Sa-ti fie rusine, Grigore Lese

Joi, 2 iulie 2015

Am oprit comentariile la acest post. Ce-a fost de zis, s-a zis.

Le multumesc celor care au comentat cu numele intreg, indiferent de faptul ca au fost sau nu de acord cu mine.

Le multumesc si celor care au cautat sa inteleaga mesajul meu dincolo de istoria unui concert. Un mesaj de smerenie si blandete din partea celor care urca pe o scena, sau in fata unei clase de studenti. Un mesaj despre faptul ca nu poti trece prin lume insultand in stanga si in dreapta, calcand lumea in picioare, fara sa fii tras de maneca, fie si de un blogger anonim din Toronto.

Organizatorii festivalului care l-a adus pe Grigore Lese in Canada merita felicitari. S-au straduit sa construiasca ceva frumos pentru comunitatea romaneasca, au facut sacrificii. Le-am promovat evenimentul cu mare placere. Sper ca, dupa ce le trece supararea, vor intelege ca nu am asociat comportarea lui Grigore Lese cu evenimentul lor (eveniment al carui nume nu l-am pomenit intentionat in articol, dar al carui nume il gasiti in postarile mele de promovare de pe Facebook si Twitter).

O sa fac putin curat intre comentarii. Nu isi au locul mizeriile cu atacuri la persoana (fie a mea sau a lui Grigore Lese).

Cat despre cel care este subiectul articolului, a raspuns atat pe pagina lui de Facebook, cat si la intrebarile prin telefon ale lui Striblea. Inteleg ca nu regreta nimic, ca a fost ‘parerea unui spectator” si atat. Parca ce am scris ar fi fost strict despre ce s-a intamplat la un concert.
Sanatosi sa fim cu totii!

Articolul începe aici:


Bade Grigore, sa-ti fie rusine.

“Când horesc în haine țărănești, pășesc în timp: domol și cu chibzuință. Hainele și horile se prefac în aură ocrotitoare. În momentul în care semnele arhetipale cusute pe cămăși și trăirile noastre din hori vor fi recunoscute de toți, atunci munca noastră de promovare a ceea ce ne reprezintă nu va fi zadarnică.” Grigore Lese, pe pagina de Facebook. In imagine, Lese la Toronto, filmat de Raul Dudnic, in pantaloni si pantofi comozi, de umblat prin oras, productie circa 2015.

Am fost asara (vineri 26 iunie 2015) la concertul tau de la o biserica minunata din Toronto.

Am muncit din greu tata ziua, mi-am fo platita biletu cu o saptamina in urma, si m-am dus cu sufletu setos de bucurie si de fericire la concert.

Mai mult, am dus cu mine, mindru nevoie mare, o prietena canadianca. Ca doar matale ziceai:

Through my recital I am hoping to connect Romania with all those present, whatever their nationality or religion, because our story is in fact the story of the world, it is one day in the life of humanity as a whole, where the sun rises, bringing everything to life, then it reaches its peak shining in the skies, only to set once more and prepare for the cycle of life over and over again…”

Si mai mult, am trecut pe la Festivalul de Jazz Toronto, la doua perturi distanta de concertul matale, cu gindul sa il invit pe directorul artistic al festivalului, Josh Grossman, sa traga o fuguta sa te cunoasca. Il cunosc de multi ani, si i-am vorovit de Romania, si chiar si de tine. Numa ca n-o fo acolo cind l-am cautat de data asta.

Noa ase.

Am ajuns la sapte fara douazeci la biserica, si am bagat de sama ca dadeai un interviu pentru o camera de televiziune. Noa fain, i-am zis prietenei canadience. Uite, ala ii omu, nu-l deranjam amu. Hai in sala, ca asta ii din Ardeal, si in Ardeal ii musai sa fii la timp.

Ai inceput la 7:25. Aproape o juma de ora intirziere, desi erai acolo. Tu stii ce-ai facut si ce nu, da’ ai intirziat.

Nici macar nu ti-ai cerut scuze.

Sa-ti fie rusine!
Linga mine, in primu rind, statea o maicuta spre 80 de ani, care o venit sa te vada si abia mai rasufla (ca fatuca ce o organizat concertu o dat ordin besmetic sa se inchida usile bisericii).

Sa-ti fie rusine si in numele ei!


Apoi, sa-ti fie rusine ca esti fatarnic.

Cuvint greu, da’ altu nu gasesc.

Vorbesti in concert despre dragostea de copii, despre cum ai fost si tu prunc, inconjurat de dragostea parinteasca.

In secunda urmatoare te opresti din cintat, iti pui o cuta groasa pe mijlocu fruntii, si terorizezi pe toata lumea, pentru ca un prunc din rindul din spate o cutezat sa deschida gurita.

Bade Grigore. Mai Grigore.

Bunicu-mio dupa mama o fost coratoru bisericii din Lucacesti din Tara Chioarului. Buciuman Alexandru. O fost si bard. Mindru om, si ferm. Dar cind cinta – si niscaiva sunete il distrageau – stii ce facea?

Se uita.

Daca era un prunc, il lua in brate.

Daca era un mitz calcat pe coada, sau un ciine, il mingiia.

Daca era o baba care scapa un aer, facea o gluma.

Toata lumea jubila, era acolo cu sufletul la incarcat de bucurie si fericire.

El m-a invatat sa intru in biserica (pe care o ingrijea) nu cu spaima de preot, ci cu bucurie.

Tu ce-ai facut?

Ai alungat familia aia cu doi prunci afara din biserica. Ai mai tras si un discurs despre asta!

Ai pus-o si pe fatuca aia care a organizat concertul sa se incrunte de cite ori se auzea un scirtiit in biserica.

Si in timp ce ea se incrunta, tu horeai prin biserica scirtiind de unu singur.

De aia, cind n-am mai putut rabda, am boncanit una buna, apoi m-am ridicat, mi-am luat prietena canadianca si am iesit de la concertul tau. Si inainte de iesire am mai boncanit una buna, sa fiu sigur ca ai auzit.

Afara, la usa bisericii (usa bine inchisa, de zici ca veneau tatarii), i-am gasit pe tinerii romani – platitori de bilet, veniti cu doi copii sa te vada si iesiti umiliti din biserica. M-or intrebat de ce ies, si le-am zis.

Sa-ti fie rusine si in numele lor!


Pina sa ajung la ‘calitatea’ ta de artist – de la inaltimea careia ai cerut supunere deplina in timpul concertului – sa iti mai amintesc o vorba de-a matale din concertul de la Toronto.

Ai zis ca fusesesi mai devreme in ziua de concert (vineri) pe la festivalul de jazz de la o aruncatura de bat distanta. Si, “Doamne feri”, tu nu o sa te tavalesti in concertul de azi precum cei de la festival, si nu o sa te maimutaresti batind in dobe ca aia. Io asa am inteles mesajul. Ca muzica ta ii altfel, adica nu se maimutareste. Ii nobila. Ii la alt nivel.

Sa-ti fie rusine ca ii tavalesti pe “aia” prin noroi!

In secunda aia am fost enorm de bucuros ca nu-l gasisem pe directorul artistic al festivalului de jazz, sa-l fi adus la concertul tau, cum vrusesem.

Eu ii spusesem prietenei canadience pe care am dus-o la concert ca esti un om cu respect, educat (“doctor in muzica” iti spui), artist umil si cu adincime. Artist care o sapat muzica pina la esente, cum zici in numeroase interviuri, esentele alea care-s aceleasi la Rohia si Mombassa.

Si apoi o trebuit sa ii traduc povestea matale. Da’ noi tocmai venisem de la niste “maimutareli” jazz care, sincer, ne-or uns la suflet. La sufletul meu educat 8 ani la Liceul de Muzica din Baia Mare. Si al ei, persoana din elita culturala canadiana.

Nu te maimutari, baciucule. Stai asa cum esti, incruntat, si mira-te de ce cind urli catre audienta “FORTE!!!”, publicul abia murmura odata cu tine.


Relativ la calitatea de artist de scena.
Fatuca cee care te-a prezentat (sa-ti fie rusine si de ei, ca ti-or fost gazde si i-ai incruntat; stiu ca fata cinta si ea, si o fi vazut multe la viata ei, da’ nu te-o judecat si o facut cum ai vrut matale) e mai scunda ca tine. Si-a coborit stativul de microfon la inaltimea ei. Tu ai intrat imediat dupa ea, si ai vorbit un concert intreg in duda cee fara sa o reglezi la loc.

N-ai stiut? Sau ai fost prea mindru sa atingi tu, marele artist, stativu? Nu stiu.
Ce stiu e ca, dupa “40 de ani de horit”, ar trebui sa iti sti regla singur stativul de microfon. Ca bietii romani din rindurile din spate or platit si ei biletu, da’ n-o inteles ce mosmodeai matale deasupra microfonului.

Si ce-o fost cu ciucurii aia pe tine? Si cu papucii aia? Matale ceri publicului sa fie zmic, ca esti artistul sublim, da nici macar pentru platitorii de bilet nu te imbraci precum ti-e vorba. Trebuia sa fii in costum traditional din cap pina in picioare. Sa nu mai spun ca ai intrat cu clopu pe cap in biserica. Nu ti-e rusine?

Io, bace Grigore, am stat cu scrisoarea in fata vreo tri zile inainte sa ti-o trimet. Ca-s din Ardeal, degraba iertator si cuviincios nevoie mare.

Da’ am zis ca poate, daca o trimit, ii rost de reparat ceva.

Io iti urez, Grigore Lese, sa-ti indrepte Dumnezo mintea cea strimba si, cumva, sa te mine la horit un an intre copii.

Si sa te mine la horit intru fericit oameni, nu incruntat oameni.

Iti dedic un cintec inregistrat de mama la Craciun in Lucacesti in 1977, cu mamuca Rozalia Buciuman, bunica mea. Sper sa il aud data viitoare cind te vad in concert, inconjurat de copii si voie buna.
Amin!

184 Comments

    • Buna asta!as adauga si eu ceva dar bunul simt de lapuseanca ma opreste,,,,,,

    • Pe mine m-a dezamagit omil acesta atunci cand a declarat ceva de genul “io nu pot hori daca nu sunt liber si casatoria e o lipsire de libertate in acest sens”

      Omu’ a divortat si probabil a devenit liber…

    • Bravo celui care a scris ceva despre adevaratul ,, Grigore Lese,, si as adauga cum m-a dezgustat pe mine , om de la tara care vedeam in el un exemplu de urmat .
      Intr-o toamana vine Domnul Lese la noi in comuna Wow cinste mare a iesit toata lumea , a lalait 3 cantece apoi cu dispret fata de cei de linga el si-a luat fufa s-a urcat in masina lui de 100 000 euro si a plecat . In ziua de azi banii conteaza si atat ,nu cultura, nu traditia,nu bunul simt nimic

  1. mereu am sustinut ca poti fi un artist desavarsit, daca ai o calitate umana carenta! in opinia mea este atat cazul dlui Lese cat si cel al dlui Tudor Gheorghe (care, in concert la Baia Mare, si-a exprimat mahnirea si suprinderea ca aici se vorbeste maghiara!).

    • Felicitari pentru ca cineva a avut curajul sa-i atraga atentia “marelui Griore Lese” ca este un nimeni. De ce este un nimeni? Pentru ca a lasat o familie care l-a sustinut in facultate, sotie si 2 copii, pentru o fufa din Bucuresti cu antene in ambasada stie el care. Sa-i fie rusine

      • Eu consider ca viata profesionala a unui individ se impleteste cu cea personala si faptul ca Grigore Lese a facut ce a facut denota o lipsa de caracter si ii afecteaza in mod direct imaginea artistica. Noi romanii, natie crestina ar trebui sa stim asta. Pana si America a condamnat scaparile unor politicieni precum Bill Clinton sau Kennedy, si sa fim sinceri, valorile crestine in politica Americana sunt un nonsens.

  2. Iti dau perfecta dreptate de la bun inceput in afirmatile facute. Aroganta si fatarnicia acestui individ care se considera un mic DUMNEZEU al cantecului si traditiilor Transilvanene, culegator de folclor din sticlele de “horinca”. Intamplator, originele mele nu sunt departe de “Lucacesti”, copilaria petrecand-o in Tara Codrului a Maramuresului, avand ocazia de al vedea pe domnul ” rege al folclorului autentic romanesc” in mai multe spectacole in tara si strainatate. Eu nu zic ca nu are parti bune dar cele mai putin bune il domina, iar gafele nu lipsesc din reprezentatiile sale. Ultima gaselnita pe care am auzit-o intr-o “reprezentatie ” la fel de originala spunea ca ” cei care horesc si canta stie ce, mai intai trebuie sa treaca prin filtrul sau, el trebuie sa dea verdictul daca e bun sau rau, daca trebuie sa fie lansat sau nu trebuie sa fie promovat.” Dansu nu realizeaza caci muzica nu se rezuma doar la cantari traditionale romanesti, la care zice ca e specialist, nu realizeaza ca uneori devine penibil prin atitudine si unele ziceri.
    As putea enunta mult mai multe, binenteles nu acesta e scopul meu, dar cu siguranta el o sa spuna ca ce stim noi ce e traditia, ce e cultura romaneasca si de ce venim la spectacolele lui daca nu ne place indoctrinarea lui. Daca ar fi atat de mare iubitor de folclor si traditie, spectacolele le-ar tine mai mult timp, nu dupa o ora de “spectacol, manifestare ” (sau ce o fi) sa-l vedem ca se petrece si “povesteste” multe alte ore.
    Nu asa, nu in felul acesta trebuie sa arate folclorul autentic si viata ardelenilor, cu imaginea omului infumurat, arogant si atotputernic. Credeam ca doar eu am avut parerea asta, dar se pare ca mai sunt si altii care simt ca mine.
    Concluzionând astfel: Cand noi ne intoarcem acasa, la ce ne intoarcem?

