BNG – Seven steps (1997) – albumul unei generatii de muzicieni baimareni

In Romania, anii ’90 – mai bine scriu 1990, sa se inteleaga – in muzica n-au fost asa de rai cum s-ar crede.

Da, sigur, in buna traditie a anilor ’80, intre 1990 si 1999 s-a facut o GRAMADA de muzica numa buna de aruncat la gunoi.

Dar s-au facut si citeva albume senzationale, din alea, coapte ani buni pina cind trupa a avut bani sa intre intr-un studio.

Stiti voi, genul ala de albume pentru familie si prieteni.  Patru-cinci mii de casete sau viniluri, and that’s it!

**

Pe trei din albumele de art-rock facute in anii 1990 in Romania mi-am pus numele. Mai corect, rockerii din trupele respective mi-au pus numele.

Sint mindru ca muzica de pe ele, fara exceptie, nu ca a imbatrinit frumos, cum se zice politicos despre batrinii cu o proteza impecabila, ci pur si simplu nu a imbatrinit.

M-am trezit zilele trecute cu un cadou: albumul “Seven Steps” al baimarenilor BNG se poate asculta online.

Mai mult, am primit si povestea albumului, spusa de frontman-ul (si co-autorul muzicii si versurilor) Cipri Mateian, cu umorul lui inconfundabil!

**

Muzica se face si azi in Baia Mare – suficient sa ii vezi pe baimarenii tineri (Andreea Carmen, Razvan Pasca si altii) in reality-show-urile gen Vocea Romaniei ca sa iti dai seama ca petecul ala de sub cuiul in care atirna harta musteste de talent.

Dar un grup ca BNG (si toti artistii baimareni care au fost in anturajul lor) n-a mai fost in Baia Mare de atunci.  Asa cum spuneam in titlu, muzica unei generatii.

 

BNG Seven Steps
Coperta albumul SEVEN STEPS al trupei baimarene BNG – singurul lor album. Aparut in 1997 in format MC (caseta magnetica). Logo de BARBU CRACIUN
** ** My name is at the right, top paragraph **
Zice Cipri:
**
Multumesc George pentru flerul deosebit care-l ai pentru detalii, si sustinerea unor nume din muzica romaneasca, nume care nu au avut norocul sau șansa sa intre in arhivele culturale ale țării noastre. Doar in colectiile proprii ale prietenilor nostri si familiilor, care de cele mai multe ori au inregistrat altceva pe casetele lansate la vremea aceea:)))). Ar fi super daca ne-ai face o cronica de discuri “released for the love of music” (Talitha Qumi-Cluj, Kappa-Cluj, Hans Knall cu Mass Media din Alba, King Bee-Oradea ș.a.) Revenind la ale noastre, discul a fost inregistrat repede ( câteva saptamani ) dar asta pentru ca am muncit enorm la el. Repetitii fffff multe incepand din 1992 cand am dat contur primelor compozitii si terminand cu ’97 cand l-am inregistrat. La baza conceptului a stat prima formula (Calin Ionce, Pefy, Bozo si subsemnatul)
 
Apoi au venit in 96-97 Make, Sergiu Berindei si Lucian Ilut, schimbandu-i pe Pefy si Bozo care pleaca la Survolaj. Lansarea a fost in martie ’98 la club Mamou la Bucuresti, sub aripa lui Paul Nanca (Fundatia Phoenix). Cateva concerte au urmat prin cluburile bucurestene (schimband la tobe pe Sergiu cu Adi Tetrade, Sergiu plecand la Desperado). Dupa 2000, BNG se schimba in Gasca de Acasa ( la propunerea lui Paul Nanca, care a “nășit” acest nume sa stea in spatele Paulei Seling si Narcisei Suciu in concerte ).
 
Remarcabil pentru albumul acesta este ca la realizarea lui au participat nume interesante din muzica romaneasca, si asta pro-bono, doar pentru ca au vazut un “altfel” de material la ora aceea in Romania. Poate va spune ceva nume ca Jimy Lako-Nightlooser, Sandy Deac-Desperado, Adrian Berinde, Sanda Lacatus, faimosul cor Antifonia din Cluj cu care Calin Ionce a facut o treaba grozava pe piesa Love Yourself. Cel mai grozav lucru este ca totul a fost inregistrat in 12 canale pe banda, cu suportul unui mare inginer de sunet, Ovidiu Buhatel, la studioul lui Adrian Berinde din Cluj.
 
80% din financiar (studio,cazare, mancare) a fost suportat de maica-mea , agoniseala unei familii de inginer miner+casnica, restul sponsorizari de la prietenii bazati din Baia Mare la ora aceea, chiar si salarul meu de la Radio Galaxia luat pe 6 luni inainte de la D-nul Arpad Darnai (cu muuuuulte rugaminti si insistente:).
 
Am avut in primavara lui ’98 in jur de 4.000 de casete audio editate de Fundatia Phoenix si date spre vanzare Magazinului Muzica Bucuresti, vandute in mai putin de 2 luni. Am fost personal sa cumpar prin august si ziceau ca nu mai au… – si aici se opreste periplul muzical al trupei BNG. à-propos de nume:
 
In ’92 alegeam ca nume BMG (Baia Mare Grup). Apoi aflam de la muzicianul baimarean Nucu Giurgea ca a fost o trupa in ’74 care se numea asa si din care a facut parte. Cu mândrie ca ducem traditia unei găști baimarene de muzicieni grei, pastram numele, dar îi dam o tenta de occident: Black Mode Generation! Dupa ce “radem” tot ce insemna festival rock la vremea aceea in țară, îl facem prieten pe Doru Ionescu, cronicar atunci la revista ROCKER. El, vazînd in noi un nume ce va cuceri lumea,  ne sugereaza sa schimbam din BMG in altceva, sa nu care cumva sa intram la conflict cu celebra casa de discuri din Olanda…. Ceea ce si facem, increzatori in gandul ca poate omul are dreptate , si daca semnam cu ei, nu se cade sa…. :))))))) Asa apare B’N’G, adica Blues And Greens. Si poate Ilinca-Ralu Orădeanu a avut gura rea cand a zis : Baia N’are Grup????? :)))))

 

 

0 Comments

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.