Cum stam cu cultura la Baia Mare in 2015?

Imi place ideea de competitie, si de aceea ma bucur ca Baia Mare se pregateste sa ia parte la una.

Incepe sa se formeze echipa care va coordona proiectul “Baia Mare – Capitala Europeana a Culturii in 2021”. Echipa va incepe, ca orice echipa, prin a evalua starea actuala a culturii, si prin a-si pregati arsenalul pentru lupta ce vine: comunicare, mass media, social media, strategii etc.

O ajut si eu putin, si ii spun ca stam bine cu cultura!

Aia de iulisca.

Nu stiu cum stau celelalte orase concurente din Romania, dar Baia Mare nu porneste din pole-position.

Nu-i bai. Cu atat va fi mai dulce victoria.

Pana una alta, uite cateva “perle” de cultura culese recent de acasa.

In exemplele de mai jos, prin cultura inteleg chestiuni elementare precum exprimarea in limba romana, prezentarea de informatie pe site-ul administratiei locale, dar si gandirea omului de rand in contact cu turistul. Abecedarul culturii.

Sa incep in jurul casei (casa care inscrie orasul in competitie, adica administratia locala), cu ceea ce pensionarii baimareni numesc “foaia primarului”, un supliment saptamanal distribuit gratuit de trustul de presa eMaramures.

Si unde sa macelaresti mai bine limba romana decat la un articol cu specialisti in lingvistica?

IMG_0557

Vazand asa isprava in varianta tiparita eMaramures (varianta care, dincolo de articolele nerusinat partinitoare primarului – ca si cum n-ar face si el greseli; ca si cum in administratia locala nu ar mai lucra si altii inafara primarului – are si doua trei articole oneste si scrise bine de tot), am zis sa arunc un ochi si pe website-ul primariei Baia Mare.

La urma urmei, website-ul e parte din cartea de vizita a echipei ce depune candidatura.

Lasind la o parte faptul ca site-ul arata obosit si e scris cu dosul mainii stangi, nu are traducere in limba engleza, si nu este adaptabil pentru tablete si smartphones (adica arata la fel pe ele ca si pe computer), e plin de greseli de tipar si gramaticale.

IMG_0532
Am tot cautat locul nasterii lui Claudiu pe harta si nu l-am gasit.
IMG_0531
Am completat FORMIULARUL (ca problema nu se incadreaza la nici UNU din celelalte), dar tot n-am inteles ce e cu virgula din “Va rugam sa prezentati aici, toate informatiile…”

**

Am lasat la urma patania mea din renovatul Tintirim.

Traiesc in Toronto, un oras unde oamenii sunt indemnati sa calce pe iarba inca din anii ’60

Asa ca iata-ma, intr-o zi caniculara de vara, asezandu-ma linistit la umbra unui castan in Tintirim, pe iarba. Nici un semn cu “nu calcati pe iarba” in jur.

In cateva secunde am fost piscat cu vorba de un urs de om, agent de paza. “Nu e voie, domnu, pe iarba.” “Pai nu sunt semne.” “Tot nu e voie, asa ni s-o zis.” “Bine, ii raspund, mai stau un minut si plec. Vezi si tu ca nu sparg seminte si nu fac gratare.”

La mai putin de un minut apare un batrinel care zice ca-i gradinarul prin Tintirim. “Nu e voie, domnu, pe iarba.” “Da de unde stii?” “Lasati domnu gluma, ca asa ni s-o zis. Sa ii lasam numa pe aia cu nuntile.”

Dus a fost si cheful meu de hodina, si cel de gluma.

Le-am scris celor de la primarie (inca nu am primit raspunsul), si le-au scris si altii. Se pare ca e voie sa stai pe iarba, atata timp cat nu faci prapad.

Si atunci de ce se leaga paznicu si gradinaru de unu care sta pe iarba, dar de aia cu nuntile nu?

Oare ce si-or fi zis turistii turisti care or fost atentionati? Ca io-s de-al locului, crescut sub comunisti, gata traumatizat cu “Nu calcati iarba” – dar aia is oameni crescuti in libertate si civilizatie.

walk on the grass

**

Are ceva de lucru echipa asta cu “Baia Mare culturala”, nu?

Le doresc spor la munca, si sa nu se supere pe mine. Imi iubesc orasul natal asa cum l-am iubit si in fundul cel mai negru al anilor ’80.

Le mai doresc sa invete si ei sa il iubeasca (ca nu-s toti baimareni). Si, daca sa cureti niste greseli de gramatica e usor, daca sa dai cu vopsea proaspata pe un website e posibil, sa schimbi cultura lui “nu calcati domnu pe iarba, ca asa ni s-o zas” nu e.

Acolo le doresc inspiratie!

0 Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.