    • Nu este nevoie ca Lese sa fie aparat de un semi-analfabet. Din punct de vedere artistic, un om poate fi criticat sau laudat, nu se discuta aceste lucruri. In schimb stiu ca Lese promoveaza Romania ,este un om care a cules folclor vechi de o calitate incontestabila, si a promovat rapsozi populari extraordinari care altfel ar fi trcut in nefiinta fara sa fie cunoscuti, unii au si trecut deja , sa le fie tarana usoara. Fara sa-l scuz, Lese a ajuns deja la un grad de uzura in concerte, parca este o nevoie interioara de a impune respect si o irascibilitate datorata oboselii cronice. Dar stima si dragostea nu se poate impune. Acei tineri cu copii lor sunt o bucatica din Romania, acea pe care Lese spune ca o iubeste din tot sufletul sau, si sunt convins ca aceste cuvinte vor ajunge la sufletul sau de multe ori neinteles de artist. Cine este fara de pacat sa arunce cu pietre , sa ne gandim insa ca si el este un suflet de om cu calitatile si greselile lui si sa va spun sincer, eu l-am iertat in sinea mea imediat dupa ce am citit acest articol. Sunt convins ca Lese isi iubeste publicul, si toate aceste cuvinte il dor daca in sinea lui stie ca sunt adevarate. Sa nu uite marele artist ca noi iubim Romania, il iubim si pe el si pe ceielalti mari artisti care promoveaza romanismul, si suntem dispusi sa iertam micile scapari ale unui mare artist dar si a unui om ca noi, cu bune si cu rele. La urma urmei , orice pacat se poate rascumpara cu dragoste, iar Lese are dragostea mea … Cu stima, si ” Sus romane, sus” .

      • Cel mai bun si impaciuitor comentariu posibil. De apreciat, indiferent de parerea oricui despre Grigore Lese (eu l-am avut profesor la facultate si pararea mea nu este deloc! una buna)

      • Felicitări Alin!!!!…..sunt multe de spus dar
        din păcate am impresia că trăim într-o lume absurdă cel puțin…..!

    • Domnule, Ducu Berti, ma bucur ca ati spus toate acestea si ca nu numai mie mi s-a parut ca acest om chiar se crede Dumnezeul traditilor si cantecelor romanesti….L-am auzit vorbind intr-o emisiune dedicata Mariei Tanase, in care, dintre toti invitatii, el era singurul care incerca sa conteste valoarea acestei mari artiste, dar “scremandu-se” sa-si gaseasca cuvintele…(potrivite)….de fapt nu reuseai sa intelegi mai nimic din argumentele pe care incerca sa le aduca in sustinerea parerii lui …absurde, de altfel…Asa ca, abia atunci mi-am dat seama ca acest mare iubitor de folclor autentic si atat de ridicat in slavi pentru “talentul” sau, este de fapt…un infatuat care nu-si vede lungul nasului, ca vorba aceea cu……”daca nu e si fudul”

    • Respect Ducu, Ai cantat la ziua mea in Bistrita , punctualitate, modestie si bun simt . Ai putea săi dai niste sfaturi la Lesu

  3. Asta se intampla cand iti faci idoli….Eu nefiind un admirator al cantecului taranesc auzisem tangential de acest Lese. Anul acesta am avut placerea (?) de a lucra in satele din Maramures, printre altele intr-un sat de langa Targu Lapus, unde am auzit povestea viatii acestui cantaret….si m-am amuzat!

  4. Cryssy, vezi tu, de aceea merge Romania prost, pentru ca pentru un losser ca tine toate incep mai tarziu decat la timp. Daca am fixat ora, eu ma prezint la fara 5 minute conform programari, de aceea toate sunt inapoi cu 50-60 ani in “dulcea noastra Romanie”, de aceea seriozitate o intalnesti din ce in ce mai rar pe plaiuri mioritice.
    “Lasa-ma sa te las in pace”, “Lasa mai ca merge si asa” (sa stea prosti 25 minute ca doar eu sunt vedeta aici!) i se potriveste romanului, dar nu cu aplicabilitate la toti. Unii ar trebui sa incerce sa supravietuiasca vreo 3-4 ani inafara granitei Romaniei, intr-o tara civilizata, apoi sa vorbeasca de penibilism, evolutie si bagare de seama.
    Oameni, membri ai societatii civilizate, care accepta bunul simt, evolutia si apreciaza cu adevarat valorile, incercati sa nu va mintiti pe voi si fiti realisti, pragmatici si buni.
    Haideti sa nu mai facem pe istetii. In rest “Doamne ajuta!”

    • Cryssy nu te criza, ca esti PROST la fel ca si pseudo-artistul arhaic-racnitor; Lese este plin de aere de vedeta si-i cearta pe toti cei care NU au tupeu sa-l puna la punct. Un concert (atata vreme cat se platesc bani pe bilet) este o manifestare culturala dar si COMERCIALA; acest lucru presupune o raspundere asumata ca si in cadrul unui contract. Eu iti platesc biletul si-ti ofer aplauze (daca meriti) iar mata “artist” imi oferi respectul cuvenit si prestatia cea mai buna posibila. Fara alte corectii. Atentie stimati spectatori: va puteti solicita banii inapoi, pentru orice gen de inadvertente. Iar Lese, inca mai crede ca acuma stie cine este el…..Ei bine NU stie , ca daca ar stii ar intra in pamant de rusine.
      RUSINE LESE ! ; ai facut tu destule prostii similare, dar ROMANII din prea mult bun simt se fac ca trec cu vederea iesirile tale incalificabile !

  5. mi-ai facut o bucurie,am ascultat cintecul bunicii tale si asta am auzit cu multi ani in urma de la bunicul meu.Il cinta de obicei la sarbatorile de iarna sau la Boboteaza.O zi buna sa ai.

  6. Cu regret ,trebuie să-i dau în totalitate dreptate autorului și lui Ducu Bertzi,Ieri ,duminică,28 iunie pe TVR 2,am asistat la o maimuțăreală a lui Leșe ,marele Leșe,doctorul Leșe,care a adus un irlandez Peter,o cântăreață populară “boită “trei tinerei cu chitări,un violonist și un bătrân dobrogean se pare.Toți aproape în haine “nemțești” ,iar COCOȘUL LEȘE făcea pe nebunul printre ei dând comenzi ca la armată.ORIBIL:Plimba un fluier în mână dar nu a zis nimic din el.Păcat mare că oamenii care au harul își bat singri joc de el.Mulți spun că noi ne denigrăm propriile valori nu este adevărat îi iubim și așteptăm cu speranța că se vor trezi.Ei vor să PARĂ DOMNI MARI,și devin circari dând lecții tuturor.

  7. Ma bucur ca ai spus lucrurilor pe nume si ca ai scris acest articol folosind cuvinte specifice Ardealului, care imi sunt atat de dragi! 🙂

  8. Scrisoarea spune un mare adevar despre Grigore Lese. E un moşulic arogant din cale-afara, se crede mai presus decat este. La fiecare concert face la fel, are un stil aparte de a emana rautate.

  9. Daca o fi gresit omu, sigur ca i-o fi parand rau, s-apoi daca ati fi vrut l-ati fi putut intreba sa va spuna de ce nu s-a imbracat in straiele lui. Nu dati cu paru. Vad multa rautate dragi romani. Nu-s din zona lui, da sa stiti ca Ardealul ii mai mare.

  10. Hmmmm….îl cunosc pe acest bufon din timpul studenției.Îmi pare nespus de bine,că publicul începe să se trezească și să taxeze fenomenele acestea toxice,care ne-au invadat viața culturală.

    • My friend, faptul ca Freddie, George Michael sau Elton John au fost/sunt gay nu inseamna ca “au avut grave deviatii sexuale”. Doar un cap beteag ar putea crede asta.

    • Homosexualitatea nu e o deviatie sexuala. Alcolismul este ceva mai degraba privat, consider eu, dar aroganta fata de public este o deviatie… de alt tip.
      Domnul Lese este un foarte bun culegator de folclor muzical, am observat felul in care stie sa comunice cu muzicantii din sate si sa ‘obtina’ de la ei performante inregistrate pentru emisiune (ma refer la emisiunea La portile ceriului). Pentru activitatea de acest tip mi se pare deosebit de potrivit, cred ca a salvat piese de folclor care ar fi ramas nestiute.
      Dar dincolo de asta, orgoliul si incompetenta in calitate de profesor (l-am avut profesor) indica faptul ca nu e prolific in toate domeniile de activitate in care si-ar dori.

    • Cred ca ar trebui sa mentinem o distinctie clara intre artist ca persoana publica si individ ca persoana privata.
      Intr-adevar, multi artisti celebri au ajuns pe culmile creatiei ajutati de alcool sau droguri dovedind mai apoi ca in conditii de sobrietate nu sunt in stare sa perfome la fel de valoros. Publicul ramane in suflet cu mesajul performantei de moment si nu cu mirosul alcoolului sau privirea tulbure. In articolul de pornire se discuta despre ambele aspecte ale actului de la biserica din Toronto. Nu pot comenta valoarea artistica deoarece n-am fost de fata. Dar sa dai afara din public oameni care au platit biletul si si-au rupt timp din viata lor scurta in semn de respect fata de tine, “artistul”, asta nu se face. In limba noastra romaneasca asta se numeste marlanie. Pacat de munca, eforturile si prestatiile artistice anterioare ale d-lui Lese. De la sublim la ridicol nu e decat un mic, foarte mic, pas. Odata ce-l faci nu mai este cale de intors.
      Pacat.

  11. Felicitari pt. curajul, pertinenta si obiectivitatea (sarcastica de altfel insa adevarata), a acestei scrisori !!! Trebuia pus la punct saracul infatuat si infumurat..grigorutz….

  12. Am fost la un concert al lui Lese la Sibiu, programul lui a constat in polifonie, adica a invtat vreo 7 mosuleti
    Aromani cu care au ragait sunete polifonice, l-am intrebat pe org ce e asta cica Grigore e faimos rau, de asta nu conteaza ce face pe scena, cand ai un nume nu mai conteaza calitatea evenimentului.

  13. degeaba esti un om “mare”, Isus, vedeta, Buddha, etc… DACA nu poti fii vazut decat de oameni alesi, toata stima pentru harul sau, insa pentru ca acel har sa ilumineze este nevoie de omenie pentru oricine…nu doar pentru cei pe care crezi tu ca merita sa te vada…

  14. asta-i Romania ardelenilor deveniti mitici…. Infatuati si ipocriti…. Sunt si eu dezamagit de Lese in urma unui alt concert pe care l-a dat in Germania…. Lese, gandeste bine, ca devi tot mai miculut….Ai capatat comportament de zapuritor de manele…..

  15. Foarte bun articolul, m-am rîs de numa`! Mi-o fost dor sa aud si sa invat din graiul maramuresean.

    DIn pacate televiziunile si mass media arata doar fata placuta sau fabricata a artistului, iar talentul nu este scuza pt badaranie.

    E bine ca l-ai scris chiar cu riscul ca multi sa considere ca nu esti demn sa te legi de marele star Grigore Lese.

  16. Din punctul meu de vedere, faptul ca artistii intarzie inceputul concertelor, face parte din concert. Intri si mai mult in atmosfera, totul devine mult mai asteptat, emotiile cresc, iar inceputul propriu zis este, parca, rupt din alta lume. Au intarziat la concertele lor la care am fost Roger Waters, Iron Maiden, Metallica, Ac/Dc, Queen etc. Nu m-a deranjat deloc. Celelalte detalii, cu supararea lui Grigore Lese pe galagia facuta de un copil, pe microfonul nefixat cum trebuie, sunt scuzabile, tinand cont ca totul s-a desfasurat intr-un spatiu atipic unui concert, in speta o biserica, unde e alta acustica si altfel se aud zgomotele din public. De pilda, in barurile cu muzica Fado live din Lisabona nu te mai lasa sa intri dupa ce a inceput artistul sa cante. Chiar daca ai mancarea si bautura la masa. Astepti pauza si revii la locul tau. Faptul ca are o parere contrara cu a ta despre jazz si si-o expune, nu e motiv de suparare. De acord, ca ce spune el are audienta mai mare decat ceea ce spui tu, dar e firesc. In concluzie, nu vad de ce ar trebui sa ii fie rusine 🙂

    • Da, Marcel, ai pus punctul pe i. Copiii galagiosi nu au ce cauta intr-un astfel de concert. Faptul ca ai perpetuat specia nu e suficient pentru a-ti permite sa fii nesimtit si sa scazi calitatea unui concert aducandu-ti plozii galagiosi. E lipsa de respect fata de artist si fata de public.

