Fascinante perspective istorice despre Baia Mare, accesibile gratuit pe internet în arhive digitale. Arhivele altora.
Despre Hungaricana
Hungaricana este un site internet pus la punct de Biblioteca Parlamentului maghiar. O arhivă digitală așadar, accesibilă gratuit în toată lumea (în limba engleză pentru nevorbitorii de maghiară), atât profesioniștilor cât și publicului larg. Conținutul provine din sute de colecții private, dar și muzee, biblioteci, arhive de stat, iar digitalizarea materialelor a fost finanțată de statul maghiar.
Așa cum spun ei, siteul e dedicat ‘oricărui vizitator interesat de istoria Ungariei, dar și a lui însuși” – pentru că arhivele merg mult în urmă și în afara Ungariei moderne, în vremurile imperiale. Ceea ce mi-a dat ideea să caut “Nagybanya” pe prima pagină, doar-doar o apărea câte ceva despre orașul meu natal.
Rezultatul? Peste 80 mii de menționări ale orașului Baia Mare, în vreo opt baze de date separate!

Imagini

Nefiind cititor de limbă maghiară, am vrut să văd mai întâi imagini. Am limitat așadar căutarea la o singură bază de date de pe site, numită Gallery. Am găsit 433 de imagini fascinante cu orașul și împrejurimile sale. Vederi (scanate și cu partea de verso, unde se pot citi mesajele și vedea timbrele vremii), cadre personale sau ale fotografilor profesioniști – fiecare spune o poveste.
Ziarul local
Celor care pot citi în limba maghiară le rămâne plăcerea de a răsfoi colecțiile ziarelor locale de Baia Mare. Fiecare număr se poate salva offline printr-un simplu download.

În limba română găsim arhivată “Revista Catolică”, cu două apariții lunare sub îngrijirea lui Vasile Lucaciu:
Hărți
O căutare cu cuvântul “Nagybanya” pe baza de date cu hărți a site-ului Hungaricana arată, de exemplu, cât de mic era orașul înainte de transformarea pe care au adus-o comuniștii după 1950.

Concluzie
La ora asta, ianuarie 2021, revoluția digitală s-a cam întins în orice colțișor al lumii, ocolind cu grijă Baia Mare. Au existat și există burse europene, bani europeni, soluții informatice, dar…
… vorba unui jurnalist băimărean hâtru: nu-i putirință; iar când e, degeaba-i putirință, dacă nu-i voință.
[…] The Hungaricana project includes a wealth of resources about Baia Mare (Nagybanya in Hungarian): 400+ historical images and postcards (copyright enforced, no download), the local newspaper going back to 1899 (free download), maps etc. Find those links in a separate blog on my website, located here. […]