Emigrare Canada: numerele pentru 2013 (ca 2012 e inghetat, se stie)

Nota (3 mai 2013) – cititi aici informatiile la zi despre emigrare, inclusiv anuntul din aprilie.

**

Emigrarea pe Canada e inghetata pina la inceputul anului viitor (vezi aici o stire mai noua despre cind se reia programul).

Vinerea trecuta ministrul emigratiei canadiene a iesit la rampa (cititi aici, in engleza) cu numerele tinta pentru 2013:

Canada taie din numarul alocat la skilled workers (nu mult, da taie; target between 240,000 and 265,000 newcomers in 2013) si creste de la 6 la 10 mii categoria Canadian Experience (cei care au muncit in Canada plus cei care au facut colegiu sau universitate in Canada).

Prin urmare se pune accentu pe cei care se vor integra usor – iar cei care au stat in Canada fie la munca fie la scoala se integreaza mai usor. Merita asadar sa vii sa tragi si intr-o munca de jos in Canada, daca scopul final e emigrarea.

**

Tot la noutati, domnii de la emigratie anunta ca scapa de lista aia de dosare in asteptare mai repede decit au planuit. Asta e un fel de promisiune mascata ca, odata ce lista e curata, procesarea va dura putin, sa zicem sase luni (desigur, exista pe teava si citeva procese impotriva statului canadian, pornite de cei a caror cerere a stat in sistem ani intregi pentru a fi aruncata la cosul de gunoi la “curatenia” listei de dosare in asteptare).

Cit despre schimbarile la calcularea punctajului, n-a fost anuntat nimic “batut in cuie”, dar oficialii vorbesc deschis de:

– accentul pe virsta

– accentul pe cunoasterea limbii engleze (TOEFL e deja obligatoriu, dar sa vedem cum poti sa iei mai multe puncte chiar si cu TOEFL). Se pare ca o mare parte din TOEFL-urile din Asia erau falsificate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.