  17. Superb, felicitari! Am si eu multe motive pentru a desconsidera acest personaj!

  18. M-a uns la inima textul. De mult banuiam ca acest domn este ahtiat dupa imagine si se crede bardul absolut. Iata, in pofida celor care se uitau chioras la mine, mai am pe cineva care sa imi confirme temerile. Asadar, rusinica, dle cum te-o fi chemand!

  19. Doamne,m-ai uns pe suflet,am vazut un reportaj cu Lese la televizor ,vorbea cu un ceteras din Sighet,care spunea că a trăit o vreme in Drăguseni ,judetul Satu-Mare,unde a învătat să cânte muzica oseneasca,la care marele Lese a facut o remarca jalnică,zicând ca oşenii “răcnesc”!Cum iti permiti ,egal cine-oi fi tu să ne dispretuiesti muzica,un “doctor in muzică”,ar trebui s-o inteleagă,nu s-o judece!Asa că pentru mine ai murit,n-au decât sa te adore ceilalti,ca noi osenii nu te plăcem ,iar dupa câte vad ,nici maramuresenii!
    Asadar subscriu—sa-ti fie rusine Grigore Lese!

  20. ,, MIRIAPOZII NU POT URCA PE SCARA VALORII! ” … Un titlu bun pentru noua piesă a lu’ Salam.

    Am avut o(r)oarea sa îl cunosc personal pe domnul Leşe, fiindu-mi profesor. În semestrul respectiv, tot ce ne-a învăţat a fost să îi numărăm emisiunile, călătoriile prin lume şi apariţiile TV. Practic, din 2 ore, 1.5 se lăuda. Făţărnicie? Da. La maxim. Aşa că nu mai ridicaţi în slăvi pe oricine.
    De asemenea, în semestrul în care mi-a fost profesor, Leşe a zbierat foarte mult la o mână de studenţi fără cunoştinţe muzicale, tocmai pentru că nu ştiam cu ce se mănâncă teoria muzicală… Doar vreo 2 persoane au avut cunoştinţe de teorie muzicală, iar pe acestea încerca să le intimideze constant.

    Am mai avut experienţă cu astfel de oameni şi profesori, şi ca să fiu sinceră, sunt de părere că nu trebuie toleraţi.

  21. Nu mi a placut niciodata de el…,intr un mod nedefinit exact…reuseste sa enerveze si sa para fatarnic…ceva la el e fals, ceva in personalitatea lui deranjeaza, chiar daca el se pretinde a fi un autentic…

  22. Din pacate partea cu intarziatul cred ca este cronica :
    un concert in Bistrita , a intarziat si nici macar buna ziua nu a dat sau sa salute publicul , ‘dapoi sa isi mai ceara scuze . . .

  23. BRAVO BRAVISSIMO ……….No așa,mare dreptate ai măi frate !!!!!

  24. Exact aceeasi parere am avut-o si eu,urmarind un interviu…aceeasi senzatie de falsitate intre ceea ce vrea sa exprime prin cantec si ceea ce iese cu adevarat din el…parea ca joaca un rol si nu ii iese…

  25. Mi-au ramas intiparite in minte vorbele spuse de Florin Piersic “Daca iti place de un artist sa nu cauti a-l cunoaste indeaproape deoarece s-ar putea sa il detesti cunoscandu-i partile negative a lui ca OM”
    Multi artisti sunt persoane acre si cu sufletul rece dar macar o parte dintre ei nu o arata pe scena.Este dezamagitor sa aflu despre manifestarile pe SCENA ale lui G.L.
    Datorita blogurilor ,informatiei care circula in ziua de astazi putem POATE pune la respect pe cei care depasesc bunul simt.
    O zi buna va doresc.

    • Sa stii ca pe scena Grigore Lese se comporta onorabil.
      La orice concert in cadru restrans, ai vazut tu copii racnind sau plangand sa deranjeze concertul?
      G. Lese parcurge mii sau zeci de mii de km sa tina un concert in cadru restrans, cateodata are probleme tehnice (sunet) pe care cu un staff restrans incearca sa le remedieze…..apar intarzieri, dar niciodata nu si-a batut joc de spectatori !
      Pe mine ma deranjeaza si la cinema cand suna telefonul unui cocalar ! Dar la un concert ??
      Lese nu tine concerte cu zeci de mii de spectatori si bilete exorbitante ca sa-si permita o armata de ingineri de sunet !
      Cui nu-i convine…sa nu mearga !

      • Las-o jos că măcăne! “G. Lese parcurge mii sau zeci de mii de km sa tina un concert…” ??? Omule, s-a dus pentru bani, nu era un eveniment caritabil sau gratuit.

  26. Esti un cocalar, Cryssy, nici macar nu ai citit bine scrisoarea . Nu a adus nici o p…verde sa-l vada *si bine a facut) caci si mie imi este greata de acesti barzi care s-au ajuns si uita de unde au plecat. Grigore Lese nu trebuie sa ne bage pe noi in seama daca vrea sa ajunga sa cinte in fata oglinzii de unmul singur. Poate ca tu esti obisnuit sa vina sa-ti cinte cocalarii tai cu intarziere pina isi dau cu gel creasta de par si pina isi mai fac un tatuaj te miri prin ce locuri ascunse de soare. Dar asta nu inseamna ca pentru cei care AU PLATIT un bilet este firesc ca “artistul” sa vina cu jumate de ora intarziere. Punctualitatea inseamna respect si fata de un om, darmite fata de o sala intreaga. Pentru mine este foarte relevanta scrisoarea si este cert ca nu am sa merg la concertele “d-nului” Lese.

  27. Ducu Bertzi, doamnă… Aveți bunul simț să-i scrieți numele acestui om, corect. Este unul dintre cei mai buni artiști ai acestei țări. A cui identitatea a furat-o domnul Bertzi?! Fără concerte?! Îmi vine să râd. Acest om organizează festivale de folk, colaborează în diferite proiecte muzicale. Este o calomnie ceea ce scrieți, doamnă. Să vă fie rușine prt asta! Valoarea nu-i este dată de oamenii de teapa dvs ci de ceea ce este dumnealui! Ducu Bertzi este un om valoros si un artist bun. Opriți 10 oameni pe stradă și întrebați despre Bertzi și despre Lese. Să vedem, ce-o să iasă?! 🙂
    Despre domnul artist, la care face referire semnatarul articolului, vreau să spun faptul că, fără public un artist nu există…
    Toate cele bune!

    • Ma bucura faptul ca aveti asa o parere despre cel numit Ducu Bertzi, mai ales pentru faptul ca imi este unul dintre cei mai indragiti interpreti de muzica folk si mai cu seama ca provenim din acelasi colt de tara , dar … sa-mi fie cu iertare ca am intervenit! Cel care a semnat mai sus cu identitatea domniei sale , nu are cum sa se identifice cu cel pe care l-ati mentionat dumneavoastra . Tara Maramuresului este singura ,, tara” din lume care are in componenta sa patru ,,tari ” : Tara Maramuresului , Tara Chioarului , Tara Lapusului si nu in ultimul rand , Tara Codrului . Fiecare dintre aceste asa numite tari , au daruit tarii mama Romania , oameni de mare valoare cu care noi maramuresenii ne mandrim , desi dupa cum bine stiti , nu este padure fara uscaturi . Dar ceea ce am vrut sa specific este faptul ca domnul care a semnat cu numele Ducu Bertzi , nu este una si acceasi persoana cu renumitul artist , deoarece provin din ,,tari ” diferite . Indragitul folk-ist este un mandru si apreciat maramuresean de la Sighetul Marmatiei . In rest toate bune si subscriu aprecierilor facute de dumnealui … niciodata nu trebuie sa uitam de unde am plecat si mai ales sa respectam pe cei din jurul nostru, pentru a primi respectul ce ni se cuvine !

  28. Interesant și edificator. Am o curiozitate, cît a costat biletul?
    Și, cu toată simpatia, dacă vă adresați românilor, poate scrieți în limba română? Desigur dacă scrieți numai pentru locuitorii unui anume sat sau comună, județ(?) e altceva și vă rog să mă scuzați.

    • Poate doriti limba literara (de care oricum se face abuz peste tot, in diverse moduri)
      Pentru ca limba romana e si limba regionala, de obicei ignorata si ridiculizata. poate ar trebui sa respectam valorile romane locale 🙂

  29. nu e vorba de nici un atac subiectiv. daca te uiti la emisiunile mai recente de pe tvr, o sa intelegi si singur ca majoritatea care se plang cam au dreptate. sunt emisiuni facute pentru a pune in valoare maestrul, care pune intrebari invitatilor si schimba subiectul imediat cand acestia incearca sa raspunda, se intoarce cu spatele brusc in timp ce un invitat vorbeste si imediat incepe sa vorbeasca cu celalalt, trece de la o chestie la alta random, invita muzicantii sa cante peste explicatiile invitatilor si in general pune intrebari de dragul faptului de a-si auzi vocea rasunand retoric si semnificativ prin platou pe acolo. si alte gesturi similare. de opera si munca lui n-as putea vorbi, ca nu cunosc decat la suprafata si in rest nu ma pasioneaza, dar aici e vorba despre un minim de bun simt ca de la om la om – iar lipsa lui se vede cu ochiul liber prin ecranul televizorului. numai bine!

  30. Am facut marea greseala ca sa-l am pe Grigore Lese in festivalul de muzica traditionala romaneasca, asa ca in vatra satului, dedicat copiilor 11-18 ani, PRIN MUZICA, LA OBARAII. M-am trezit ca mi-a adus in festival persoane care nu aveau nici o calitate conform regulamentului festivalului. Ba din contra mi-a adus pe un tanar de 21 de ani (?) care la un moment dat a inceput sa spuna, incurajat de lLese, povestile xxxx ale unui unchi, fara sa tina cont ca in sala erau multi copii, plus concurenții. La un moment dat s-a rastit la spectatori ca au indraznit sa aplaude, ceea ce i-a facut pe multi sa paraseasca spectacolul. Apoi m-a pus sa-i patesc invitatii, caci el nu de festival ii era ci sa-si faca emisiunea lui TV..Si multe altele. A culminat cu reclamatia la Ministerul Culturii ca nu a fost platit…Uitand ca luase banii si a semnat un stat de plata…
    Pacat ca o voce asa de minunata apartine unei persoane cu apucaturi atat de urate!.. Probabil alcoolul isi face efectul…

    • Zic si eu asa….Daca vrei sa fii un mare artist, un mare OM…trebuie sa ai un picut de caracter, educatie, bun simt..si oleaca mai multa modestie!! Daca vrei sa vina omul la concertele tale trebuie sa te si respecte! Ca de aia rupe el din alte cheltuieli si iti da si tie sa te duci maine la mall! Multumeste frumos omului care a platit bilet, si respecta-l , ca de acolo ai tu maine de unde sa platesti facturile si scoala copilului!! Daca traiesti din arta, invata sa respecti cei care platesc asta!!

  31. Fara suparare…nu m-as duce sa dau bani pe un bilet sa-l vad pe acest distins domn…

  32. No ashe! I so urcat domnia la cap lui badea Lese! Nu-i bai ca tat ashe o sa ii coboare! O vinit sa deie lectii la emigranti de cum tree simtit romaneste! Rateu bade!

  33. Hai să vă spui șî eu o vorbuliță: prostul nu-i prost destul dacă nu-i șî fudul. Da fudulia îi soră bună cu ipocrizia.

