Primăvara 1940 în presa din Baia Mare și Maramureș prevestea norii negri care se adunau asupra României. În plus, FC Carpați se îndrepta vertiginos spre divizia B.
Cronica – săptămânal de Baia Mare
Din august 1938, orașul Baia Mare făcea teoretic parte din Ținutul Crișuri, dar toată lumea era obișnuită să îl știe ca al doilea burg ca mărime din județul Satu Mare. În aceste condiții, nu-i de mirare că în luna mai 1940 săptămânalul Cronica (publicat miercurea, cu sediul pe strada Vasile Lucaciu nr.3) era înscris în registrul special al publicațiilor de la Tribunalul Satu Mare.

În numărul din 8 Maiu 1940, aflăm despre festivitățile de ziua muncii, prezidate de primarul dr. Alexandru F. Racoți alături de directorul minelor statului, ing. Ioan Marin. Statul nu era singurul proprietar de mine, având la defilare și muncitori ai societății franceze care exploata mina de la Băița.

La capitolul sport, fotbalul local avea un sezon negru, iar pe ultima pagină e descrisă expoziția pictorului Oscar Nagy la Cluj.
Războiul care dădea târcoale e ilustrat cu fotografii cu soldați englezi la pagina trei, însoțite de explicații relativ fără tendința de a le lua parte. România în mai 1940 era încă neutră, iar regele Carol II și diplomația vedeau ca răul cel mai mare pe cel de la est, Uniunea Sovietică. Negocierile urmau să înceapă cu Germania, răul cel mai mic. La ora apariției ziarului, Ungaria anexase Rutenia (martie 1939), devenind vecinul de nord al județului Satu Mare, iar Germania declanșase al doilea război mondial invadând Polonia (vecina la nord a județului Maramureș) în septembrie 1939 .
Pe ultima pagină aflăm și de deschiderea terasei de la palatul dr. Gal, probabil actualul Butoiașul cu Bere.




Graiul Maramureșului – apare de două ori pe lună la Sighet
Graiul Maramureșului, bilunar tipărit la tipografia Gutenberg din Piața Unirii 11 din Sighet, ajunsese în aprilie 1940 în al nouălea an de existență și la numărul 262.
Pe lângă materialele dedicate paștilor, se discutau problemele din ținutul de peste Muntele Gutâi într-un articol din pagina 3: “…pomana a început să vie, transformându-se pe vremea partidelor politice în obiceiu […]” Pe ultima pagină, știrea despre străjerii școlilor primare din Sighet care au pregătit pachete pentru cei concentrați. România era încă în neutralitate, dar armata era în pregătiri febrile iar Maramureșul era la graniță.




Gazeta Maramurășană – mutată din Sighet la Cluj
După 14 ani de apariții la Sighet, Gazeta se mutase la Cluj. Colegii de presă de la Frontul Maramureșului trimiteau, pe pagina a patra, cuvinte de încurajare pentru ca Gazeta să continue, în ciuda celor care nu vedeau cum poate să ajute ea Maramureșul de departe.




Am fotografiat aceste fascinante pagini de acum 80 de ani într-una din sălile primitoare ale Bibliotecii Județene Maramureș din Baia Mare. Lăudabil, colecțiile sunt disponibile oricărui abonat (un abonament se poate face pe loc). Regretabil, în ultimii 30 de ani nu s-a digitalizat nici măcar o pagină din ziarele tipărite în Maramureș și Baia Mare; am putea invita lumea întreagă, de la cercetători la pasionații de istorie, să ne cunoască. Până atunci, rămânem cu plăcerea hârtiei la sala de lectură, atunci când suntem în Baia Mare.
Foarte interesant! Sunt multe de reținut din presa din acele timpuri…
Si să nu uitam cum erau granițele !
Extrem de interesant !
Pe de o parte ziarul pare foarte actual, relatand fapte comune cu vremurile noatre, un pic de politica, un strop de monden, …pe de alta parte , rasfoind …simti freamatul ce strabatea Europa inaintea razboiului .
Interesant!