Daca esti tinar sub 30, elev sau student, Canada te asteapta la munca (si dupa 1 an sa iti depui actele)

Dupa mizeria financiara din Europa din ultimii ani, nici nu ma mir sa vad atita tineret european intrind in Canada de cite ori sint la aeroport: irlandezi, spanioli, francezi, italieni… toti europenii care pot intra fara viza in Canada (si care mai dau o sansa muncii) au luat-o cu asalt pentru munca la negru si nu numai.

Sezonul constructiilor la Toronto incepe prin aprilie-mai, cind da vremea buna, si joburile la negru se umplu rapid cu tineret european, la concurenta cu cel sud-american (mexican, columbieni, argentinieni). Nu prea mai ramine mare lucru pentru putinii bunici sau frati romani sositi in vizita, si care ar face si ei un ban de buzunar inainte sa se intoarca in Romania.

**

Dar joburile la negru ramin joburi la negru. Pleci acasa cu citeva mii de dolari (daca duci o viata austera, impotriva tentatiilor la tot pasul; altfel pleci lefter, cum ai venit), ii cheltui si speri sa o iei de la capat.

Joburile la negru implica o gramada de noroc: sa primesti viza, sa fie de lucru si sa il primesti tu si nu altul, sa nu ti se intimple nimic grav in timp ce spargi faiantza (gen cusaturi de rana la urgenta: poate sa coste sute sau mii de dolari).

Si, in fine, joburile la negru nu iti fac viitorul cu nimic mai bun. Ajungi cam in acelasi loc.

**

Ce e de facut?
Sacrificii si gindire pe termen lung, aia e de facut.

E de muncit la greu pe bani putini.

De cele mai multe ori trebuie sa pui si niste bani inainte (imprumutati, ca ce tinar are sute de dolari in cont?).

Asadar, sacrificii.

Primesti la schimb: recunoasterea experientei canadiene, plus inveti limba si o meserie. Cu putina grija pui si niste bani deoparte.

Uite mai jos citeva informatii care ar putea ajuta.

**

Canadienii intind o mina celor care au muncit legal in Canada, taind durata dupa care poti sa iti depui actele de rezidenta (adica de emigrare definitiva) la un an, din doi ani cit era inainte.

Si mai intind o mina, daca ai sub 30 de ani (uneori sub 35) si vrei sa iti faci experienta aia.

Din pacate, Romania nu e pe lista tarilor incluse in programul International Experience Canada (bine ca sint Ucraina, cehii, slovacii si polonezii, pfui, se aude diplomatia romana?), dar am vazut nume de romani in alte programe ale organizatiilor autorizate de acest program (vezi un exemplu in poza alaturata).

**

Uite, de exemplu, astia nu pun conditii de virsta la prima vedere (dar e un program pentru tineret)  si accepta si femei, plus au o persoana de contact in Romania.

Dar te pun sa muncesti la o ferma un an. Esti platit cam 1 400 pe luna, din care lasi 250 pentru mincare si cazare.

Sacrificiu? Da, daca esti obisnuit sa ti se dea mura in gura si esti “domn de la oras”.

**

Si asta e pentru tineret, si cam tot la coada vacii dar cu mai multe optiuni: in agricultura, oenologie, echitatie (sau cum i-o fi zicind industriei ecvestre) etc.

Nu vad nici o interdictie pentru Romania la o prima vizita pe site.

**

Am gasit numele Romaniei in lista acestui program pentru tineret, elevi si studenti.

E vorba de muncit in timpul vacantelor.

** **

E de facut mai multa cercetare in legatura cu programele astea, dar de aia avem internet. Sa ii gasim pe cei care le-au folosit.

Una peste alta, un sacrificiu la o virsta tinara, atunci cind poti duce, are bataie lunga pe restul vietii. Bafta!

2 Comments

Leave a Comment

  1. Asa e si in Germania, desi romanii au dreptul Sa vina aici si Sa stea, nu au drept de munca. Aud zilnic tot felul de povesti de la alti romani, dar sfatul meu e sa se ia legatura cu cineva care cunoaste legea

    Exista o gramada de posibilitati Sa muncesti legal, dar mai bine cauti pe cineva care ti le poate spune si nu Telefon iei dupa gura lumii Ca te poate costa scump.

  2. Cu ce dolari sa pleci din scumpetea de aici ???? Daca vi nou aici nu Primești mai mult de 12 dolari la ora si cat e dolaru asta ……. Mai bine stai in romania si pr 12 dolari astea te omoară pr banii aia eu din bramton naveta in toronto … 20 de dolari pe zi m-a costat asigurare la masina e intre 2 300 sute pe luna mobilu 50 60 dolari si te tarifeaza ca in romania anilor 90 tv cablu am Bell si internet 100 pe luna Internetul e limitat ajunge o săptămana iar la tel nu am la ce sa m-a uit doar canale franțuzești si știri regret ca am venit si ca mine sunt mulți am biletu de avion 1 Iulie sunt in romania si îmi continui liniștita viata lucrând in atelierul meu de tamplarie si încercând sa uit de 2 ani irosit-o in canada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.