  34. eu nu merg la concerte in romania pentru ca:
    – se incepe cu o intarziere de minim 30 de minute. mereu mi se explica ca, intr-un fel sau al tul eu sint prostul, ca eu nu inteleg arta, ca asa sint artistii, nu sint “ficsi”, sint flexibili… etc… etc..
    dar, ce sa vezi (si sa nu vrezi)? vin din familie de artisti, eu insumi fiind artist ratat (am masat arta si m-am apucat de afaceri). deci… e cam greu sa-mi spui ca nu inteleg artistii…
    – nici publicul nu e mai breaz. publicul vine la concert dar sta afara sa vorbeasca la telefon si sa se joace pe telefon. concertul nu poate incepe pentru ca publicul sta afara. publicul vrea sa vina la concert, face rezervari, plateste bilet dar…. sta afara la o tigara si la o sueta…
    – atat publicul cat si artistii sint foarte fitosi. nu incep a ora fixa pentru ca e cool sa nu fii “prea strict”.
    – am fost la un concert al unei cunostinte. care a intarziat inceperea concertului cu 90 de minute. de ce? pentru ca isi astepta un prieten sa vina. a si spus in gura mare: hai cape tine te asteptam.
    – eu vreau sa incepa la ora anuntata pentru ca am si alte treburi. mi-am programat timpul pentru concert, vreau sa ma incadrez in timpul respectiv.
    – artistul a anuntat locul, data, ora si pretul. eu ma confirmez. de ce artistul nu se confirmeaza?
    – cand cer atistilor romani sa-mi faca o lista cu concertele intarziate ale ljui pavarotti… nu poate nimeni sa imi dea o asemena lista. nici ale trupei iron maiden, nici ale lui sting… nici ale nimanui…. numai romani sint fitosi.

  35. Sint o iubitoare a folclorului maramuresan,provin si eu din zona , toata stima pt Grigore , este un culegatir de folclor , merge pina la radacina folclirului din zona , avem nevvoie de oameni ca Grigore , sa nu uitam de unde venim, but ,but , totodata , subscriu cu toti cei care I critica , este un ingimfat , chiar se crede un superman , da lectii la toti , pai nu eti tu Grigore ceea ce crezi ca esti , stai putin in banca ta .

  36. Eu nu ma elijez in traditionalist sau altele similare, dar care bat tot acolo. Cam tot ce am de zis tine mai mult de logica si de moralitate. Dl. Lese culege folcolrul dintr-o viata prea confortabila, de la volanul unui Lexus RX hybrid, schimbandu-si femilia si injosindu-se pentru te miri ce functii politice prin ministerul agriculturii. Sansele ca dl. Lese sa fie cu adevarat ceea ce se prezinta, sunt foarte mici, tot mai mici. Astfel, trag concluzia ca dl. Grigore Lese este o marca comerciala, care punandu-si mantia traditionalismului, vinde, uneori mai bine, alteori mai prost. Se pare ca in Canada vinde mai prost…

  37. Bruxelles, 16 mai 2015 …. festivalul Din dragoste pentru frumos… printre invitati si Grigore Lese … am ramas dezamagita pentru atitudinea aroganta din timpul concertului ( observatii de prima diva traducatoarei ca el ” ba n-o aude bine ce zice ba nu are timp sa astepte sa le traduca si celorlalti invitati care tre’ sa se descurce “) daca s-ar rezuma si focaliza doar pe calitatea spectacolului in sine, pe umorul simplu si autoironia de care e capabil ( inca) ar avea mai mult de castigat… artisti ca el mai sunt , din fericire … dar “oameni ” decalibrul dumnealui sper sa fie cat mai putini in lumea artei si a spectacolului … smerenia , dom’ Grigore, smerenia , modestia adevaratului artist n-o uita , caut-o si pune-o la loc de cinste in casa dumitale si poart-o oriunde in lume sa ne putem mandri cu dumneata …

  38. Si io-s din Lapus.
    O devenit tare arogant !!!
    Era si mai demult da acuma…
    Cand mi-o murit bunica (de la care o-nvatat niște hori),l-am sunat sa-i spun .
    Răspunsul lui o fost ,,bine”.
    Mna.
    Atunci bine.
    Sa speram ca o-nvatat ceva din treaba asta si sa nu ne faca de ras pa unde mere.
    P.S. …si fara instrumente înregistrate (playback).
    Dacă ii ,,organic”atunci asa sa fie.

    Bine.

  39. Un copil galagios ar trebui sa aibe portile bisericii mult mai deschise decat un pacatos tacut!

  40. Doamne fereste! Sunt atatea fracturi logice in ce zici tu, mai Mircea, incat nu stiu cu ce sa incep. Si aici si in comentariul tau de mai sus. Si scrii si prost! :))))))))))

      • un pogon de alde ăștia care n-au auzit în viața lor de Grigore Leșe (da’ de guță ați auzit?), nu-s în stare să deosebească vocea unui cântăreț de cea a corului care face ”backing” vocal, da’ în schimb au auzit ei de la unu’ și de la altu’ că așa și pe dincolo (sau n-au auzit nimic, da’ asta contează mai puțin), deci liber la sacul cu înjutărturi. bravo, românașilor, bravo vouă…
        pentru restul, artistul Grigore Leșe:




  41. habar nu am cine este grigore lese !! mai incet cu inversunarea pentru ca s ar putea sa visezi urat!

    @autorul articolului, multumesc pentru articol, multumesc pentru limbaj! tare mult mi as dori sa aud din nou o romana neaosa ardeleneasca! habar nu am cine e grigore lese, insa articolul mi a placut nespus!

  42. salut George a fost la obiect postarea ta pt. ……..doctorul in muzica .AUREL BABAN DE LA DECEDATUL radio galaxia te saluta.

  43. Copii, e oare asa de mare carenta sa nu fi auzit pana acuma de acest ” semizeu” ? M-ati facut curioasa …cum oi fi trait eu 61 de ani fara sa stiu de Grigore Lese ???Doamne feri ! Vorbiti, de zici ca el o ascutit ovazul si-o incarnit luna….No, n-o murit cultura noastra daca nu-l bagati in sama…ca mine….si nu mi-i mai sarac sufletu fara el….

  44. Si eu m-am gandit tot la Tudor Gheorghe, caruia nu ii este suficient ca are talent, trebuie sa-si extinda competentele si in alte zone: politice, sociale etc. Si ca le extind nu ar fi o problema, dar ei nu au pareri, ei au doar verdicte, judecati si sentinte.

  45. Doamne, cata importanta ii dati lu’ omu’: asta, de zici ca el o ascutit ovazu’ si-o incarnit luna………

  46. Sa inteleg ca nu trebuie sa ducem copiii la biserica pentru ca mai fac si galagie? Ai decis tu pentru cine e biserica si pe cine primeste ala de sus acolo?

  47. Esti doar unul din multii aceea care comenteaza si scot in fata partile negative la orice. Dar inainte de toate, e foarte usor sa judeci un om, un artist, dupa doar o impresie. Iar impresia ta e gresita. Cred ca tu nu ai ce cauta la concertele Domnului Lese. De ce? Pentru ca nu esti capabil sa faci o conexiune cu ce se petrece acolo. Sunt total de acord sa nu se mearga cu copii la aceste concerte. De ce nu merg (sau daca merg, tac) la concertele de muzica clasica. Iar muzica Domnului Lese a dat nastere muzicii clasice. Deci cred ca trebuie tratata ca atare.
    In concluzie, nu iti place nu merge. Iar despre omul Grigore Lese, nu trebuie sa discutam. E viata privata a dansului. Fiecare face greseli in viata. Iar eu cred ca fiecare greseala pe care a facut-o sau nu in viata privata l-a dus unde este.

  48. Este oare sănătos ca un artist – rapsod popular – să se considere semizeu ?
    Sigur că poate, dacă l-a lovit beţia succesului !

    • Dl. ONORIU zi-mi orice la nivelui de înțelegere , rostire, interpretare, verbală, sonoră, ….a lui Grigore. și pe care lumea întreagă să o urmeze fără ezitări!

  49. Io, am dat din gresalá páste blogu iesta! Stiu doar un singur lucru, ce-am invátat la noi in Maramurás, la omu aiesta “nici ochii nu-i stau binye in cap”.
    Poate are voce, da nu-i deagiuns sá agiungi la suflet.
    Na ashe!

  50. Locuiesc in Canada de cca. 10 ani..GTA…Anterior am locuit in Bucuresti,oras in care m-am si nascut acum cca 57 de ani in urma…Am plecat din Romania in principal din considerente social emotionale, obosit si scarbit de cei aflati la putere care dupa cca 50 de ani de comunism si alti ani multi de asa zisa democratie comunisto-securista-manelistasi de dupa 90′,care imi distrugeau si farama de viata sociala pe care o mai aveam de trait dar mai ales viitorul copilului meu ( astazi manager general intr-o firma de real estate in Ottawa..)…In Romania aveam ura pe cei care furau tara si distrugeau vietile oamenilor de rand mai ales viitorul celor tineri…Dar nu aveam nici un sentiment advers asupra indivizilor de rand,Romani aflati in ori-si-ce colt al tarii…fie ca era Ardelean, Moldovean sau Oltean ….Comunicarea cu Romanii din tara mi s-a parut oarecum echilibrata intre oameni chiar daca erau in general afectati toti de saracie si lupta ptr. supravietuire zilnica…Venit aici in Canada insa am descoperit ca cei mai nenorociti locuitori al acestei tari Canada sunt Romanii…Aici toti au suferit transformari artificiale datorita nivelului social mai ridicat…In loc sa devina mai buni si mai generosi Romanii din Canada au devenit mai egoisti,mai lacomi,mincinosi,excroci si in final infatuati dupa ce si-au facut si ei un rost (casa masini,mic business etc…) Prefer intotdeauna sa am relatii de afaceri,sau sociale cu altre nationalitati de pe aici fie ei indieni,filipinezi .nepalezi,Bosniaci etc. decat cu Romani…Numai cand aud vorbindu-se in limba Romana dupa prima secunda de curiozitate auditiva intorc capul ca sa nu se stie ca inteleg limba Romana…Numai vorbesc cand am gandesc la reuniunile bisericesti sau asa zisele petreceri campenesti unde vin gertoii de tarani etalandu-si ,,limuzinele” mai ales Ardeleni care fac intotdeauna lobby impotriva celorlalti conationali…Tipandu-si in gura mare originile de ,,sange albastru ardelenesc indeajuns ca sa-i marginalizeze pe ceilalti…Cat despre organizarile de spectacole cu asa zisi artisti rasuflati scosi de la naftalina,rejetati in tara si reactivati in Canada care-si afiseaza patriotismul ieftin laudand diaspora ptr. un pumn de dolari mi-e scarba oricum…!…Astept injuraturile…

    • Domnule, nu am nici o intenție să vă înjur. Inițial am vrut să vă ignor, așa cum meritați, dar cei care citesc rândurile dvs. trebuie să înțeleagă un lucru: comunitățile de români sunt foarte mari în orașele canadiene, GTA (zona Toronto) în special (probabil că și în alte țări e la fel), iar cei care gândesc ca dvs. sunt foarte puțini. Am să vă răspund punctual:
      Locuiesc în Canada, tot în zona GTA de mai mult de zece ani, deci aș fi avut mai mult timp la dispoziție decât dvs. să uit limba noastră românească. Surpriză!!!! O vorbesc bine și corect în ciuda „bruiajului” englez la care sunt supusă zilnic multe ore, așa că știu printre altele că ardelean, moldovean… român se scriu cu literă mică. Nu stâlcesc și nu amestec limbile pentru că nu îmi place ghiveciul lingvistic. Probabil că ați lipsit de la orele de limba română, pentru că punctuația și numărul i-ilor vă cam fug din peisaj (ooops!), ori v-ați grăbit să uitați limba maternă și ați început cu regulile gramaticale. Nu găsesc o altă explicație, pentru că în doar zece ani e cam greu să le zăpăcești.
      Domnule, aveți cel puțin două motive puternice pentru a mă include în lista urii dvs.
      1. Eu fac parte dintre românii mândri de proveniența lor și îndrăznesc să cred că persoanele cu care intru mai mult, sau mai puțin în contact au o părere bună despre țara noastră superbă și datorită mie. Da, domnule, eu fac parte dintre aceia care te fac să întorci capul, când auzi vorbind românește. Știi de ce? Pentru că vorbesc românește cu românii mei. Și eu când aud românește întorc capul, dar în direcția de unde vine „curiozitatea auditivă”, zâmbesc și salut. Și știți ce se întâmplă, domnule? De obicei primesc același zâmbet și o vorbă bună. Sigur că mai ești și dumneata, domnule, excepția care întărește regula, neghina… care răspunzi acru printre dinți, ca și cum te-aș fi prins făcând o faptă rușinoasă (vorbeai românește)… și treci repede, uitându-te urât. Te las în plata Domnului, domnule, și mă bucur că sunt puțini ca tine. Și-mi provoci milă, domnule, pentru că multă ură îți populează sufletul. Eu am dublă cetățenie, domnule. Două locuri în lumea acesta poartă numele de acasă și mă simt dublu norocoasă, domnule. Dar esența mea e românească, domnule, pentru că acolo m-a sădit Dumnezeu. Trăiesc aici domnule, dar tot româncă sunt, iar a mă dezice de neamul meu e ca și cum mi-aș uita părinții. Dacă soarta, voința, întâmplarea ne-a făcut să trăim în altă țară decât cea în care am venit pe lume, nu înseamnă că am primit vreun tilu nobiliar, nu înseamnă că suntem superiori, ori inferiori celor de acasă. Iar dacă în țară ați fost acru și frustrat, cu siguranță că v-ați adus în bagaje aceste trăsături și aici. Caracterul omului nu se schimbă, indiferent de locul în care trăiește, iar tipologia umană e plictisitor de repetitivă, domnule. Nu sunteți singurul care-și neagă rasa, domnule. Fiecare pădure are… de toate.
      2. Da, domnule. Nu doar că sunt româncă, dar îmi permit să fiu și ardeleancă. Aș spune mai multe domnule, dar „sângele albastru ardelenesc” și educația primită mă face să mă opresc aici.

