Cartierul băimărean în care am crescut are jumătate de secol. Suntem aproape de aceeași vârstă.
“De când ai plecat, vremea s-a schimbat la Baia Mare”, îmi zice mama. “Nu se mai răcorește în fiecare seară de vară cu o ploicică la ora șase.”
E foarte cald în iunie, verdeața invadează orașul amintindu-mi de niște versuri din Ana Blandiana. Nu, nu de acelea cu “eu cred că suntem un popor vegetal”, ci mai degrabă “Despre țara de unde venim” (Eu vin din vară, / E o patrie fragilă / Pe care orice frunză, /Căzând, o poate stinge )
E 2018, sunt acasă pentru o scurtă vizită și pentru prima oară mă cazez la un hotel a cărui recepție e într-un fost atelier de reparat geamuri de pe strada copilăriei mele, Dimitrie Cantemir. Țin minte ca ieri anul în care s-a ridicat construcția, o structură pe patru nivele destinată atelierelor meșteșugărești, cum le spunea în anii ’70. Aici ne reparau mașina de spălat Albalux, aici îmi dregeau uniforma ba prea mare ba prea mică, aici se făceau pantofi la comandă. În timpul construcției copiii invadau șantierul în căutare de “țevi de berman”, plasticuri cu care mai apoi organizam adevărate lupte scuipînd prin ele proiectile de hârtie.
Respir aerul de vară, ascult guguștiucul și porumbeii ca acum 40 de ani, apoi îmi iau iPadul la o vizită prin cartierul la fel de bătrân ca mine.
În vara lui 1969, când americanii aterizau pe Lună și la un an după ce Ceaușescu ținuse un discurs fulminant care era să se lase cu o invazie rusească, ai mei se mutau din micuțul apartament de pe bulevardul București, vizavi de gară, într-unul spațios de patru camere, din noul cartier al orașului, Săsar. Cu un băiețel în primul an de viață și sora lui de șase anișori, părinții mei se alăturau sutelor de familii tinere care extindeau orașul Baia Mare spre vest, luînd locul unui sătuc și câmpurilor pustii.
Blocul de pe Cantemir 3 fusese dat în folosință în 1967, ca și majoritatea clădirilor din dreptunghiul mărginit la sud de strada Victoriei, care urmărea cursul râului Săsar, strada Victor Babeș, ce delimita orașul la vest urmând apoi linia dealurilor înalte unde Baia Mare avea limita nordică, și strada Ciocanului la est. Da, strada Secerii exista și nu era departe, așezată la stânga Ciocanului cum te uiți la hartă, ca să nu tulbure mantra epocii.
Între câmpuri de măcriș și case vechi răsăriseră seturi de blocuri nou construite după model rusesc, fiecare în repetitivitatea lor cu ale lui mici accente de design sau coloratură: mozaicuri, delimitări ale ferestrelor de la baie cu ornamente stilizate din folclor, sau încăperi comune pe fiecare palier, între două apartamente, folosite pentru uscat hainele (“uscătorie”).
În primii ani era doar iarbă in jurul blocului. Apoi oamenii au plantat flori și puieți, astfel încât sutele de copii ca și mine au crescut înconjurați de verdeață, grădini de trandafiri, mâncând pofticioși cireșe direct din pom în luna mai, culegând florile de tei în fiecare iunie pentru a face ceai.

Împărțind cartierul în două, curgînd de la nord la sud, strada Caragiale. La capătul ei dinspre deal era o mlaștină căreia îi ziceam pescărie. Oamenii mai scoteau câte o știucă din ea în anii ’70, dar pe copii îi fascina mai ales iarna, când după un îngheț strașnic patinam de dimineață și până seara printre tufele de trestie.

Când copilul făcea febră, mama îl ducea la policlinica de pe Marinescu (unde aceeași doctoriță a vindecat generații și generații de copii); o dată la câțiva ani controalele la plămâni se făceau la Spitalul TBC (în spatele căruia cei curajoși se dădeau cu sania pe Pârtia Morții), iar chestiunile serioase se tratau la Spitalu Mare. Inaugurat în 1971, spitalul domina priveliștea de la capătul câmpului de măcriș de peste Școala 6 ca o redută, la care ajungeai trecând râul peste o punte îngustă ce se legăna amețitor pentru un piciulică precum eu.
