Rodion G.A. la Rock din capul lui Motoc. O poveste cum numai rockul romanesc poate naste.

In 2013, Strut Records publica The Lost Tapes (“benzile ratacite”), recuperate din arhiva personala a lui Rodion Rosca, liderul trupei RODION G.A. din Cluj (1975-1987).

Meritul de a-l aduce pe nea Rodion la lumina dupa atitia ani ii apartine grupului de minunati de la Future Nuggets – citiva entuziasti romani pusi serios pe munca asta infernala, de stat de-a curmezisul uitarii. Ii gasiti pe Facebook sau pe Soundcloud.

Albumul avea sa intoarca pe dos lumea muzicala.  Criticii l-au primit cu interes, DJii l-au remixat, iar nea Rodion avea sa bata lumea in lung si in lat vorbind despre el.

Rodion Rosca
Rodion Rosca

Ascultati emisiunea mai jos, si cititi interviul tulburator pe care nea Rodion mi l-a acordat in scris.

Ascultati emisiunea:

Download fisierul mp3 cu emisiunea:RODION G.A. la Rock din capul lui Motoc

Interviu Rodion Rosca, aprilie 2015

1. Rodion e un nume rar intilnit zilele noastre. Care e povestea lui, cum l-ai primit? Citeva amintiri personale din copilarie si tinerete.

Raspuns : Rodion este un nume asiatic de prin Armenia , Afganistan, Turcia , si vine de la Rodjian. Stii tu cinelele Zildjian ?  Erau doi frati care faceau cinele vestite in lume avand in compozitie argint , pentru care sunau tare si ascutit !  Rodjian a renuntat la aceasta firma si a ramas doar Zildjian.  In urma ocupatiei sovietice a Armeniei , numele de Rodjian a suferit mici modificari si a devenit Rodion , motiv pentru care in federatia rusa intalnesti frecvent numele de Rodion , si care a dat si celebritati cum ar fi Rodion Rascolnicov din “Crima si pedeapsa”, sau Rodion Hodovansky, tenor renumit pe vremea sa.

 Spre norocul meu lumea apreciaza ca fiind un nume ciudat dar frumos . Amintiri personale din tinerete?  Eram foarte nervos , plin de viata si energie, extrem de agitat tot timpul . Incapatanat . sunt din luna aprilie (ziua 4, berbec) si m-am nascut exact la 19:30 in sambata de inviere, cand se bateau clopotele in centrul orasului Cluj.

 Lumea care ma cunostea mereu zicea ca nu sunt normal din cauza ca eram mereu in efervescenta si nu stateam locului , urlam mult , fugeam , faceam multa galagie .

 Imi placea sa fac experimente , ma jucam mereu cu focul , faceam tunuri , navomodele cu reactie , ingrijeam animale parasite sau gasite pe strada , pasari etc.

 

2. Cum ai ajuns sa faci muzica? Influente culturale, mentori.

 Raspuns : nu am avut mentori de nici un fel . Mama obisnuia sa ma lase singur in casa in timp ce era la lucru , cu radio – ul aprins unde se difuzau tot felul de muzici . Mama mea ere medic pediatru si lucra la policlinica. M-a nascut la varsta de 37 de ani din dorinta ei nemarginita de a avea un urmas .

A mai avut doi copii in1943 care au fost imbolnaviti voit , cu geamuri deschise la cresa dupa ce li s-a facut baie calda , special ca sa se imbolnaveasca  cu aprindere de plamani.

In timp ce la radio canta muzica  , eu bateam cu ce apucam in scaune ritmul . Apoi am urmat liceul de muzica la clarinet . Perioada de cosmar pentru mine, intrucat urmam doua scoli in paralel , neavand timp pentru nimica in viata !

In 1968 mama mi-a cumparat prima ghitara electrica.

3. De unde curiozitatea pentru sunete noi, inovatii electronice?

Raspuns : Imi amintesc perfect ca mereu eram atras de sunete si mai ales cele deosebite , cum sunt de exemplu cele de la locomotivele cu aburi , sau trompetile sau tobele.