      • Bravo, sweet&salty!
        Iar pentru domnul de mai sus care intoarce capul in alta parte cand aude romaneste, imi pare rau si mi-e mila de el. Complexele de inferioritate vis-a-vis de ardeleni pe care probabil le avea cand era in RO, si le-a luat cu el din pacate si degeaba e plecat departe, nu o sa se poata debarasa de ele toata viata lui, oriunde ar fugi.

    • @Domnule Matrix,
      Ai dreptate aproape in totalitate cu observatiile despre romani, dar habar nu ai despre subiectul in sine. Si chiar daca ai vazut vreo 90% comentarii negative, gandeste-te ca erau facute de romanii pe care tocmai i-ai descris (descriere foarte realista). Deci la ce sa te astepti? Dar in ceea ce declari despre artist, esti total pe dinafara.

  51. asa-s artistii…parca cei straini sunt altfel ?…cate istorii despre pretentiile si comportarile unor dive sau cantareti de diferite genuri muzicale, ale unor actori celebri nu am auzit, istorii de care nu-mi venea sa cred… e greu sa incapa intr-un singur personaj si un om si un artist…exceptiile vin sa intareasca regula…nu le poti avea pe toate…daca vrei arta inchizi ochii la om…daca vrei om te duci la bunici sau in alta parte …

  52. Artistii nu trebuie judecati dupa faptele lor ci dupa geniu, Lese este unic , va ramane unic macar pentru faptul ca a adunat si prezentat folclorul autentic, l-am vazut si eu la un concert tipand efectiv la organizatori de fata cu toti spectatorii, si toata lumea a mutit, dar nu l-a judecat nimeni, nici macar pentru ca au platit biletul, eu pentru prestatia lui as fi platit de 10 ori mai mult….e normal sa fie asa …traim in aceasta lume murdara cu regulile ei stupide in care putini au curajul sa faca ceva pentru autentic, traditional , original…el are acest curaj…merita toti banii din lume chiar daca este asa cum este el ca persoana….Admirati-l cat mai este in viata …unul ca el nu va mai fi…toti fugim …unii in strainatate, altii ne ocupam de lucruri strict materiale…comerciale…servicii bine platite…ca sa scapam de griji..etc…a face ce face Lese inseamna a sacrifica o viata…macar spre sfarsitul vietii merita mai mult…

    • @Ion
      Excelent comentariu. Pentru cei care nu stiu pretul biletelor, a fost de 20 de dolari, iar pentru copii gratis. Concertul din Toronto fiind in centrul orasului, mai mult a costat parcarea. Asa ca ati remarcat foarte bine referitor la pretul biletului pe care l-ati platit la un moment dat, desi ati fi dat de 10 ori mai mult.
      Dar, parafrazand un cantec popular: “a fi om e lucru mare, a fi domn e o-ntamplare”.
      Romanii care au comentat aici impotriva artistului si a omului Grigore Lese, au ajuns sa se considere domni…Oameni nu prea-i vad….Poate nu-i cunosc personal, dar nici nu-mi trebuie….Dupa dejectiile, ura, si frustrarile pe care la arunca, doar pentru ca artistul Grigore Lese nu le-a dat satisfactie, isi pun singuri eticheta…Iar unii nici n-au fost acolo….Iau de buna barfa unui om marunt….dar cu un ego umflat!
      Nu stiu daca “maretul” bloger si autor al mizeriei de text imi va publica ce scriu, dar voi scrie si un comentariu individual, si nu un reply.
      Va multumesc domnule Ion, sunteti un OM!
      Gabriela

  53. Am citit scrisoarea cu mare atentie pentru ca daca as fi avut timp si har ar fi trebuit sa scriu o scrisoare identica acum un an cand , o prietena m-a invitat sa participam la un concert grigore lese la Biserica Catolica de la Suceava . A fost un fiasco ! Mare pacat de Corul Barbatesc de la Malini care desi canta dumnezeieste a fost umilit in ultimul hal de “artistul” care-i invitase acolo . Am iesit cu un gust amar ca sa nu spun ca m-am intrebat mereu daca e adevarat ce mi s-a intamplat ?
    Un tiran care a evoluat exact asa cum vorbeste cu atata har autorul scrisorii .
    Ma aliez si eu in a-l desconsidera pe acel pretins artist si sper ca nu mai aud niciodata despre el .

  54. Oameni buni…scuzați-mă ca intervin dar nu ma pot abtine :)…. aici nu este vorba de Maria ,Ion , X,Y, …ci despre “admirabilul nemaipomenitul nemai … nemai … nemai… ce vreti voi ” Grigore Lese , care la fel ca si la concertul de la Toronto ( dupa spusele autorului ) ne-a ajutat sa ne imbogatim cultura muzicala ,si la Wiena, cu acele sunete si racnete emise de marele artist :))
    Spre deosebisre de altii nu a trebuit sa cumparam bilet… ( era nasol sa iti zapaceasca cineva urechile pe banii tai :)) )
    Si nu erau inchise usile ….

    Norocul nostru.

    Concluzie : fiecare asculta ce vrea cand vrea .dar refuz sa fiu luat prin surprindere de asemenea “artisti”.

    Daca se intreaba cineva despre cultura mea muzicala , care lipseste, experienta ma recomanda :)) am stat in preajma multo ciobanii ( la propriu ) care lalaiau la fel de frumos ca si “artistul propriuzis ” Lese !!!

    • La Alba Iulia a venit cu un grup de lăutari pârâți, pe care i-a manevrat cum a vrut el, de îți era mai mare rușinea. Pe afiș era scris ”Grigore Leșe și invitații”, dar 75% din spectacol a fost susținut de către aceștia, deși am plătit bilet să îl ascultăm pe el. Și la acel spectacol a intrat pe scenă și a început să vorbească, fără să spună un ”bună seara” oamenilor veniți să-l asculte. S-a lăudat la greu și a făcut o reclamă de toată jena CD-ului său, pe care oricum îl cumpăram. Bineînțeles că ne-a și certat pe alocuri, din diverse motive. Am plecat de la spectacol cu un gust amar…. Bine că i-am cumpărat CD-ul, iar când îl ascult, încerc să uit de ”omul Leșe” și să las artistul să îmi vorbească prin cântec.

  55. Acum vreo doi ani s-a organizat la Paris un concert in cadrul festivalului din Dragoste pentru Frumos, sub patronajul Mitropoliei, Ambasadei , ICR-ului. Ei bine, in cadrul acestui concert sub insemnul “Muzicii vechi” am cantat si eu cu o prietena alaturi de domnul Lese, plus alti cativa instrumentisti francezi. Asa, ca idee…noi nu am fost deloc de umplutura in acest concert. Programul domnului Lese a fost oarecum la fel de intins ca cel al nostru, noi interpretand un program cu creatii de ale lui Bach. In concertul asta eu l-am si acompaniat la orga pe domnul Lese in improvizatiile dumnealui instrumentale. La finalul concertului, probabil pt ca noi primisesem niste aplauze prea furtunoase, a simtit dumnealui necesar sa ma bage un bis, si sa termine in glorie. Nu asta ar fi problema. Problema e alta si tine de un dram de bun simt si raspundere. La emisiunea dumnealui la radio nu a pomenit niciun cuvant despre numele si interventiile noastre, decat despre marele concert Lese alaturi de instrumentistii francezi…nah… Apoi TVR-ul a transmis concertul taiat doar cu interventiile dumnealui… Concluziile eu le-am tras atunci. Eu am fost mereu un mare admirator al cantului si al mesajului de promovare al folclorului domnului Lese. Ceea ce este regretabil este ca actul artistic si calitatea lui este diminuata din cauza acestei atitudini de guru folklorist si de permanenta ingamfare si obraznicie ce-si face loc in discursul dumnealui, fie ca e pe scena sau in “civil”. Si credeti-ma, ca nu exagerez. Si mai cunosc si alte amanunte, dar prefer sa ma opresc aici. Fiecare este liber sa gandeasca si sa creada ce vrea. Sanatate si numa’ bine! Noah…am zis.

  56. hmmmm….si cand te gandesti ca in urma cu cateva luni de zile …la o emisiune facea praf si pulbere cu profesorii de la conservator….mai apoi marea lui dragoste de ….. BINE zici FATARNIC…… in aparenta…dar realitatea e alta….
    Un clop, o chemese,,,,un brau si o traista…. doar de ochii lumii

  57. …nu știu cu ce să încep…
    O realitate e faptul că prostului nu-i poți explica lucruri elementare, din categoria ”de ce e apa udă?”.
    Asemenea autorului articolului/scrisorii, am avut o experiență similară când am mers la un concert de-al lui Gr. Leșe în Cluj. Îi admir latura artistică și am vrut să îl văd în carne și oase pe scenă. A intrat pe scenă ocărându-ne. Ceva oameni povesteau în holul casei de cultură a studenților și dumnealui s-a gândit că s-ar cuveni să ne certe. Nu a salutat publicul nici măcar cu un umil ”bună seara”. La un moment dat, după obișnuita predică legată de portul popular și de cum înrăznesc unii să îl poarte (deși, la fel ca în cazul concertului de la Toronto, purta ie și jeans), a început să horească, dar pentru câteva minute. Era însoțit de un taraf, de nu-știu-unde care urla într-o manieră stridentă la fiecare 10 secunde un nenorocit de ” I-AUZI!” și aceștia au umplut aproape tot timpul dedicat cantecului. Nu am nimic împotriva tarafului, sau acestui gen de muzică, spun doar că nu e pe placul meu și nu pentru asta am plătit! În total, Leșe a cântat maxim 15 minute. Restul a fost ocară și zgomot(taraf).
    Publicul a rămas cu un gust foarte amar după concert și s-a simțiț mizerabil.
    Așadar înțeleg indignarea/dezgustul/revolta autorului scrisorii, pentru că știu cum s-a simțit. Deci, întradevăr, ”să-ți fie rușine, Gr. Leșe!”

  58. Am fost si eu la un concert de-al domnului Grigore Lese, in Timisoara. Nu o sa mai merge niciodata. De ce … din pacate a fost dezgustator … Nu se auzea in sala pt ca desi avea microfon si sala era foarte bine sonorizata nu a vrut sa il folosesca, drept urmare cei care eram mai in spate nu am auzit mai nimic. La fel probleme din cauza galagiei si cuvinte pe care dupa parerea mea niciun artist nu ar trebui sa se spuna pe scena.

  59. (editat) Civilizația, chiar într-un spectacol comercial, pornește de la respectarea publicului, cu ora fixă de de început, cu senzația că și dacă ar crăpa tavanul artistul nu se oprește. Și prestează la fel pentru unul sau pentru zece mii! Nu cred că autorul acestei minunate scrisori a vrut să fie băgat în seamă (eu știu cum e să te bage Leșe – în seamă). NU judeca decât dacă ai avut experiențe!

  60. Poate că Leşe n-o fi un exemplu pozitiv în materie de umilinţă şi posibilitatea de a capacita sentimente pozitive altcumva decât prin cântec, însă mă bucur că stârneşte atâta indignare.
    Este şi cazul. Când preocupările majorităţii se rezumă la maţ plin şi fuguţa unde se materializează aşteptările financiare şi sociale fără prea mult efort individual de modelare a lumii din jur, e chiar bine că cineva, care nu prea cred că se gândea la bani şi faimă când bătea, ani de-a rândul, toate fundăturile în căutarea autenticului, pe care l-a şi extras în lucrările şi cântecele publicate până acum, se sinchiseşte să-i facă să se simtă prost.

    Da, o fi omul colţuros, plin de apucături nu tocmai plăcute pentru publicul larg sau cei mai apropiaţi, dar mă îndoiesc că cine-l judecă nu are propriile metehne. Să vezi ceva ce nu-ţi place la altul, e foarte uşor. Să te asociezi la o pălmuire virtuală, şi mai uşor, că sunt multe de refulat. Să faci ce a făcut el, mai greu. Acolo e foc, acolo e de-a dreptul nebunie – aşa cum este, aproape fără excepţie, cazul greilor în artă.

    Am învăţat că cei mai detestaţi profesori pe care i-am avut au fost şi cei mai buni, unde, într-adevăr, a trebuit să plăteşti şi preţul lecţiei îndurând părţile lor mai puţin comode. Puţini fac asta, probabil e nevoie şi de o oarecare doză de masochism.

