Gheorghe Moțoc (tata; 1937-2010)

Released
2017
Ianosda, satul copilariei tatei, e plasat in triunghiul Oradea – Salonta – Tinca.

Tatal meu, Gheorghe Moțoc, s-a nascut in 2 iulie 1937 la Ianoșda, in judetul Bihor. A plecat dintre noi mult prea repede, in 23 iunie 2010, si isi doarme somnul de veci in cimitirul Horea din Baia Mare.

In septembrie 2009, pe cand nici nu banuiam ca ne vom desparti in doar cateva luni, am stat cateva seri la povesti, la casa lui din Roșiori, pe malul Someșului, in judetul Satu Mare.

Tata la ora amintirilor (toamna 2009)

Povestile de mai jos incep din copilaria lui si se intind pana la varsta de 20 de ani (1957), cand a plecat in armata, la trei ani dupa ce venise la Baia Mare pentru a face o scoala de meserii. Multe din ele le-am auzit pentru prima data. Urma sa revin pentru a afla pataniile din armata, dar si cum a intemeiat o familie si a avut o cariera remarcabila in Baia Mare.

Nu am mai apucat niciodata sa il ascult pe tata povestind, pentru ca boala l-a luat fulgerator dintre noi la nici 73 de ani.

King_Carol_II_of_Romania
La nasterea tatei, Carol II era regele Romaniei. Avea sa fie rege pana in 1940, cind a abdicat pentru a doua oara preferind viata in exil alaturi de amanta lui, lasind locul fiului sau Mihai.