In timp ce incercam sa ma inregistrez , pe banda de magnetofon descopeream noi sunete si le aplicam, utilizandu-le in diferite idei muzicale , extrem de multe , pe care tineam sa le inregistrez pentru a nu le uita in timp.

 

4. Despre Rodion G.A. Ce voiati sa transmiteti, liric si muzical.

 Raspuns : Era dorinta mea de a ma face auzit si de a ma face cunoscut prin public si ascultatori . Eram un grandoman , care mereu visa sa faca ceva in viata ce altii nu au facut. Este ciudat dar acesta este purul adevar. Norocul meu a fost ca eram extrem de ambitios dar si talentat inclusiv avand dexteritate in lucrari practice si mecanice.

 6. Ce este muzica?

 Raspuns : pentru mine a fost o descarcare a nervilor mei , si surplusul de energie prin muzica .

Evident , ca pentru altii poate fi un calmant etc . Cert este ca frecventele cuprinse in interiorul unor melodii pot sa aduca omul in stari pe care altfel nu le poate trai decat ascultand muzica .

Mai vulgar spus este de fapt o distractie si o placere. Iar genurile se schimba in functie de perioade, ca si moda. Din pacate ? Din fericire ? Greu  de spus, pentru ca la urma urmei diversitatea este deosebit de importanta in muzica , in schimb , mereu vedete din trecut cad in uitare pentru intotdeauna  , pentru ca nimeni lu le mai asculta , ramanand doar arhivele si istoria muzicala .

 

7. Despre Cluj. Amintiri dinainte de 1989 (locuri, sali de concerte, terase, oameni etc), si cum s-au schimbat locurile, oamenii dupa 1989.

 Raspuns : CLUJ a fost orasul care avea in Romania cele mai multe formatii de muzica progresiva luat pe cap de locuitori , dar si formatii celebre : Beat Grup 13 , Cromatic , Impala , Modal Q , Compact , Rodion G.A. , Semnal M. Avea cei mai agresivi si buni bateristi si ghitaristi.  Toate cluburile si toate liceele erau ocupate in fiecare sambata de o formatie , si public mult de nu incapeau . 

Terase nu se obisnuia. Muzica era agresiva , de dans , aproape intotdeauna se iscau batai intre gasti , pentru o fata sau alt motiv.

Era o miscare intensa pe plan muzical si multi tineri sau gasti incercau sa se erijeze in a asigura securitatea membrilor unor formatii deoarece era o cinste pentru ei. Dupa 1989 lucrurile s-au domolit , Au aparut si mai multe formatii si spectacole si mai multe dar nu au fost spectaculoase de loc. Eu am incetat sa cant exact in 1989 dupa ce Mama mea mult iubita a incetat din viata in urma unui cancer , si de atunci vreme de 25 de ani nu am mai cantat si nu am avut nici un fel de activitate legata de muzica , tocmai in perioada in care eram cel mai celebru in ceea ce priveste muzica electronica. Doar de doi ani am reinceput , datorita insistentelor unor prieteni fani si ziaristi reporteri.

In mod paradoxal , in loc sa ma uite lumea si fanii din cauza ca am disparut  din viata muzicala , soarta mea a fost alta , devenind legenda care circula printre fostii fani care mi-au facut publicitate , prin depanarea de amintiri in fata noii generatii de melomani , ridicandu-ma in slavi , fara ca eu sa stiu acest lucru.

Acum doi ani cand am reaparut , am constatat cu surprindere cat de multa lume ma cunoaste si ma apreciaza , in loc sa ma fi uitat…dupa 25 de ani de inactivitate

 

8. Am fost recent in vizita prin Cambridge, si in campusul celebrei universitati am auzit vorbindu-se romaneste. Daca nu era Ceausescu, sint sigur ca o parte din cei din generatia mea (nascuti 1968) ar fi facut scoala acolo, si ar fi avut un viitor stralucit. Daca nu era Ceausescu, unde crezi ca ajungeai cu muzica ta?