    Eu nu mă duc la concertele lui, prefer înregistrări, tocmai fiindcă e destul de limpede ce se petrece la un asemenea eveniment. V-aţi ars, ghinion, altă dată veţi şti.

    În schimb, observ că nu se mai termină moda asta, de a desfiinţa valori naţionale din unghiuri care nu au nicio legătură cu valorile în sine. Să vă fie de bine, e pierderea voastră!

    • @Tara
      Cel mai bun si mai elevat comentariu. Din toate punctele de vedere….Taios, dar atat de subtil, incat majoritatea din corul injuratorilor, n-a inteles, ca sa te atace. Bravo!

  61. Sa judeci pe cineva e f. usor. Dar in acest caz(daca scrisoarea relateaza adevarul) autorul acestei scrisori are o foarte mare dreptate.Chiar daca urci scarile singur nu uita de prima treapta, si mai mult nu uita daca ai fost ,,AJUTAT”

  62. Oare nea LESE se oboseste sa treaca cu vederea peste aceste discutii inutile ale voastre? Daca cineva se gaseste sa se intrebe de ce sunt inutile ii dau si un raspuns : daca domnul Lese nu citeste aceasta scrisoare si nu citeste nici macar jumatate din aceste comentarii,toate discutiile purtate de voi in contradictoriu sunt fix degeaba! Va faceti nervi aiurea si va jigniti pentru ce ? Pentru un ROMAN care se comporta romaneste/ marlaneste (aceste cuvunte au devenit sinonime) doar cu cetatenii romani. De ce spectatorul roman este nevoit sa astepte 30 de minute iar cel francez (daca o avea concert in Franta) nu? Vedeti cum noi romanii ne tragem la NUE singuri intre noi? Daca a zis la 7 sa fie in plm 7 ,pai cei ce au platit biletul au ales sa-i dea doar jumatete din pret? Sa nu mai spunem ca tot cei ce au platit biletul l-au asteptat cu bucurie. Dl Grigore Lese trebuia sa realizeze ca nu este un artist intenational, nu stiu cati canadeni au auzit de el,sau mai bine spus nu stiu cati romani din Canada au auzit de el si sa respcte acel public venit pt dumnealui . Deci domnule Grigore Lese,va rog sa nu se mai repete!

  63. Nu că ar avea mare legătură, dar s-a auzit de el şi pe dinafară şi pe dindărăt. Gunpowder, Treason and Plot, un film TV destul de reuşit, îl are pe coloana sonoră. Acum, că o fi venit ideea de la vreun român sau de aiurea, nu ştiu.

  64. I’m wondering how manny of you did ever listened that old mature guy called “Badea Pițis” well this guy was invited in one of the most popular shows in Romania , when he was asked about “Grigore Leșe” he just said : n-o amu lasă -mă si cu aiesta, io la-m învățat să cânte…”
    I’m wondering if the biggest artist did ever said thank you to this real man, who seemed to be born in the same day like whole world, a witty , clever and genuine man.

  65. Pe scurt este doar un simplu narcisism. Inca cineva care vrea atentie si o are pe deplin pe cheltuaiala altuia. Pe cheltuiala cuiva care a facut infinit mai mult pentru cultura romaneasca. Am fost si eu la concert si-am remarcat problemele mai sus mentionate, dar de ce nu am facut taraboi si m-am bagat in seama?. Pentru ca nu sunt cusurgiu si nu pierd din vedere imaginea de ansamblu. Pentru noi romanii plecati de mult timp de acasa aceste manifestari sunt mana cereasca, este infinit mai importanta actiunea de ansamblu decat acele incidente de care pomeneste proprietarul acestui blog. Daca ar fi sa trag o concluzie cred ca acest domn impreuna cu prietena lui canadianca mentionata de atatea ori dorind parca sa arate o anumita superioritate, precum si acei romani care fac economii de babysiteri si aduc copii la concerte, (lucru neimaintalnit in nici o alta comunitate) ar fi trebuit sa se abtina de la o manifestare care nu-i doreste. In definitiv, afara de ei, toti ceilalti au stat cu trup si suflet la concert si multi dintre ei au tras priviri incruntate celor care deranjau acea manifestare, inclusiv subsemnatul.

  66. de Valeriu Sterian ati auzit?si el a comis-o saracu. erare humanum est .Si scrisoarea este foarte buna din punct de vedere educativ.O mustruluiala nu cred sa ii prinda rau artistului care drept vorbind se trage din neam de ciobani, ca majoritatea romanilor de altfel.eh, mai avem si zile grele.oricum , nu trebuie sa ne asteptam la nu stiu ce prestatii in cazul concertelor care se fac pentru bani, prestantii nu sunt roboti, oricat de mult si-ar dori ei sa presteze si sa simta dragoste si armonie intru un concert senzational non stop, mai au si ei zile grele, crampe, amintiri, caderi.asta este viata..ofooooooff adevaru e ca educatia si bunele maniere nu cred sa-i fie imperios necesare unui cantaret bun, la naiba cu manierele! 🙂

  67. Am citit un articol scris de un chiorean , sau mai bine zis exchiorean din Lucăcești care ține să defăimeze, cum îndeobște o fac mulți dintre cetățenii țării noastre stabiliți pe alte meridiane, tradițiile și cultura unei vechi civilizații, pe care maestrul Grigore Leșe a adus-o în actualitate într-o veridică autenticitate. Nu a-ți demonstrat mare lucru prin acest articol, stimate domn. Un singur lucru este cert : prin faptul că renegați cultura străveche sunteți și dumneavoastră unul dintre sutele de mii de renegați , care după ce s-au aciuiat pe tărâmuri străine , nu au altceva de făcut decât să împroaște cu noroi tot ceea ce este românesc. Desigur această ,,trăsătură de caracter “este specifică numai nației noastre, de aceea stimate domn, cred că dvs. ar trebui să vă fie rușine. Din fericire Grigore Leșe a avut , are și va mai avea un cuvânt greu de spus în cultura românească. Ca unul ce mă trag tot din Maramureș, întâmplător chiar din Țara Chioarului (Lăpușel) , vă îndemn să nu mai mergeți la concertele maestrului căci nu veți înțelege muzica lui destinată nu pentru cei culți, ci pentru cei obidiți și împovărați , din rândul cărora provine , si care nu l-au ponegrit așa cum dumneavoastră o faceți . Ar fi multe de spus, dar mă opresc aici , nu înainte de a transmite și celorlalți ,,critici ” care și-au pierdut timpul scriind comentarii acide la adresa omului Grigore Leșe, și nu la fenomenul Grigore Leșe, că sunt demni de toată mila. Halal să vă fie dragi compatrioți!

  68. si uite asa incepe revolutia euglenelor…sa dea jos miriapozii de pe borduri ca oricum nu pot urca treptele si sa le fure incaltarile….prada neica,

  69. Lasati prostiile cu punctualitatea ardelenilor si “seriozitatea” acestora. Este un mit. La Opera din Cluj se intarzie intotdeauna 15-20 de minute pana incepe spectacolul. In Bucurest n-am vazut inca asta.

  70. Prin februarie, martie, marele maestru ajunge și prin Botoșani. Îl prind pe stradă, pe drumul de la hotel la sala de concert (cam 200 m). Scot pix, hârtie, merg la el și cu respect îl rog, ca pentru aprecierea pe care i-o port, să-mi dea un autograf. Am primit în schimb o privire de ”Ia mai du-te dracului, băi moldovean prost!”. Și dus a fost. Am fost tratat cu sictir, dar cu un sictir superior, de București, ca de la cocalar în BMW la student în tramvai. Am mulțumit și am plecat. Gustul amar încă nu a trecut.

  71. Frumos, bine punctat!
    In astfel de situatii, solutia este simpla: un artist exista prin cei care-i inteleg opera si-i apreciaza arta. Asadar, daca oamenii vor fi prezenti in alta parte decat la concertele lui, iar el va hori la pereti sau va invata ceva si va indrepta lucrurile sau va disparea.
    Din pacate, multi oameni spun: hai sa mergem si la artistul asta, platesc biletul si se plictisesc total, fara a fi capabili sa iasa din sala, ca doar ii vede lumea….

  72. Eu spun ca judecam prea mult omul.Fiecare e cum e, nu toti suntem la acelasi nivel de evolutie si e mai intelept sa ne intrebam oare de ce ne deranjeaza un lucru(indiferent care ar fi acela).

  73. Tb intrebat si genialul folclorist daca a observat ceva. E adese cazuri in Diaspora care acolo personal el e nimeni, dar fara sa fi citit nici pe unul nici pe altul, de ezemplu ridica in slavi pe filoz Patapievici dar desfiinteaza completamente pe acad Breban in postromânism!

  74. Despre comportamentul de diva al Dn Lese se știe, din acea cauza e apreciat artistul și nu omul.

  75. Un articol plin de exagerari. Chiar daca a gresit, Lese este si el un…om. Autorul are mari probleme in a intelege ce inseamna traditia. Lese se imbraca in perfecta continuitatea a traditiei. In camasa peste brau si pantaloni.

    Costumele cele pe care le numim “populare” au ajuns in asa prin evolutie. Nu aratau la fel acum 500 de ani. Ceea ce face Lese este continuarea acelei evolutii. Pe care am fi cunoscut-o cu totii daca nu ar fi fost blocata de “modernizarea” de tip occidental.

    Dar asta inseamna sa traiesti mimetic si sa nu pricepi pe ce lume se afla.

    De fapt, problema e ca Lese nu e asa cum doreste nea Motoc asta sa fie, ci e cum e. Vai, nu-i place jazz-ul, ce crima! Vai, ce-o sa zica strainii, ce crima! Sufletul romanesc este demn, nu se tavaleste pe jos, nu se scalambaie ca jazz man-ii tai.

    vai de capul tau mai motoc, ai ramas la fel ca pe vremea lui Lapusneanu.

  76. de fapt la urma urmei tu il critici pe grigore lese sau doresti numai o propaganda la concertul acela “la o aruncatura de bat ”
    ca nu pot sa-mi dau seama ,oricu un discurs cu rautate reiese din tot ce spui tu nu stiu ce varsta ai dar oricum nu poti calca in picioare un om care a facut ceva pentru romani .

  77. Eu cred ca ai dreptate matale in mai tot, dar intr-un singur lucru nu-i vina lui Grigore ca oamenii nu gandesc sa nu-si ia copii mici la spectacole pe care acestia nu le pot intelege si suporta la o anumita varsta ,..ii duci degeaba acolo si se mai intampla si chestii neplacute. Acum ca nea Grigore nu a fost cu spirit diplomatic si ca nu stie sa gestioneze “artistic” un moment ca asta, depinde de cum e facut fiecare om,…ca nu toti se pricep la asta chiar daca de cantat canta.

  78. Mama,minunat comentariu si io il idolatrizam ‘de buna sama cu tate ca nu l-am vazut live defel da am zis omu asta-mi place ca are profunzime are no ce trebe’sa fii roman autentic..in tat cazu felicitari multe de tat autorului scrisorii mai cu sama ca-i din zona me folclorica sa fii sanatos omule bun ca tare m-am bucurat sa descopar un om de-aista..Bravo omule bun!!!

    • @Camelia
      Draga, inainte de a te edifica, mai citeste si un alt punct de vedere, de un maxim bun-simt. Si mai vezi si ce “rapsod” este neica nimeni asta din zona ta folclorica si ce “folclor” fata…

  79. Muiere exaltata, nu-ti spun “Maria”, ca asta este numele Mariei Tanase, zeul tau a dat cu barda si in Maria Tanase, valoare consacrata a cantecului romanesc… Nu e blogul ‘de doi bani’, esti tu proasta si nesimtita, si daca ii mai numesti pe ceilalti ‘tigani manelisti frustrati’, o sa-ti culegi dintii de pe treptele tribunalelor, din cauza rasismului de care nici macar nu esti constienta. Si stii tu ce este acela cancer, de poti blestema? nimeni nu i-a dorit ciroza betivanului de Lese.

  80. Grigore Lese sufera de cultul personalitatii sale…dintr-un motiv oarecare se crede mai mult decat este…are o parere exceptionala despre sine si isi barfeste cu sarg colegii din folclor ….il cunosc personal . Este un om execrabil si are o personalitate de neam prost !

  81. Domnule IONPOZITIV (iartă-mă că scriu așa dar altfel poate nu o să mă iei în seamă) Grigore Leșe nu e culegător de folclor . S-a născut, s-a format, a crescut odată cu…………………… CE? (folclorul e doar în capul tău ..și ..nu numai, e adevărat).în realitate …cu el însuși, cu toate datele universului Lăpușean, Maramureșean….apoi a fost inițiat ….și trebuie să se descurce în universul idioțeniei contemporane și universale pe deasupra,…….. dacă vreți și pe dedesupt……………………PÂNĂ când domnilor RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRomâni?mai gîndiți-vă ce puțin o secundă.