De pe la șase ani, tata a început să mă ia cu el la stadion, un drum lung pe jos, urcând strada Hollosy. Minerul, echipa locală, juca în divizia B a campionatului de fotbal al României. Negreșit, dumincă de la 11 eram la meci, urmat de discuțiile, fază de fază, între tata și prietenii lui, ba la Braseria Stadion, ba la Vinclu în Centrul Vechi, sau la Alimentara de pe Victoriei în drum spre casă. Aveam zece ani când un antrenor pe numele lui Viorel Mateianu a adus echipa în divizia A, și de acolo pe culmile gloriei cu un fotbal atractiv și nemaiîntâlnit. Eram mândru că stau pe aceeași stradă cu portarul Daniel Ariciu (el la etajul patru pe Cantemir 2), dar am fost în culmea bucuriei în septembrie 1982, la aproape 14 ani, când am dat mâna cu Camacho, legenda Realului Madrid aflată la Baia Mare pentru un meci de Cupa Cupelor (terminat 0-0). Mi-am zis atunci că dacă voi avea un fiu, o să-l cheme fie Camacho, fie Santillana, care a jucat și el.
Lucruri zguduitoare s-au întâmplat în 50 de ani de cartier Săsar. Pe 4 martie 1977, la ceas de seară, un cutremur. “Stați liniștiți, e doar o explozie la carieră”, încerca să ne liniștească un vecin. Aveam să aflăm că a fost un cutremur cât o țară, din fericire fără victime și pagube în cartierul care împlinise 10 ani. În anii ’80 însă a fost cu adevărat o explozie. Singurul atentat din istoria recentă a Băii Mari s-a întâmplat pe strada Ioan Slavici, când un personaj important a urcat la volanul mașinii ca să plece la servici, a învârtit cheia de contact și a explodat cu un BUM! care rămâne și azi sub straturi de mister.

‘Tratamentul” duminical se făcea la etajul Cofetăriei Albina, cu ale ei faimoase scări în spirală. Adulții se “închideau” în zona barului, unde se fuma si îți luau ochii sticlele colorate de coniac sau whisky străin. Sala copiilor, largă și aerisită, era plină de zarvă prin care distingeai comenzi de savarină, cremeș sau doboș.
În spatele complexului, braseria oferea bere la halbă. La ușa bucătăriei intram cu două sticle goale de lapte, trimis de tata să mi le umple nenea Pișta cu bere. Înainte să mergem acasă, tata mă ținea în brațe la chioșcul de tir, să ajung să trag cu pușca străveche cu pat lung de lemn și cu alice mici de plumb.
Am părăsit cuibul familiei de pe Cantemir în 1993, la 25 de ani, după întoarcerea de la facultate. Aveam să rămân în cartier până la vârsta de 32 de ani, când am emigrat. Acum, eu și cartierul avem 50 de ani: purtăm cicatrici, ne cam pușcă încheieturile și mai facem câte o reparație pe ici pe colo. Dar, așa cum el e de un verde exploziv în iunie 2018, mă invadează și pe mine o poftă nebună de viață. Ne auzim la aniversarea de 75!
**
Rita Szabo, vecina mea de pe Cantemir, mi-a amintit cum se mergea la ski sub Tolvay:
Felicitar pentru articol !
Baia mare e frumoasa la fel ca toata regiunea..din pacate mai sunt si oameni care înlocuiesc natura cu lucruri artificiale..sa speram ca pe viitoare oameni vor pune accent mai mult pe natura
Hahahaha, superfain articol monser, m-ai umplut de mandrie proletara si amintiri patriotice!
Multam fain!
Și eu mulțam. Dacă ar fi să pomenești doar o amintire cu cartierul din copilărie, care ar fi?
Iarna pe deal cu saniile!
De sus de tot, de la ultimele case, aproape ca zburam pe partia inghetata (drumul de acces) noaptea pe la 9-10. Sa fi vazut spectacol: zece, cinsprezece sanii si coada de scantei in urma noastra de parca eram o cometa! Sinele metalice “agatau” pietrele incastrate si din cauza vitezei ieseau scantei care ziua nu se vedeau dar noaptea faceau sa fie totul magic pentru ca doar luna ne lumina calea. Habar n-aveam de pericole (garduri, porti, copaci, santuri), ne ghidam dupa cel din fata ca de vazut nu vedeam mare lucru, viteza ne imbata si efectul amortea orice urma de ratiune sau frica ce-ar fi trebuit sa ne tina in alerta…hahaha, nici poveste! Noi eram piloti de curse!
Doar cand ajungeam in dreptul caselor se lumina de la felinare si reuseam cu greu sa franam si sa ne oprim cu cativa metri inainte sa intram in plin Victor Babes (pe unde mai trecea cate-o masina odata la cateva minute ce ne-ar fi putut accidenta). Si apoi povestile eroice:” Ai vazut ma cu ce viteza m-am dus? Am trecut pe langa tine ca trenu’ “.