 Raspuns : Sunt victima ignorantei industriei muzicale romanesti , care mereu situa cantaretii si compozitorii cur-pupisti in fruntea propagandei din industria muzicala.  Dar simteam ca melomanii avand  cultura muzicala  nu puteau fi induss in eroare. De aceea Grupul Rodion G.A. din Cluj – Napoca a dominat toate topurile din toate clasamentele top 10 din Romania, si am toate ziarele si topurile la indemana in arhiva mea personala pentru a sustine acest lucru.

Nici o formatie din Romania nu s-a bucurat de atatea locuri 1 in top 10 ca Rodion G.A. De fapt , toate piesele lansate la radio au ocupat locul 1  , si in plus am castigat si locul 1 in top 5 al televiziunii romane , inaintea lui Rosu si Negru , Iris , Redivivus  , etc.

Insa la intrebare este greu de raspuns deoarece omul are mai multe sorti iar viata e ciudata !  Poate ca as fi fost bogat dar sa fi murit in accident de masina la volanul unui BMW luxos inainte de a apuca sa implinesc 62 de ani !

Iata de ce , uneori e mai bine sarac si in viata, decat bogat dar mort de tanar.

 

9. O poveste cu Vermona, si cu setul de scule din anii 80 (amplificatoare etc.).

 Raspuns : Vermona era masina de ritm cea mai importanta pentru mine in acea perioada , alaturi de o mini orga ruseasca de jucarie  pe care am conectat-o la generatoare de ecou , phase shiftere , octave multiplexere , dar am facut sunet de sintetizator si din gura  , ca nu mi-a fost rusine  , si suna chiar prea bine !

 In ceea ce priveste instalatia mea de sonorizare  , eu eram regele difuzoarelor in Cluj si eram cel mai bun specialist in repararea difuzoarelor din Cluj.

Obisnuiam sa dau in chirie pentru sonorizari sisteme complecte de P.A. , mixere 24 canale puteri 200 w boxe enorme ,  vezi : imaginidinvis.ro

Acolo se pot vedea si sertarele mele cu compartimentarile vestite , ce duc pana la fanatism .

 10. Ce trebuie sa stie copiii nascuti dupa 1989 despre anii 1970. Dar despre anii 1980?

 Raspuns : Muzica Rock era combatuta de Ceausescu dar si de membrii guvernului deoarece majoritate se trageau de la tara si nu suportau alt gen de muzica decat muzica populara si folclor .

Au scos si o lege care sa combata promovarea artei decadente si decadenta de tip occidental , referindu-se evident la arta, moda, si muzica , dar si purtul parului lung de catre barbati . Miscarea muzicala era mult mai intensa atunci deoarece inca nu aparusera aparatele video la care sa se uite la fime , si internetul lipsea.

 Dar toate sunt in vesnica schimbare si evolutie , nimic nu va mai fi la fel ca inainte.

Nici timpul necesar ascultarii de piese muzicale lungi nu mai exista.

Nu mai este timp pentru nimica astazi.

11. Ce ai facut dupa muzica, nea Rodion?

Raspuns : Orice altceva . Reparam difuzoare , motociclete , fiind cel mai bun in Cluj , jucam tenis de masa unde eram bun , am avut firma de prestari servicii. Viata obisnuita , normala de om de patura mijlocie . Am decazut . Chiar daca nu beam alcool, nu fumam, si nu ma drogam . Doar ca eram deziluzionat si deceptionat , si obosit dupa atata truda , munca si investitii fara nici o satisfactie spirituala si sufleteasca.

 

CITITI MAI MULT DESPRE RODION G.A.:

Imagini din vis – arhiva si proiecte Rodion G.A.

Prezentarea albumului, pe site-ul casei de discuri.

Despre cum au fost aduse benzile la lumina (Luca Sorin), pe site-ul unui festival de muzica de avantgarda din Berlin.

Povestea albumului, incluzind istoria trupei.

YOUTUBE:

Uite-i la Revelion 1982 la Televiziunea Romana – o chestie care e definitia in sine a aberatiei anilor ’80 in Romania. Ce facea Rodion G.A. nu era in nici un caz muzica de dans pentru tineretul revolutionar. De dans, da, eu m-as fi miscat pe muzica lor in sala de concert. Dar la revelion? Bine ca au aparut si asa, felicitari celui care i-a chemat.

0 Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.