eu sa ma ,,transfer” in partea de peste munti a tarii si iti spun : Seris tok !
  Trebuie sa recunosc faptul ca mi-ai facut o surpiza foarte placuta dupa ce am ascultat ce mi-ai trimis !
  E greu de descris in cuvinte senzatia pe care o traieste cel care asculta un cover dupa un cantec la care a avut contributia lui atunci cand s-a ,,nascut” !
  Ce pot sa iti spun? Prietenul tau a gasit un sunet destul de curat si imi dau seama din cate pot aprecia dupa auditia realizarii voastre ca poseda ceva scule destul de bunicele.
  Parerea mea este ca tot ceea ce este facut cu si din inima e frumos. Keep going si incercati sa scoateti ceva original. Nu se stie de unde sare iepurele. In fond, si cred ca esti de acord cu mine, in bransa asta a muzicii eu consider ca oricand este loc de ceva nou.
  […]
  Cam atat despre un ,,mosneag” in care alearga fast and furious , microbul cantarilor !

  Sa auzim numai de bine !

  Ane

 5. foarte plãcut surprins. Defapt, nu mã asteptam la altceva. Very well done! Salutãri! Nicu Ardeleanu

 6. Primit pe Facebook de la Razvan ‘Morsanu’ Slama, compozitorul piesei originale:
  ===============================
  Salut!
  Sa sti ca am ascultat cintecul tau [de cind mi-ai atras atentia, dar atunci mi-a fost imposibil sa ma apropii de tastatura] si am fost foarte impresionat [chiar si de arcul de peste timp si spatiu – ia-o cum vrei!] – Felicitari! Apre
  ciez foarte mult asta! De fapt nici nu ne cunoastem, nu? 🙂
  Considera dedicatia asta ca o compensatie a lipsei mele de raspuns de pina acum, daca vrei – sau ca o multumire pentru ceea ce ai facut.
  Pa!

  ================
  Razvan Slama:
  Pentru conformitate – piesa e scrisa in 1984, iar acum face parte din conceptul [instrumental] “Yesterday Songs” [evident cintece pe care le-am facut atunci in anii ’80] – caci trebuie sa poarte si ele o forma, sa o capete mai bine zis – altfel …se-ntilneste el munte cu munte … ne-om intilni poate si noi vreodata si o sa vorbim mai multe

 7. Va anunt o veste f trista Razvan Slama (morsanu)compozitorul melodiei Oras oriental versuri Ana Blandiana pe 21 Ian 2013 a decedat dupa un infart cred ca i-ar fi placut sa-si auda piesa cantata de voi

  • Razvan a auzit piesa noastra si i-a placut! Vezi comentariile de putin mai jos (e un comentariu cu numele meu, in care am inclus raspunul Morsanului de pe Facebook).

 8. Ma bucur ca am ascultat orasul oriental al lui Razvan va felicit bravo ,sunt mama lui Razvan a-ti auzit ca s-a dus sa cante la ingeri?Pe sora ta o stiu era studenta cu Razvan si venea regulat la repetitiile lor,cu drag Tr Severin

  • Sarutmina. Am auzit vestea tragica chiar in zilele in care s-a intimplat. Mi-a spus Ane Dumitrescu, colegul de trupa din Prima Linie. Sunt insa bucuros ca Razvan a ascultat varianta noastra, si a avut cuvinte foarte frumoase. Simplul fapt ca cineva inafara de tine iti interpreteaza muzica e o recunoastere a valorii – si Razvan a fost incintat de intentia noastra. Dumnezeu sa il odihneasca, iar dumneavoastra toate respectele. Cu mult drag, fratele mai mic al Daliei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.