Ce frig? Ce frica? Ce pericole? Ce nebunie! Ce viata si ce frumos…
Imi amintesc cu drag de copilaria petrecuta in cartier. Am prins perioada in care se construiau blocurile de la intersectia Babes cu Caragiale. Doamne ce tupu si ce mâță mai jucam acolo! Sau pac-pac, hotii si vardistii. Si ce mere bune erau in curtile de pe Stefan cel Mare! Mi-nu-nat!
Eu am plantat, copil fiind, langa blocul de pe Odobescu unde locuiam, un stejar. Este mai mare decat blocul acuma 🙂
Am locuit pe Victor Babes pana la 14 ani. Iarna, cu saniuta de pe deal. Vara, in vacanta joaca si excursii pe deal, la cules de ciuperci.
Stat la cozi la Flora, Unic sau Albina
Salut George, stii cum se spune la noi, oriunde ma duce valul… dealul…. ma cheama la el SĂSARUL… bineinteles că este vorba de cartierul Săsar. Este locul copilăriei care nu se poate uita niciodată!
Bine scris, felicitări!
/un săsărean
Frumos scris George, ai reușit să mă porți cu sufletul la gură prin amintiri. Într-adevăr cartierul ăsta avea o viață aparte. Am privilegiul de a mă fi întors în el să-mi cresc fetița pe străzile copilăriei și sper că la 75 să mai avem ce povesti. Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase.
Eu imi amintesc cum furam seara gulii din gradinile vecinilor de pe Independentei si face concurs de gimnastica pe malul Sasarului
Noi n-aveam voie acolo. Ca eram “de pe gării”. Dar tot ne “strecuram” iarna la o tura pe “pârtia morții”, dupa ce “scăpam” de “meda”
Si eu eram un intrus al cartierului Sasar venit din garii..🙂…Inainte, stateam pe planetele din cartierul garii, apoi m-am mutat in cartierul garii cel nou..🙂
Noah… pescărie… plute… zmee… cam așa era în 1965. Ioi… ce de vreme…
În fața blocului din victoriei 80 aveam cel mai fain derdelus…ma striga mama pe geam…PAUUULL, DESENE !!!…pana ajungeam sus erau gata..:)
Mi-amintesc iernile cu strazi înghețate, lustruite-oglindă pe care nu circulau mașini pentru că nu era niciodată benzină. Pe străzile alea ( Enescu, Narciselor) ne dădeam kilometrajul peste cap cu patinele până când nu ne mai simțeam picioarele de frig ( aveam patine de-alea faine, din piele albă, rigide și extrem de friguroase& incomode). Vara terenurile din jurul blocului erau năpădite de iulișcă; ne ascundeam între frunze, le rodeam tulpinile acre și flegmam verde peste tot; frunzele le culegeam și erau ”banii” cu care ne jucam de-a magazinu.. magazin în care erau de toate, nu ca la Albina :))
Da, si erau unii patinatori mai curajosi care se prindeau de autobuzele cu “rachete” si se plimbau intre statii.
Și nu aveam nevoie de patinoar. Străzile erau mai mult decât ok pentru asta 😂
băieții, în general..noi, fetele, făceam ceea credeam noi că-s niște piruete elegante, coroana, opturi… dantelării de-astea :)) . mno, și mai și picam.și ne mai șteregam i mucii cu geaca între două coregrafii
In vacante toata ziua misunam pe dealuri, pe Tolvai Denes. Iarna ne dadeam cu sania…❤️
Sau jucam fotbal cu o minge de tenis, pe strada, si ne incaltam cu cei mai naspa adidasi, care aveau talpa de plastic si alunecau bestial. Eram plina de vanatai!
apropo de incălțări – aveam niște teniși preferați ( albi) ..îi dădeam cu cretă după ce se îngălbeniseră iar după ce mi-a crescut piciorul, i-am tăiat în față și-mi ieșeau degetele ca niște crenvuști anemici :))
daaaa… si vara mergeam pe balta de langa TBC, unde urcau lipitorile pe noi si de unde culegeam – spre disperarea parintilor – papura “coapta”, care facea un puf alb si gros :p
Imi amintesc cu cata nerabdare asteptam prima zapada sa putem merge la un schi sub Tolvay Denes. Ne luam frumusel bocancii si schiurile in spate si pe jos pina acolo. Ajunsi acolo ne astepta o partie virgina si ne munceam s-o batem iar apoi, de ne mai ramanea energie, dadeam si o tura. Daca nu, reveneam a doua zi sa profitam din plin. Ce vremuri faine erau.