Halley – concert integral – Baia Mare, mai 1994

“Fii atent, aici apari tu pe scena!”

Mi-am scapat berea din mana, ca si cum as fi vazut o stafie.

cu Rini la Podul Viilor in 2015

E o seara foarte calduroasa pentru un sfarsit de  august la Baia Mare; pe avion spre casa citisem ca mai 2015 a fost cea mai calduroasa luna mai din statisticile Canadei. E probabil cea mai calduroasa vara si din istoria orasului in care m-am nascut.

Sunt pe terasa Podul Viilor 9 – sediul meu de facto in vizita acasa – la o bere cu rockerii din tinerete.

Mana lui Rini (vocalistul de la Dirty Shirt) isi face loc printre canceurile cu limonada si sticlele cu bere, si apasa tasta SPACE pe laptopul pe care incepuse sa ruleze un “concert movie” din 1994, proaspat digitalizat de pe o caseta din colectia personala.

Aceeasi mana toarna o tura de limonada pentru copiii nostri, apoi imi ciocneste berea din mana amortita. Inghetasem cu privirea pe ecran la cel care eram acum 21 ani. “Mama ce misto atarnau hainele pe tine”, arunca hatru din partea cealalta a mesei Cristi Lazar, basistul din Halley. “Da’ ce misto atarna pe noi acuma”, contreaza Puiu Solobot, chitaristul solo cu un afro si cu un atac vicios al chitarii ce imi amintea flagrant de misto de Hendrix in 1994.

Inainte de Dirty Shirt, pentru Dan “Rini” Craciun a fost Halley.

Pentru Cristi Lazar, inainte de Halley fusese Gulag – cu Kloc, Pozila, Animal, Fritz – oameni faini din rockerimea baimareana.

Dupa Halley, Puiu si-a fluturat afro-ul (si facut la marea arta meseria de basist si apoi chitarist) in stil  la Chin; azi ramane membru de baza in multiple proiecte in jurul valului “Baia Mare sound”.

Laci Ernst a devenit un sound engineer foarte cautat in rockul romanesc.

Despre Lucian “Ciuci” Dragos, celalalt chitarist al lui Halley, nu mai stiu nimic din pacate. S-a lasat de muzica si viata ne-a dus pe apa ei.


Il cunosc pe Rini din vremuri faine si demult apuse, cand ne insotea – pe mine si pe frate’su mai mare Barbe – ca elev de liceu pe trasee de Costinesti si 2 Mai.

In vara lui 1993 m-am intors de la faculta din Cluj si am intrat pe radio, in echipa de la Radio Cinemar (care tocmai se infiintase ca primul radio privat din Baia Mare).

Prin 1994 aveam deja un club de muzici (“Mangaie si stai”; nume creat printr-un fel de a intoarce pe dos “Hit ‘n run”), prin care adunam lume in jurul meu pentru auditii, vizionari de casete video si cantari live. Inchiriam spatii, si in martie 1994 eram pe cale sa ne reinstalam la clubul Phoenix din Baia Mare. Loc incarcat de legenda prin urbe in ceea ce privea muzica buna, dar care zacea nefolosit in primii ani dupa revolutie.

La Phoenix l-am reintalnit pe Rini, dupa anii lui de liceu; avea sala de repetitii cu trupa lui de atunci, Halley. Asa i-am cunoscut si pe restul trupetilor. Am ramas prieteni pe viata.


Cu trei zile inainte de proiectia video din Podul Viilor 9, era  luni pe la ora ‘diminetii spre pranz’, cu caldura de statea matza in coada. Intru pe aceeasi terasa sa ma intalnesc cu Roxi Weisz, fosta colega la Radio Galaxia dar si rockerita de nadejde in anii 1990.

Pana sa apara Roxi, pe terasa dau de Laci Ernst, fostul tobar la Halley, unul din cei mai cautati oameni de sunet in peisajul rock romanesc. Se intorcea dupa un weekend la Copalnic, in Tara Lapusului (la putine zeci de kilometri de Baia Mare), unde sonorizase nunta lui Florin Stefan, guitar-wizard-ul transilvan, baimarean de-al nostru.

Cu cateva zile inainte sa mearga la nunta lui Florin, Laci statuse cot la cot cu mine pentru reuniunea “20 de ani de la infiintare Radio Galaxia”, eveniment pe care l-am organizat in acelasi loc, la Podul Viilor 9. In ce ma priveste, Laci fusese membru onorific din prima zi la Radio Galaxia (august 1995), al doilea radio la care am pus temelie in orasul meu natal. In 2015, m-am bucurat sa il prind atatea zile in sir la Baia Mare, fiindca business-ul si viata lui de zi cu zi la ora asta sunt in Bucuresti.

 “Servus, Laci, ce faci?”

“Uite, ma intalnesc cu Cristi Lazar, sa ii dau o caseta de la Rini cu concerte Halley din 1993 si 1994.”

“Noa stai asa, ca pe unu din 1994 l-am organizat chiar eu. Ala e?”

“Ala e.”

La care apare si Cristi.

Photo 2015-08-31, 6 19 37 AM


Nu-l vazusem de mai bine de 15 ani.

Il tineam minte cu pletana luuuuunga, cu basul tinut invers, si cu bunul simt la maxim. Acum e cu parul un pic mai scurt, dar cu acelasi zambet si aer de gentleman poet. Rocker ardelean tacut, calm si adanc.

O bere mai incolo (a mea, ca Cristi e inginer in zi de lucru), dupa ce ne punem la zi cu familii si povesti de viata, Cristi imi promite ca dupa ce digitalizeaza concertele mi le da sa le vad.


Motivul pentru care am prezentat concertul pe care il vedeti mai jos este pentru ca eu l-am organizat.

Halley a fost prima trupa in seara aia de mai 1994, urmata de Whitewash – gasca fratilor Peride: Marius (tobe) si Titus (chitara), baimareni aflati la ora aia la scoli in Cluj.

Din pacate concertul Whitewash nu a fost filmat.

Din fericire, Halley 1994 ramane pe web forever.

 

Mai jos, un concert integral din 25 martie 1994, cu doar doua luni inainte ce cel din povestea mea:

0 Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.