Trei evenimente care au pus Baia Mare pe harta in 2016

In 2016 Baia Mare a avut noroc cu cativa oameni care si-au investit timpul, nervii si banii cu rezultate care au pus orasul de pe Sasar pe harta cu + a anului tocmai incheiat.

Cele trei exemple de mai jos – originare din Baia Mare dar cu impact regional – demonstreaza ca orasul de sub Dealul Florilor continua sa produca valori in ciuda apelor tulburi din administratia locala.

**

NORTH WEST JAZZ FESTIVAL (9-11 septembrie 2016)

Fundatia Arte+ a organizat in toamna lui 2016 prima editie a unui festival de jazz si blues din istoria orasului Baia Mare. Numele lui sugereaza dorinta de extinde limitele nwfestapetitului lui la o intreaga regiune: nord vestul Romaniei si dincolo de granita, in tari ca Ungaria, Ucraina.

Ii cunosc bine pe cativa din organizatori, sunt oameni din generatia mea care inteleg ca un oras cu liceu de muzica, cu festival coral de talie mondiala, cu ansamblu folcloric de talie mondiala, merita accesul la o parte a spectrului muzical pana acum gustata doar in inregistrari, si mai putin in concert.

Prima editie, mi se spune, a fost superba: vremea, spatiul, muzica, oamenii. Artistii locali sau originari din Baia Mare nu au lipsit, iar cei de peste granita reinnoada o traditie pierduta in 1990 cu disparitia Festivalului de Jazz Sibiu: descoperirea talentelor in curtea proprie, alde Ungaria, Republica Moldova si asa mai departe.

CATALOGUL „Facut în Maramureș” (lansat noiembrie 2016)

Daca va intreaba cineva “ce mai misca prin Maramures?”, trimiteti-i imediat la siteul Asociatiei Pro Maramures, dedicat brandurilor locale.

facutinmm

Este povestea a 30 de branduri din Maramures, spusa cu migala in asa fel incat sa iasa la suprafata esentele si pasiunile locale,si anii de munca si sacrificiu.

Proiectul este non profit, dar asta nu inseamna ca cei care l-au pus pe picioare l-au facut in timpul liber, intre o cafea si o pizza. A fost munca serioasa si grea, cu rezultate de care sa ne bucuram toti maramuresenii din lume.

Postul de radio SOCIAL FM a inceput sa emita (22 noiembrie 2016)

Social FMDe ani buni, orasul Baia Mare nu a avut post local de radio. Social FM (pronuntat in engleza) emite din orasul de sub Muntele Ignis, dar are o arie si putere de acoperire impresionanta, atat in Transilvania cat si in tarile vecine.

Potentialul de a deveni un pol regional nu scapat proprietarului Denis Repka. Denis, un coleg de generatie cu al carui ajutor am aria-socialfmcomputerizat Radio Galaxia Baia Mare in anii 1990, are pe agenda de lucru a lui 2017 sa faca din Social FM un radio cu servicii in comunitati extinse mult in afara ariei orasului.

Muzical vorbind, e aer si gust proaspat! Exista in laboratoarele Social FM reteta pentru
amestecul de muzica veche si noua, dar cu lipici la ureche. Pe drumul Cluj – Baia Mare, la vizita din iunie in Romania, am ascultat Magic FM si Europa FM, si aproape ca am dat in diabet de atata zahar si godorojaapa statuta: aceleasi hituri din anii 70-80-90 tocite in FM de 25 de ani incoace. Social FM aduce hituri din aceiasi ani, plus 2000 si 2010, cu un aer nonsalant (“we play what we like”) care creeaza dependenta. Nu intimplator primii invitati in studio au fost Mike Godoroja & Blue Spirit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.