  82. Am fost si eu la concertul lui Lese de la Sala Palatului in Bucuresti in 2014. M-am dus cu inima deschisa si cu asteptari mari. Putine au fost momentele de bucurie, in loc sa ne infruptam din magia folclorului autentic si sa ne umplem sufletul de bucurie am fost bruscati,certati admonestati si in general tratati ca niste copii needucati ce nu si-au facut temele. Atitudinea bizar superioara si pe alocuri dictatoriala s-a extins si asupra propriilor invitati.
    Am asistat la un spectacol gen Tezaur Folcloric, cu nuante de Bregovic si Cenaclul Flacara, cu o Maroara Murarescu in pantaloni si apucaturi de sergent major suparat pe viata .
    Genul acesta de spectacole si aceasta atitudine ar trebui sa dispara. Suntem destul de necajiti in viata de zi cu zi.
    E pacat ca un artist exceptional ca Grigore Lese nu este si un mare OM

  83. Doamnelor si domnilor, sa ne pastram cumpatul si sa ne respectam reciproc, respectand totodata si gramatica. Si eu ocuiesc in afara tarii, iar anul trecut, fiind in vacanta, am tinut mortis sa asist la un concert al domnului Lese. Era “Mara Fest”, era gratis, aceleasi pretentii: la primul “pssst!” se intrerupe spectacolul (eu eram cu doi copii dupa mine, noroc ca au adormit). Era prezenta si mama domniei-sale, alti cativa tineri artisti . Ca sa nu o lungesc: nu regret ca am participat la respectivul concert (ba chiar m-as mai duce!), mai als ca “dupa”, domnul Lese a facut parte din publicul celor de la “Subcarpati”. Dar in acelasi timp, mi-am facut o parere pe care o sustin si acum: Grigore Lese trebuia sa se limiteze la horit (care nu-i putin lucru!).

  84. Acest artist a facut si face pentru Romania si pentru romani mai mult decat o turma de politicieni si cu siguranta mai mult decat autorul scrisorii si tot neamul lui de bejenie. Ar trebui sa-ti fie rusine george motoc! Spun ca ”ar trebui” pentru ca sunt convins ca nu iti este. Esti doar un nimeni care, de ”afara”, arunca cu noroi in valorile neamului sau.

  85. Nu o sa iau pe fiecare personaj care denigreaza valoarea pur romneasca(Grigore Lese),dar sa mergi mii de km distanta si un prost crescut pusti sa iti urle ca parintii l-au dus cu forta la ceva ce el inca nu apreciaza e una…Iar bunicul tau…e clar unde canta(la caini si mate),pe cand Lese canta pe cele mai.mari scene…de ce?Pt ca stie muzica.Si eu il stiu persibal pe Obama…doar ca el nu ma stie pe mine…asa il stii si tu pe Grosman…multe asa aveea de zis…dar m-as cobora la nivelul tau…apropo…am fost in sala si am vazut.

  86. Buna, l-am vazut pe Lese la un spectacol al lui Dan Puric, la Ateneu, in iarna lui 2014. Lese era singurul din sala Ateneului cu palaria in cap. De,,, sa il recunoasca lumea. Eu zic asa..in biserica si Ateneu dai palaria jos. Atunci am vazut fudulia de artist. Cele bune, Daniela

    • Intr-un comentariu anterior am dat dreptate in mare masura opiniei celui ce a scris scrisoarea, pentru ca publicul chiar are dreptul sa judece un artist, asa cum poate, dupa gustul si cultura lui generala si muzicala pe care o poseda, dar la ce se ajunge cand oamenii nu-si respecta spiritul propriu se vede clar in ceea ce au scris aici foarte multi oameni care  vorbesc mai mult din frustrarile lor de imposibilitate de a fi fost ei insisi cumva artisti. Este trist ca acestia dau frau liber grotescului din ei, cand defapt ar fi trebuit sa vorbeasca frumos si sa se puna putin si in pielea celuilalt. Defapt, cand nu-ti place un artist, cea mai simpla si neostentativa opinie ti-o exprimi prin a nu te duce la spectacolul lui. Daca te-ai dus, respecta-l !…si respecta-i micile capricii, ptr ca e greu sa fi singur in fata a sute de oameni care ar schimba doua vb cu tine, sau ar face o poza, cand defapt tu vrei sa te concentrezi si esti cu spiritul conectat la ce ai de transmis de la Dumnezeu.  Ca sa ajungi sa poti tine un spectacol de 1h pe o scena si sa fi difuzat pe pelicule de film si pe posturi de radio, la modul profesional si cu o valoare oricum deja recunoscuta de oameni foarte competenti, muncesti aproape o viata intreaga. Este foarte greu si nu oricine poate face asta. Cei ce nu stiu detaliile si n-au cunostinte, nu au dreptul sa judece asa grotesc in public un artist.  Judeca-l in sinea ta si alege sa te duci sau nu catre arta lui… Si dincolo de orice comentariu de aici, Spiritul Grigore Lese va continua sa cante cu mare succes si sa daruiasca lumii valoarea care este pentru ca asta vine de la Dumnezeu (se simte in cantec si suflet, in manifestarea artistica ) si nimic nu i se poate opune. 

  87. LESE STA CU CLIPU PA CAP,CA SA FIE RECUNOSCUT ARTISTU DIN EL.PĂCAT ,CĂ ȘI O UITAT OPINCILE ÎN GARĂ DE NORD,

    • Ma bucur sa vad inca o confirmare a faptului ca majoritatea contestatarilor oamenilor de cultura romani sunt niste bieti idioti 🙂

      • Tocmai ai facut idioti vreo 7-8 generatii de absolventi de Academie de Muzica (cam in atatia ani a reusit acest zeu sa-si termine studiile,mai mult pentru ca se saturasera profesorii de moaca lui de soarece ametit),printre ei muzicieni de marca,care contesta cu amaraciune si indignare aceasta scursura formata de o societate bolnava,care ridica prostia,tupeul si hotia la rang de virtute.

  88. LESE! !Nu e fapta,fără plata!!!bunica mea,canta taraneste ,nu se schimoseste din mâini ca tine, e calda în glas,și încă strânge fan.Tie ,cine nacaz ți a băgat în cap,ca reprezinți mai mult pentru popor,decât bunica,care tot cu noduri canta,ca ‘mneata dar,pe deal,de singuratate,nu în biserica ,unde canta popa!!!Tu ești artist…da!!Ți ai uitat opincile în Gara de nord,cred că ele ți purtau noroc!!Cu tați banii tai,nu le mai găsești!!Ai pozat bine da hâtru, rău, și frustrat mai ești, schizofrenicule!!ai lăsat horea ,și te ai apucat să critici bieții oameni ,care o ascultau!!DE FAPT””CANTA CUCU BATA L VINA” ,E CÂNTEC DIN LĂPUȘ, SAU DIN BUCOVINA???DE CE TE ȚII ATÂT DE UNIC ,PT CA IMITI RAPSOZI???

  89. Buna ziua. Numele meu este Mirel Azamfirei si sunt referent pe muzica, la Centrul de Creatie Populara (CJCPCT) Botosani. Anul acesta l-am invitat pe maestrul Grigore Leșe la Botoșani, în juriul Festivalului Cîntecului Național Românesc, din ziua de 7 mai. Deși mi s-a spus că probabil nu va veni, maestrul mi-a răspuns prompt și chiar mi-a dat cîteva sfaturi pentru organizarea festivalului. A ajuns în Botoșani spre seară și a acceptat să mergem la o emisiune a unui post tv local, după ce condusese el însuși mașina de la Maramureș la Botoșani. Apoi am stat de vorbă și mi-a răspuns foarte amabil la toate întrebările si chestiunile legate de folclor, muzică, etc. A doua zi, de dimineață a avut cîteva întîlniri legate de următoarele concerte, apoi am mers împreună prin oraș. A răspuns tuturor oamenilor care l-au recunoscut, a dat autografe, totul cu drag și cu prietenie. Apoi a prezidat juriul concursului, a cîntat, a vorbit sălii pline și toată lumea l-a aplaudat. După aceea a mers la restaurantul unde erau toate corurile, dar nu a mîncat imediat, ci s-a așezat la masa unde era un cor din Dorohoi și a stat de vorbă cu ei mai bine de o oră; am fost acolo, toată lumea îl asculta cu respect și admirație. A doua zi am stat mult cu Grigore Leșe și soția lui de vorbă; mai bine de o oră am stat în mașina lui și am ascultat noul său album, care este încă în faza de pregătire; a fost pentru mine realmente o adevărată lecție de muzică și de viață, în cel mai înalt și bun sens al cuvîntului. Apoi, m-a condus cu mașina lui pînă la școala unde aveam ore de predat, apoi a plecat spre București. Cînd m-am despărțit de Grigore Leșe și de soția lui, Iulia, am simțit că am „cîștigat” doi prieteni de nădejde și de valoare. Peste 3 săptămîni, în perioada 29 mai – 1 iunie, maestrul m-a invitat la Zilele Culturale ale orașului Baia Mare, unde el a susținut două concerte, iar pe 31 mai a inaugurat în satul Stoiceni, acolo unde s-a născut, Centrul Cultural Grigore Leșe. Mă consider norocos pentru că am participat la aceste evenimente.
    În încheiere, vreau să mai adaug că Grigore Leșe este unul dintre cei mai valoroși artiști, aceasta dincolo de subiectivismul firesc al fiecărui om. Am ținut să prezint faptele expuse mai sus pentru că am avut ocazia de a sta în ultima vreme alături de maestrul Grigore Leșe. Sigur că maestrul nu este un om „comod”, „normal”; el te supune unor „teste”, asemenea maieuticii (arta moșitului) pe care o folosea Socrate în dialogurile sale. În timp ce vorbește, Grigore Leșe are în același timp mintea la proiectele și concertele sale, care nu sunt puține și nici ușoare. Sigur că nu poate accepta toate condițiile cu care nu este de acord; este dreptul său.
    Vă rog să nu vă supărați dacă vă spun că nu toată lumea poate să înțeleagă modul de exprimare al artiștior; nici eu nu am pretenția că îl înțeleg, dar mă străduiesc.
    Vă propun, cu respect și drag, să ne iubim artiștii și semenii noștri, în general. Să nu ridicăm „piatra” spre a o arunca, haideți mai bine să punem piatră peste piatră și să construim ceva frumos și durabil. Putem începe chiar din acest moment !

  90. Referitor la cele ticliute de domniile voastre implicit de obosita obscenitate publica in care va situati implicit si colaboratorii dumneavoastra ,nu pot decat sa va reamintesc un vechi proverb romanesc:Gura lumii nici pamantul nu o astupa.Revenind cu repugna la cele citite tin sa va amintesc ca nimeni nici cand nici unde nu are dreptul de a mutila ca intr-un vacum continum personalitatea si caracterul unei fiinte cu atat mai mult cu cat in credinta ortodoxa si nu numai ,etnografia sta la baza formarii unui neam.

    • @Jedi
      Daca taceai, filosof ramaneai….dar n-a putut fudulia din matale, ai? De rautate gratuita, ce sa mai vorbim? Si zi asa: Auvergne, France? No, suntem coplesiti si rusinati la maximum….
      Da’ bine ca a scapat Romania de asa o valoare, ca si de motoc asta si de toata gasca de “canadieni” care-si merita soarta cu varf si indesat….
      Jalnic….

    • @Gabriela

      One small step for man, one giant leap for mankind…
      Persevereaza, o sa reusesti intr-o buna zi!
      …………………………………………………………………
      Ps. “May The Schwartz Be With You…!
      O:)

    • Hopa! Cetatenii indignati vaneaza febril sintaxa anglo-saxona care este.
      https://fr.wiktionary.org/wiki/looser (variante acceptée de loser)

      In alta ordine de idei, iaca niscai epifanii scoase din putul gandirii rumanilor verzi in cerul gurii :

      “…MARELUI ARTIST GRIGORE LESE”.
      “…unul dintre cei mai buni artiști ai acestei țări”.
      “…EL EDUCA PUBLICUL SI TE REVIGOREAZA SUFLETESTE”.
      “…inaltatea sufleteasca a muzicii stramosesti interpretata de maestrul Lese”.
      ‘…acestui ZEU DIN OLIMP”.
      “…Ochii mi se fac margele….”
      “…Grigore , este un culegatir de folclor , merge pina la radacina folclirului”.
      “…muzica Domnului Lese a dat nastere muzicii clasice”.
      “…Lese este unic , va ramane unic macar pentru faptul ca a adunat si prezentat folclorul autentic”.
      “…tradițiile și cultura unei vechi civilizații, pe care maestrul Grigore Leșe a adus-o în actualitate într-o veridică autenticitate”.
      “…fenomenul Grigore Leșe”.
      “…Spiritul Grigore Lese va continua sa cante cu mare succes si sa daruiasca lumii valoarea care este”.

      ectzetera.

      Ps. Mai tare decat Revista Urzica. 🙂

  91. Mda…! Mi-a placut scrisorica…respekt. Intuitia m-a inselat arareori asa ca am zabovit sa citesc si furtuna de cetateni indignati, care este. Bre, recunosc; in viata mea nu m-am hamuzat mai abitir decat cu shleahta asta de romani verzi ca prazu’ care-si agita pipotele devastate de svarcolirea lu’ Catzavencu. Intre cateva marturii (probabil reale), cateva postari impaciuitoare (gri-neutru), doua-trei analize esuate si o gramada de exaltati(te) + numarul aferent de cocalari nelipsiti … -> nii’ca mirobolant.
    Tipul asta a intuit o nisha in piata; cam ca ala care a pus rotile de la skate-boardu’ lu’ fii’su pe o valiza (doar ca ala avea geniu), asta-i doar o lacusta. Pai pe ce putea miza un neica-nime’ care nu stie face nii’ca?!
    1) pe viata…da’ acolo e inghesuiala mare intre cleru’ care boteaza si “formatiile cultural-muzicale” ultramediocre care-mpushka francu’..
    2) pe moarte…da’ si acolo e cam ocupat, intre ciocli care-si fac piscine din zenitul unei natiuni, clerul omniprezent si carnatzarii aferenti.
    3) pe o meserie oarecare…neant
    4) pe o nisa confortabila si care produce si niscai “juice of de money” —> hopa! pai ce avem noi aici…:-)
    Dimitrie Gusti s-ar rasuci in mormant sa vaza cine au devenit noile hiene ale folclorului romanesc. Padurile-s marlite, apele ashishderea, valorile perene ale unei civilizatii europeene din sec. 21 au devenit chisea de magiun, mai ramanea giuvaeru’ ala unic de marlit! Ei bine s-a gasit si boul care s-o faca, si sa mai adune si alte oi in jurul aceleiasi behaieli.
    Ernest Bernea, fost inalt functionar in Ministerul de Externe si mazilit de comunisti la un mod demn de obsedantul deceniu, a scris o carte : Spatiu, Timp si Cauzalitate la Poporul Roman. Ala stia ce face si despre ce vorbeste (ce sunt ielele, care-i limita virtuala a Vatrei Satului si de ce taranul roman a considerat din vremuri stravechi satul sau ca fiind centrul Universului). Fiul sau a fost Director si curator al Muzeului Satului din Bucale.
    Monsieur Leshe e o putza bleaga in comparatie cu astia…da’ cu tupeu, ca majoritatea Cocalarilor de Curte Noua.

    Ps. Live long, breath well, hug hard!
    🙂

  92. Ai dreptate si la festivalurile de la Remecioara a facut la fel, oare de ce uitam primiii pasi, uitam ca si datorita celor din public am ajuns acolo si n-ar strica sa ne amintim ce-i smerenia

  93. Fatarnic, machiavelic, egoist, infumurat, tupeist, obraznic, viclean, adica o copie a unui ,,star de carton, poleit cu staniol aurit”! Acesta e Grigore Lese…,maine, poimaine, un neica-nimeni!

  94. Dur de tat. Oare va medita maestrul Lese la cele semnalate de romanasul nostru?

  95. Sunt de acord ca respectand pe altii te respecti pe tine,sunt de acord sa începi un program artistic la ora stabilita. Pana la urma ce nu inteleg este faptul ca noi toti cei care mergem la un spectacol,concert suntem frustrati de faptul ca se întârzie sau ca acei “artisti” (unii) n-au caracter?

  96. Felicitari autorului scrisorii catre infatuatul Grigore Lese! L ati pus la punct cu cel mai mare bun simt posibil .

  97. Nu stiu daca lui Grigore Lese trebuie sa-i fie rusine de ceva, dar stiu sigur ca cel care “boncaneste” de doua ori in timpul unui concert, si inca tare, ca “sa fie sigur ca e auzit”, nu are dreptul sa dea lectii de comportament.

  98. Din pacate aceleasi lucruri s-au intamplat si in concertul de la Arad, din primavara asta, am crezut ca oi fi imbatranit eu si nu mai am deschiderea necesara sa inteleg lucrurile. Dar se pare ca si alti au observat aceleasi lucruri si mai mult au taria sa o spuna si inca frumos cu frica de dumnezeu. Intamplarea face ca inainte cu vreo doua saptamani am vazut un tot un concert de jazz, sustinut de Harry Tavitian, din pacate nu exita comparatie a calitati actului artistic si nu din punct de vedere al calitati muzici ci a calitati atmosferei create.

  99. Mi-a plăcut mult abordarea în „dulcele grai ardelenesc”. Cu umor șugubăț ai punctat o situație anormală și ai pus punctul pe „i”. Un artist trebuie să își respecte audiența atât prin punctualitate cât și prin acceptarea trăsăturilor specifice vârstei. Se bate moneda că nu trebuie judecat omul, ci apreciat artistul. Eu cred că un om civilizat trebuie să respecte niște reguli, indiferent cât de sus ajunge. Concurența în toate domeniile este foarte mare. Un caracter urât nu prea poate fi digerat, în ciuda genialității (vorbesc la modul general, nu cunosc valoarea protagonistului). Renumele poate distruge numele. Părerea mea. 😀
    (scuze că am postat de două ori un răspuns – te rog șterge unul dintre ele – am avut dificultăți să-l pun. Mulțumesc :))

    • Bre , da mai miauna cate un copchil, ca e copchil,nah!! Si daca il duc, ma gandesc ca as vrea (cu toata inima si gandul bun) sa ii fac un implant de muzica strabuna…de calitate..sa vada ce se canta in tara parintilor nu doar rap si metal! Cine are copii priveste mai cu blandete lucrul asta,,,sau nu?? Ce sa-i fac daca scanceste??Sa-l euthanasiez si mie sa imi fie rusine ca neam? Si …sa ma ierte Doamne Doamne….”monumentul ” ala de “arta si civilizatie” nu pricepe ca scanceste un copil?? E neam cu Hitler???

  100. Doamne, ce intuitie am avut! Nu mi-a placut Lese niciodata ! Imi parea totul fals la el!

  101. Grigore Lese ca si Tudor Gheorghe au cedat la aceasta onorabila varsta si au luat-o razna. Lese are emisiune TV si Tudorica sta pe langa Ponta. Au devenit din muzicanti, simplii actori pe care nu-i poti numi lautari caci te blesteama adevaratii rapsozi. Saltimbanci ajunji la senectute, fara sa se privesca in oglinda.

  102. E penibil articolul, iar trimiterile repetate cu privire la dorinta de a-l invita pe un anume director sunt jenante si nu au legatura cu subiectul. Ai facut din acest director o persoana care pare sa fie superioara oricarui alt spectator. La teatru de exemplu, in toate tarile civilizate daca sunt persoane care vorbesc sunt atentionate de organizatorii din sala si rugate sa iasa din sala. La fel se intampla si la astfel de concerte. Poate data viitoare cand il vei intalni pe director iti va explica cateva reguli simple de comportament la astfel de evenimente. Nu caut sa il scuz pe artist, faptul ca a intarziat este de asemenea jenant.

    • @Ionut
      Da’ n-a intarziat domle’, nu mai puneti botu’ aiurea….Scuza-ma, ca n-am gasit alta rima, dar citeste aici:

  103. dar chiar nu ati inteles, romani din toata lumea, ca acolo unde traiti , acolo trebuie sa iubiti???????
    ce mai inseamna tot acest dor dupa un miraj………pacat de voi……..

  104. Mie mi se pare stupid sa te plangi ca intarzie concertul 20 minute (daca ai mai fost la cateva concerte in viata, stii ca intarzierile sunt intre 5 si 90 de minute), dar totusi, ca muzician sa zici ca Snarky Puppy, Dave Holland, Al Di Meola sau Gary Clark (cativa grei de la festivalul de jazz Toronto) “se maimutaresc la dobe” denota ori invidie stupida ori lipsa grava de bun simt. Ori bunul simt se invata si pe la Stoiceni, chiar daca se pierde la Bucuresti

  105. Mai romani, sa sedem stramb si sa judecam drept! Eu inteleg ca multi sunteti dezamagiti de tot felul de experiente neplacute legate de Grigore Lese… n-am ce sa comentez fiindca nu am fost de fata cand vi s-au intamplat. DAR dand crezare fiecarei vorbe a lui Motoc, care s-a purtat ca un mitocan si in acea zi si in ziua cand a hotarat sa posteze articolul de mai sus, demolam, vorba cu vorba, ca furnicile, un monument cultural al natiei noastre, batand moneda pe pacatele lui personale la cel mai nepotrivit moment! Adevarul este unul singur: la acest spectacol Maestrul s-a comportat exemplar in ciuda multor tulburari venite din sala: Motoc a iesit bocanind si injurand, spectatori intarziati au deranjat si ei vreme indelungata pe toata lumea cautandu-si loc tocmai in fata, iar unii parinti si-au scos din proprie initiativa copiii galagiosi din biserica. Insa sute de oameni (inclusiv parinti cu copii care au stat in liniste pe toata durata spectacolului) am ramas in sala si am avut parte de o seara extraordinar de frumoasa impreuna cu Grigore Lese! Drept dovada…
    1. Iata aici raspunsul unui om cu bun simt care a fost la acest spectacol: https://medelean.wordpress.com/2015/07/01/sa-ti-fie-rusine-domnule-george-motoc-multumim-domnule-grigore-lese/
    2. Iata aici raspunsul gazdelor: https://www.facebook.com/iuliana.pacso/posts/1050053701673463?fref=nf&pnref=story
    3. Iar aici iata un album de poze de la eveniment: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.406238016228059.1073741846.263518160500046&type=3
    Suntem un neam intransigent care da putin (mai ales la capitolul disciplina si etica de orice fel) dar cere totul! Bine ne-ar sedea sa mai lasam si de la noi, altfel chiar ni se potriveste reputatia de cel mai nefericit neam din lume.

    • Cica sa nu-ti faci chp cioplit dar unii deja i-au ridicat piedestal.Triste si penibile sunt comentariile tale fata.

  106. Hihihi!! Tocmai citesc ce mult i-a facut nenea ala pe tinerii romani sa indrageasca muzica traditionala!!! Aida de!!! ZEU DIN OLIMP?:))))Aia (zeii…zic) faceau pipi pe ei??? “Doamna” (va rog sa fiti atenta la ghilimele)!! Cum pisica ma-sii ne faci pe toti cei de aici “tigani manelisti”??

  107. Comentarul despre Lese este adevarat si scis exact cum merita inca o data si de la mine sa iti fie rusine inca o data si nu este destul pt. cit meriti .Felicitari pt. articol sint romini care stiu ce inseamna a fi om ,

  108. Domnule – autor al acesei scrisori, am stat in spatele Dvs. la spectacol. Spun cu regret ca ati deranjat spectacolul in repetate randuri. Spectacolul presupunea intrarea in atmosfera (de aceea s-a insistat sa fie liniste in sala), iar Dvs. ati comentat repetat cu prietena canadianca. Ati facut traduceri, ati comentat diverse. Doamna a venit cu un evantail, care chiar daca nu este un obiect neobisnuit, poate prezenta o distractie pentru ceilalti spectatori. Am tresarit cand ati “bocanit” si nu cred ca era necesar. De ce ati bocanit, de fapt?. Ati plecat ostentativ din sala.si va laudati ca ati mai “bocanit” o data la iesire. Regret mai ales vocabularul mult prea violent. Ma intrebam daca ceilalti platitori de bilet care isi doreau sa asculte muzica traditionala au apreciat zgomotele pe care le-ati produs Dvs in timpul concertului. Aduc asta in discutie, in numele aceluiasi principiu pe care-l invocati, al respectului pentru spectatorul platitor. Ma intrebam daca n-ar fi cazul sa va cereti si Dvs.scuze.

    • @Anonimul de la 23:58, 1 iulie
      Multumesc mult pentru precizarea de la fatza locului. Am intuit ca asa a fost, pentru ca eu am fost in Hamilton. Din fericire, acolo a fost doar o mana de oameni, care au inteles (inclusiv copiii) ca trebuie sa stea linistiti ca sa intre in stare….Si a fost un moment artistic de exceptie. Eh, daca as fi stiut eu ca Grigore Lese a fost un betivan (i-am citit ulterior cartea in care recunoaste), mai stateam eu linistita la spectacol? Bocaneam si plecam acasa…doar nu stau eu sa-mi dea lectii de arta un betiv….
      Bine, partea ultima s-a vrut un fel de gluma…haz de necaz.
      Mi-am adus aminte si de un articol din EVZ in care Dan Spataru recunoastea aceleasi probleme cu alcoolul, spunand cu umor:”m-au gasit in santz cu frac si papion”….Dumnezeu sa-l ierte!

  109. “Iar ție, POPOR INGRAT, nu-ți va rămâne nici măcar cenușa mea” spunea Maresalul Antonescu in fata plutonului de executie. Si cata dreptate avea !

Comments are closed.